Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Augusztusi könyvajánló gyermekeknek

Garabonci Gréti nagy titka

“Garabonci Gréti első ránézésre olyan, mint a többi nyolcéves kislány, ám van egy nagy titka: tud varázsolni. Bár a legszívesebben sokszor használná a képességét, főleg Rongál Rozalinda ellen, megtanulja élni az átlagos gyerekek életét. Könnyen olvasható szöveg sok illusztrációval első olvasóknak.”

Szerző: Wanda Cohen; fordította: Varró Zsuzsa. Budapest: Naphegy Könyvkiadó, 2017. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Jóság néni csokija

“Hogyan segíthetnék annak, aki nem akarja, hogy segítsek neki? Ha valaki nem hűséges hozzám, nekem akkor is hűségesnek kell lennem? Miért van az, hogy egy tök jó játékra ennyit kell várni? Hogyan legyek jóban azzal, aki rosszban van velem? Hű, de nehéz kérdések ezek! Még a felnőttek is más-más választ adnak ezekre, nemhogy egy gyerek… Nyolc kis történetben hallgathatunk bele fiatal hősünk gondolataiba, ismerkedhetünk meg mindennapjaival, családi és iskolai örömeivel, bánataival. Szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség – nemes emberi tulajdonságok, egyben a Lélek gyümölcsei is. Hősünk gondolatait olvasva, kérdéseit megválaszolva lépésről lépésre közeledünk a Szeretet titkához.”

Szerző: Lackfi János. Budapest: Református Kálvin Kiadó, 2020. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Kedves Apu! – Egy mozaikcsalád mindennapjai

“Az élet egy nagycsaládban sosem könnyű, de Ágiéknál most különösen nagy a zűrzavar. Nemrég költözött be hozzájuk az új apukája, pontosabban anya új gyerekének az apukája. Ráadásul időnként náluk alszanak az új apuka régi gyerekei, akik annyira nem régiek, nagyjából egyidősek vele és a bátyjával, de mégis egész mások. Ám anyunak a kisbaba mellett nem sok ideje marad a családi feszültségeket oldani – valahogy mindenkinek össze kell csiszolódnia.
Ági ebben a konfliktusokkal és sok-sok nevetéssel teli két hétben mindent leír a naplójába, hogy amikor apu visszaér a nászútjáról, mindent el tudjon mesélni neki. Nyomon követhetjük vele, hogy lesz a sok családból egy, sokszínű család, ahol mindenki megtalálja a helyét.

Szerző: Czernák Eszter. Budapest: Pozsonyi Pagony Könyvkiadó, 2020. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Minecraft – Merülésre fel! – Woodsword Krónikák 3.

“Ha a térkép kincset jelöl… ott kaland is vár bőven! A Woodsword Krónikák harmadik részében Morganék olyan víz alatti útra indulnak a Minecraft VR-világában, amely furcsamód kapcsolódik egy iskolai kísérletükhöz – és természetesen most is tengernyi bonyodalommal találják szemben magukat!”

Szerző: Nick Eliopulos; fordította: Fekete-Kovács Kristóf. Budapest: Bookline Kiadó, 2019. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Bori és Julcsi összevesznek

“Bori és Julcsi mindig is legjobb barátnők voltak, de borzasztóan összevesztek és egyszeriben már nem is barátnők. De Bori úgy érzi, Julcsi nélkül fele olyan szórakoztatóak a dolgok és minden unalmas. Vajon sikerül kibékülniük?”

Szerzők: Liane Schneider – Annette Steinhauer; Fordította: Esterházy Dóra. Budapest: Manó Könyvek, 2019. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

“Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor – több mint száz évvel ezelőtt – először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.”

Szerző: Beatrix Potter; fordították: Dragomán György, Szabó T. Anna. Budapest: Manó Könyvek, 2020. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Gaston érzelmei – Duzzogok

“Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve: sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi. Ha Gaston nagyon boldog, sörénye a szivárvány színeiben ragyog. Csakhogy a kis unikornis néha szomorú, vagy féltékeny, dühös, esetleg fél. Most éppen megsértődött, és egyáltalán nincs jól. Szürkeség uralkodik a szívében. Vajon mit tegyen, hogy a duzzogásától megszabaduljon? A bájos képekkel illusztrált könyvsorozat történetei Gaston egy-egy kalandját mesélik el, és olyan légzőgyakorlatot is leírnak, melyek segítenek az érzelmek megértésében, az öröm teljes átélésében vagy a rossz érzések leküzdésében. Ajánljuk óvodásoknak, szüleiknek és óvodapedagógusoknak egyaránt”

Szerző: Aurélie Chien Chow Chine; fordította: Izsó Zita. Budapest: Scolar Kiadó, 2020. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Panka balerina lesz – Balettmesék 1.

“Panka csak akkor békél meg azzal, hogy még egy évig ovis lesz, amikor nagy vágya teljesül, és anyukája beíratja egy balettiskolába. Itt aztán megtanulja, hogy addig, amíg valaki magára öltheti a balerinák gyönyörű ruháját egy színpadon, rengeteget kell tanulnia és gyakorolni. Panka ismerkedését a balett legszebb történeteivel, a tánc világával és azzal, hogy mennyi kitartás kell az álmainkhoz Rippl Renáta először megfogalmazta aranyosan és sok humorral, majd a képeken is életre keltette.”

Szerző: Rippl Renáta. Budapest: Manó Könyvek, 2019. Forrás: LIBRI

Katalógusunkban


Tökéletes állatvilág – 300 csodás faj a bolhától az elefántig

“Az állatvilág rejtelmeivel foglalkozik a brit zoológus, tudományos író gyerekkönyve. A szerző háromszáz csodás fajt mutat be  “a bolhától az elefántig”. Hat nagy tematikus fejezetbe (Gerinctelenek, Halak, Kétéltűek, Hüllők, Madarak, Emlősök) osztva ismerteti a kiválasztott állatokat, a rövid ismertetőkön túl minden esetben feltüntetve az állatok latin nevét, méreteit, élőhelyeit és táplálékát. Az ausztrál óriás földigilisztától a lámpáskagylóig, a karolinai farkaspóktól az ecetmuslicáig, a csukától a nagy fehér cápáig, a barna varangytól a pápaszemes kajmánig, az emutól a jégmadárig, a gyűrűsfarkú makitól a közönséges vámpírdenevérig, a vándorpatkánytól a kacsacsőrű emlősig sok-sok érdekes állatot ismerhetnek meg a gyerekek. A szöveget Jarom Vogel színes rajzai kísérik. A kiadvány végén névmutató segíti a keresést.”

Szerző: Jules Howard; fordította: Mirtse Áron. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2020. Forrás: KELLO

Katalógusunkban


Világunk – gyermekatlasz

“Fedezd fel bámulatos világunk lenyűgöző helyszíneit több száz csodálatos fotó, térkép és zászló segítségével! A könnyen olvasható szöveg feltárja bolygónk és kultúránk gazdagságát. A Világunk – gyermekatlasz így tökéletes a gyerekek iskolai és otthoni tanulásához.
– lebilincselő, aktuális térképek teljes mutatóval;
– kontinensek, országok, fővárosok, valamint fontosabb hegyek és folyók;
– a Föld országainak zászlaja, nyelve, pénzneme és népessége;
– egyszerű, közérthető szövegek, a kisgyerekek nyelvezetén;
– az atlasz fejleszti a térképek megértésének képességét.”

Szerzők: Magyarosi Júlia, Teke Erika. Marosvásárhely: Kreatív Kiadó, 2018. Forrás: KREATÍV KIADÓ

Katalógusunkban