Helytörténeti cikkek

Komárom: Egy város – két ország

A National Geographic 2004 júliusi száma – Papp Gábor cikkével – 18 oldalt szentelt Komáromnak. Ajánljuk komáromi olvasóink figyelmébe! Az apropót az adta, hogy abban az évben, 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz Szlovákia és Magyarország (más országok mellett).  Ezen a napon tehát, egy történelmi pillanatban megtörtént a határnyitás, és az emberek szabadon, úti okmányok nélkül átkelhettek a másik országba. Korniss Péter fotója ezt a történelmi pillanatot örökítette meg. A lap rövid ajánlója a cikk elé:

“Egy város – két ország. Városrészeit a Duna osztja kétfelé. A folyó fölött híd ível át. Drámai sorsú város. Volt, amikor polgárait a víz kötötte össze – azon keresztül beszéltek egymással – és a katonák őrizte, kihalt híd választotta el egymástól. A természettel még megbirkózott, ám a történelemmel meggyűlt a baja.”

A cikk írója, Papp Gábor a National Geographic magyar kiadásának első főszerkesztője volt 2002-2006 között. Arra törekedett, hogy a magyar kiadásban ne csak lefordított, eredeti cikkeket jelentessenek meg, hanem hazai vonatkozású témáknak is helyet adjanak – egyre nagyobb terjedelemben. Később a BBC History és a BBC Világtörténelem lapok magyar verzióinak alapító főszerkesztője lett. 2020-ban, 78 éves korában hunyt el.

Korniss Péter egy kolozsvári születésű, neves fotóművész. Szerte a világban rendeztek kiállításokat fotóiból. Szakmai munkásságát számos elismeréssel díjazták.

 

NG-2004-07-Komarom2