KÖNYVAJÁNLÓK,  Újdonságok

Újdonságainkból

50 vállalkozás,  50 család, 50 történet

“Tudjuk, hogy nincs jól működő, fejlődő gazdaság erős helyi középvállalkozások nélkül. Érdemes azonban néha megállni egy pillanatra és megnézni, hol tart Magyarország ebből a szempontból. Könyvünkben erre teszünk kísérletet, 50 olyan vállalkozást mutatunk be, amelyek családi tulajdonban vannak. Ha velünk tartanak, olyan cégalapítók történeteit olvashatják, aki elkezdték kicsiben, és sok akadályon átverekedve magukat a saját erejükből lettek egy adott iparág vagy terület meghatározó szereplői.”

Szerkesztette: Golubeff Lóránt. Budapest: Alinea + K&K Magazin, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Outlander 7/1. – Csontok visszhangozzák

“Jamie Fraser, a volt jakobita, akit magával sodornak a lázadások, három dolgot tud biztosan az amerikai felkelésről: az amerikaiak fognak nyerni; ha a győztesek oldalán harcol, az még nem garantálja a túlélést; és inkább meghalna, mint hogy egy puskacső mentén kelljen szembenéznie törvénytelen fiával – a brit hadsereg fiatal hadnagyával. Claire is tudja, hogy az amerikaiak fognak nyerni, de a győzelem végső árával ő sincs tisztában. Addig azonban, amíg cseppnyi beleszólása is van a dologba, Jamie élete és boldogsága nem lesz része ennek az árnak. Közben a huszadik század viszonylagos biztonságában Jamie és Claire lánya, Brianna és a férje, Roger MacKenzie új otthonra találtak a történelmi, skót birtokon, ahol Claire levelein keresztül megelevenedik a lány szüleinek két évszázaddal korábbi története. Az oldalak Claire harci sérülésektől borított férje iránt érzett szerelméről mesélnek, illetve az utazásukról Észak-Karolinából a nyílt tenger felé, ahol találkoznak egy privatérral, és tengeri csatába keverednek. Ám Brianna és Roger nemcsak a felmenőik, hanem a saját sorsukra utaló nyomokat is keresik. Mert a MacKenzie család jövője a felföldön rejtélyesen, végérvényesen és szorosan összefonódik a háború tépázta gyarmati Amerika történelmével.”

Írta: Diana Gabaldon ; ford. Benedek Dorottya. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A vörös piramis – A Kane krónikák 1.

“Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal. Egy éjjel dr. Kane “kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak. Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.”

Írta: Rick Riordan ; fordította: Kamper Gergely. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Agatha Raisin és a tekeklub réme

“Már megint Agatha Raisin, aki mindig gyilkosságokba botlik! Most például épp a mircesteri parkban sétál, amikor segélykérő sikoltásokat hall. Így talál rá egy gyeptekepályán az idős házaspárra, Mr. és Mrs. Swinburnre, a lábuknál egy férfi holttestével. A halott nem más, mint az Admirális néven ismert kiöregedett tengerész, aki az italozás nagy barátja. Régi ismerősünk, Wilkes főfelügyelő balesetnek minősíti az ügyet, hiszen a halált rumosüvegben tárolt gyomirtó okozta. Agatha csalhatatlan szimata viszont gyilkosságot jelez. A helyiek arról pletykálnak, hogy maguk Swinburnék a gyilkosok. Az idős pár kétségbeesetten kéri Agathát: segítsen tisztázni őket. Agatha és munkatársai -Wilkes bosszúságára – nyomozni kezdenek. Kiderül, az Admirálisnak sötét múltja van, s többeknek lehetett oka a gyilkosságra. Agatha szokott szívósságával keresi a tettest, ám közben egy régi szerelem is ébredezik a szívében, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy flörtöljön is, szokásához híven. Emellett szerelmeseket patronál, állatokat ment, apasági ügyeket tisztáz. De vajon meglesz-e a gyilkos? “

Írta: M. C. Beaton (Marion Chesney) ; fordította: Laik Eszter. Budapest: Erawan Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Greta James, az elsüllyeszthetetlen

“Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog. Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.”

Írta: Jennifer E. Smith ; fordította: Katona Ágnes. Budapest: 21. Század Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A testem

“Az angol-amerikai modell és színésznő, Emily OHara Ratajkowski íróként is magára vonta a média figyelmét, miután a New York Magazinban 2020-ban publikálta első esszéjét Visszavásárolom magam címmel. Az újságban közölt cikkek és írások közül Ratajkowski írása volt a legtöbbet olvasott 2020-ban. A modell és színésznő a jelen könyvében az esszéjében felvillantott gondolatokat és problémákat fejti ki részletesebben. Az okos és intelligens szövegek azért is keltettek komoly feltűnést, mert Ratajkowski a maga gúnyos és szókimondó modorával szembeszáll a nyugati film- és szórakoztatóiparral, lerántja a leplet arról a visszataszító módról, ahogy a fotósok, riporterek és modellügynökségek fetisizálják és kisajátítják a női testet, miközben nem lebeg más a szemük előtt a nők jogi és szexuális birtoklása mellett, mint a minél nagyobb profit. A könyv személyes élmények alapján beszéli el, milyen lehetőségek és választások elé áll egy fiatal lány, ha ebben a szakmában szeretne érvényesülni. A mai napig masszívan patriarchális elvek szerint működő szépségipar, nem is beszélve a pornográfiáról vagy a közösségi médiumok felületéről, a nőt egyszerű árucikként kezeli, amiben úgy tűnhet, maguk a modellek is tevékenyen részt vesznek, ám éppen ezzel a mítosszal próbál a szerző leszámolni. Bemutatja, milyen kecsegtető ajánlatokkal és homályos szerződésekkel érik el a kiadók és ügynökök, vagy a nagy modell- és divatcégek, hogy a naiv modellek teljesen a hatalmukba kerüljenek, nem is beszélve a kontrollálatlan és manapság minden korábbinál mohóbb és kegyetlenebb nyilvánosságról.”

Írta: Emily Ratajkowski ; fordította: Hoppán Eszter. Budapest: Jaffa Kiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Apfelbaum – Nagyvárad, Berlin

“Závada Pál új hősét Apfelbaum Ádámnak hívják, aki 1937-ben vesz búcsút családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében. Fölbukkan a század további időmetszeteiben – 1940-ben visszacsatolt városába látogat haza, ’44-ben a váradi gettóba jut, hogy rettentő korok múltán magasra kapaszkodjék majd a berlini Fal romjain. Ha eközben mindannyiszor Évát képzelnénk Ádám mellé, az nem volna rossz tipp. A válasz ennél mégis talányosabb – pedig még szóba se hoztuk Lilit figuráját. Rendre föllép viszont Lucifer ,,árnyvezérként” – s persze intrikus szerepeiben. A sorstörténetek strófái közt megszólal olykor az Úr – a kelleténél állítólag ritkábban -, és belekotnyeleskednek az angyalok, Orsi, Lenke és Charlie. A maga tradícióira is reflektáló regényt keresztszálakként szövik át a vonatkozó időkhöz és helyekhez kötődő emlékezetes események, eszmék és alakok – élükön például a legendás szerkesztővel, Réz Pállal.”

Írta: Závada Pál. Budapest: Magvető Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A halál szobrásza – (Robert Hunter-krimi)

“Ha Robert Hunternek tíz nem fogadott hívása van a szabadnapján, az általában nem sok jót jelent. Egy forró nyári nap reggelén is azért keresik ennyire kitartóan a nyomozót, mert gyilkosság történt Los Angeles egyik előkelő negyedében. Az áldozat a köztiszteletben álló ügyész, Derek Nicholson, akivel a saját ágyában végeztek, méghozzá szinte felfoghatatlan kegyetlenséggel. A bűncselekménynek ráadásul látszólag semmi értelme, a férfi ugyanis halálos betegségben szenvedett, és már csak hetei voltak hátra. Mégsem ez a legfurcsább az esetben, hanem a helyszínen talált vérfagyasztó alkotás: egy bizarr szobor, amelyhez hasonlót korábban még a tapasztalt Hunter és Garcia nyomozók sem láttak. És nem ez az egyetlen brutális haláleset a környéken. Mivel azonban semmilyen kapcsolatot nem sikerül felfedezni az áldozatok között, a rendőrség különleges egysége értetlenül áll az ügy előtt. Talán egy titkos bosszúhadjárat folyik a város tisztes polgárai ellen? Esetleg a gyilkos az általa készített művekkel üzen a rendőrségnek? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy sikerül-e elkapniuk a nyomozóknak a Szobrászt, mielőtt lecsap a következő áldozatára…”

Írta: Chris Carter ; fordította: Őri Péter. Budapest: General Press 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban