Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Gyermekrészlegünk olvasmányaiból ajánljuk

Mit kezdjünk az akaratossággal? – Pszichológiai útmutató + dacszelídítő mesék

“A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű  pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény. Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet. Lovász Hajnalka finom humorral átszőtt, kalandos meséin keresztül pedig szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja. Lehetséges mintát kapunk néhány jellegzetes probléma kezelésére, amellyel sok szülő szembesül a mindennapok során. A pedagógus szerző nagy beleérzéssel és gyöngédséggel segíti a helyzetek empatikus megoldásában az olvasó felnőttet – és a mesék kis hallgatóját.”

Szerzők: Deliága Éva, Lovász Hajnalka; illusztrálta: Várkonyi Mária. Budapest: Kulcslyuk Kiadó, 2017. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


Dzsungeldzsem – szórakoztató mesegyűjtemény olvasás és helyesírás gyakorlásához

“A Dzsungeldzsem az éppen olvasni tanuló gyerekeknek készült. Azt szeretnénk, hogy az iskolába lépők kiváló, értékes művekből tanuljanak meg olvasni. Ezért kínáljunk nekik ezt könyvet, amelyben a kortárs gyerekirodalom legjobb képviselőinek meséit, verseit gyűjtöttük egybe. A kötet a magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szövegeket úgy, hogy az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet. Betűtanítás, helyesírás együtt s mindez úgy, hogy elsősorban szórakoztató, igényes gyerekirodalom! ”
Szerzők:
Adamik Zsolt, Berg Judit, Both Gabi, Böszörményi Gyula, Dániel András, Darvasi László, Demény Péter, Ecsédi Orsolya, Egri Mónika, Fehér Rea, Finy Petra, Hervay Gizella, Jász Attila, Kertész Erzsi, Kovács András Ferenc, Lackfi János, Majoros Nóra, Markó Béla, Máté Angi, May Szilvia, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, N. Tóth Anikó, Nemes Nagy Ágnes, Nyulász Péter, Petőcz András, Scheer Katalin, Szabó T. Anna, Szepesi Attila, Szilágyi Ákos, Szilágyi Domokos, Tamkó Sirató Károly, Tandori Dezső, Tóth Krisztina, Várfalvy Emőke, Varró Dániel, Vörös István, Weöres Sándor, Zalán Tibor.

Szerkesztette: Lovász Andrea; illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita. Szentendre: Cerkabella Kiadó, 2016. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


Puszimanók – Mesék a szép álmokért

“Mindenkinek saját puszimanója van. Igen, neked is. Sejtelmed sem volt róla? Pedig van, méghozzá nem is akármilyen! Ő az, aki minden este lecsúszdázik hozzád egy holdsugáron, és addig puszilgatja a szemhéjad, amíg az le nem csukódik. Sőt, akkor sem hagy magadra, ha elaludtál. Kinyitja neked Álomország egyik kapuját és vigyáz rád, amíg fel nem…”

Írta: Tóth Anikó Dóra, illusztrálta: Nemes Takách Kata. Budapest: szerzői kiadás, 2018. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


Zsiráf, és irány az ágy! – Esti mesék

“Veled is előfordult, hogy szerettél volna levelet kapni, de senki sem írt? Hogy inkább átváltoztál volna mindenféle vadállattá lefekvés helyett? Vagy csak te értetted, amit a kistesód mondott, senki más? Még szerencse, hogy apa mindig segít megoldani az efféle problémákat: beszél az ismerős postással, úgy tesz, mintha egy zsiráfot találna a kádban, és megkér, hogy tolmácsolj, amikor a kistesód elrejti a slusszkulcsot. David Grossman, a legnagyobb kortárs izraeli író egy-egy csavarral mindig különlegessé varázsolja az apró-cseprő kalandokat. Igazi apás mesekönyv esti felolvasásra!”

Írta: David Grossmann, fordította: Demény Eszter, illusztrálta: Henrike Wilson. Budapest: Pozsonyi Pagony Kft, 2019.

Katalógusunkban


Kukkants bele! – Mindenféle ismeretek

“Ebben a könyvben feltárul előtted egy sor tény, információ és ismeret a világról! Több mint 135 kihajtható lap, több száz ismeret a világról! Te tudtad például, hogy:

  • az első repülőút a Wright-testvérek Flyer repülőjével csupán 12 mp-ig tartott?
  • a zsiráfok állva alszanak?
  • az összes emlősállat egynegyede denevér?
  • a nőstény méhek tudnak szúrni, a hímek azonban nem?
  • Elvis Presley több mint 600 dalt vett fel lemezre.

Szerzők: Alex Frith, James Maclaine;  fordította: Várady Soma; illusztrálta: Marco Palmieri. Budapest: Central Médiacsoport Zrt, 2015. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért

“Az Amikor a kukák világgá mentek címet viselő antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.”

Írta: Balázs Ágnes; illusztrálta: Bölecz Lilla. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2020. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


A könyv, amibe bement egy óriás

“Az IBBY díjas szerző és egyben illusztrátor Dániel András formabontó, interaktív képeskönyvvel gazdagítja a kortárs gyermekirodalmat. A narrátor folyamatos párbeszédet folytat az olvasóval, aki így átélheti egy könyv születésének sikerélményét. A főhős, Ozi, valós személy, aki bár fogyatékkal él, mégis minden ízében óriás: az ereje, a 60 centis bicepsze, a szíve és gyerekszeretete. Hiánypótló mesekönyv született, hiszen tűnnek el a hősök, akikre példaképként tekinthetnek a gyerekek. A Betűtészta Kiadó a könyvvel támogatja Ozi sportolói pályafutását, bízva abban, hogy ő képviselheti hazánkat a 2016-os Paralympiai Játékokon, Rioban.”

Írta és illusztrálta: Dániel András. Dunakeszi: Betűtészta Kiadó, 2015. Forrás: libri.hu

Katalógusunkban


Tengeri állatok – Mit? Miért? Hogyan?

“A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyv-sorozatának 53. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megismerhetik a tengerek és óceánok élővilágát. A könyvből megtudhatják többek között, miért nem halak a cetek, mitől olyan színpompásak a korallzátonyok, mitől olyan jó vadászok a cápák, mi él a mélytengerek sötét vizében.”

Írta: Andrea Erne; fordította: Tihor Szilvia; illusztrálta: Anne Ebert. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.

Katalógusunkban