Médiamegjelenések,  Rendezvénybeszámolók

Illés Adorján, a világjáró baji kerékpáros

Írta: Deák Anikó


2022. szeptember 8-án nem az irodalomhoz köthető programot szerveztünk a diákoknak, hanem egy ismeretterjesztő előadást. Egy földrajzi, emberi utazás különleges történetét, egy valódi életeszenciát, amit Illés Adorján világutazó osztott meg a hallgatósággal.

Pár gondolat röviden róla:

Illés Adorján kerékpárral 4 év alatt megkerülte a Földet. 39 országban 45500 km-t tekert. Expedíciója során felettébb sok mindent látott és tapasztalt. Kerekezett hófödte hegyeken, dzsungeleken át, tengerpartokon. Pokoli hőségben (56 C) és fagypont alatt is. Naponta 1500 forintból gazdálkodott 1473 napon keresztül. Emiatt hotelekben alvás szóba sem jöhetett.

Adorjánnak ez volt az első hosszú távú expedíciója. Életében először indult el kerékpáros utazásra, miután felmondott a munkahelyén, azaz egy jól fizető telekommunikációs cégnél, ahol vezető mérnökként dolgozott.

Ahhoz, hogy egy szál biciklivel Ázsiát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Japánt és az amerikai kontinenst is fel tudja fedezni, változnia kellett. Testileg, lelkileg, szellemileg fel kellett nőni ehhez a nem mindennapi feladathoz.

A komfortzónán kívüli élet vált a komfortzónájává. Reggelente nem tudta, hol fog aludni este. Folyamatosan változott körülötte a táj, az emberek, az éghajlat, a nyelv, a kultúra, minden. Teljesen magára volt utalva. Azaz mégsem, mert végig azzal az érzéssel utazott, mintha fentről valaki vigyázta volna lépteit.

Manapság élménybeszámolókat, életút támogatásokat, online tanfolyamokat tart.

Megjelentette nagy mosolykönyvét, ami azért jött létre, hogy vidámságot és szép érzéseket keltsen minden olvasóban.

A szerző így ajánlja A Nagy Mosolykönyv című kötetét: “4 évig tartó föld-körüli kerékpártúrám legvidámabb élményeit, bölcsességeit és boldog emberek mosolyait tartalmazza a könyv. Nagy hangsúlyt kapnak a fényképek, amik teljes mű 1/3-át teszik ki.”

 

Fotók a rendezvényről képgalériánkban ide kattintva:

A Komáromi Televízió felvétele az eseményről ide kattintva: