Újdonságok

Új könyveinkből ajánljuk

Meztelenül zuhanyozni szigorúan tilos! – A világ legbolondabb törvényei

“Tudta Ön, hogy a Hawaii-szigeteken senki nem dugdoshat érméket a fülébe, vagy hogy az Egyesült Államok Illinois államában érvényes vadászengedély nélkül tilos egeret fogni? Hallott már arról, hogy Washington D.C.-ben januártól áprilisig tilos nyulakat fényképezni, vagy hogy Vermontban nők a házastársuk engedélye nélkül nem viselhetnek műfogsort? Esetleg arról értesült már, hogy Marylandban jogszabályt sért, aki oroszlánt visz magával a moziba, vagy hogy Texasban választás napján tilos karddal vagy dárdával felfegyverkezve megjelenni a szavazóhelyiségben, az angol parlament tagjai pedig nem léphetnek be páncélban az ülésterembe? Dr. Roman Leuthner német jogász hosszú évek munkájával állította össze a világ legbolondabb törvényeinek, rendeleteinek és szabályzatainak többnyire megnevettető, helyenként azonban komolyan elgondolkodtató, kultúrtörténeti érdekességeket is bemutató gyűjteményét.”

Szerző: Roman Leuthner; fordította: Sulányi Péter. Budapest: Magistra Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Emlékezz rám!

“Mario Escobar a moreliai gyermekek igaz történetei alapján írta meg ezt a regényt, amelyben feltárja a háború borzalmait és egyúttal megható képet fest egy család önfeláldozó szeretetéről és kitartásáról.

Madrid, 1934. Bár még nem tört ki a spanyol polgárháború, de Madrid egyre több veszélyt rejt a tizenhárom éves Marco Alcalde és húgai, Isabel és Ana számára. Marco szülei aktív ellenállást tanúsítanak Franco tábornok fasiszta rendszerével szemben, és kezdetben még csak nem is sejtik, hogy eszméik felvállalásával veszélybe sodorják szeretteiket. Miután a mexikói kormány védelmet ígér a veszélyeztetett spanyol gyerekeknek, a szülők azt teszik, amit abban a helyzetben a leghelyesebbnek gondolnak: egy óceánjáró hajón az ismeretlen Morelia városába küldik gyermekeiket. Marco megígéri szüleinek, hogy vigyáz a húgaira Mexikóban, de akkor még csak nem is sejti, hogy embert próbáló út és szívet tépő események hosszú sora elé néznek. Amint a felcseperedő gyerekek kénytelenek gondoskodni önmagukról és egymásról, fokozatosan erőt vesz rajtuk az otthonuk és a családjuk iránti vágyakozás és identitásuk is meginogni látszik. Halványuló emlékeik és az egyre elrettentőbb külföldi hírek közepette immár abban is kezdenek elbizonytalanodni, hogy viszontláthatják-e még a szüleiket és a szívüknek oly kedves szülővárosuk gyönyörű utcáit. “

Szerző: Mario Escobar; fordította: Mester Yvonne. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az én európai családom – 54 000 év genetikai öröksége

“Sok családfakutatónak akár kilenc-tíz generációra visszamenően sikerült dokumentálnia a felmenőit. Az új DNS-technika azonban még nagyobb távlatokat nyit. Karin Bojs elhatározta, hogy a DNS-elemzések segítségével az őskori emberekkel való rokonságát fogja feltárni. Több száz tudományos tanulmányt dolgozott fel, a világ legnevesebb kutatóival készített interjúkat, és számos országba utazott el, hogy kövesse a múltba vezető nyomokat. A kőkorszaktól egészen napjainkig ívelő munkájában elénk tárja azokat az összefüggéseket, amelyek a töredékeket átfogó és izgalmas képpé olvasztják egybe – az európai emberek genetikai örökségének történetévé. Szó esik benne a neandervölgyiekről, a mai Németország és Franciaország területén élt furulyázó barlanglakókról, a neolitikus kultúráról, a Közel-Kelet korai földműveseiről, de a vikingekről is. A szerző által leírt történelem a mi történetünk. Rokonok vagyunk, hiszen valamikor, valahol élt egy közös ősanyánk és ősapánk, “Ádám” és “Éva” létezett, és a DNS-szálak mindannyiunkat összekötnek.”

Szerző: Karin Bojs; fordította: Harrach Ágnes. Budapest: Typotext Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Könyvek, amelyek megváltoztatták a történelmet

“A könyvek története szorosan összefonódik az emberiség történetével. Az írott szó ereje vitathatatlan erővel formálta a történelem menetetét, gondoljunk csak a Gutenberg-bibliára vagy A tőkére Karl Marxtól.
A Könyvek, amelyek megváltoztatták a történelmet egyedülálló enciklopédia, amely az írásbeliség történetét követi végig i. e. 3000-től napjainkig. Az időrendben egymást követő fejezetek bemutatják az emberi tudás fejlődését és a könyvkészítés folyamatosan változó módjait. Böngésszük végig a történelem legmeghatározóbb könyveiről szóló izgalmas áttekintéseket, tudjunk meg mindent a Mahábháratáról, a Shakespeare drámáit ihlető korabeli fóliánsokról, Anne Frank naplójáról vagy Simone de Beauvoir A második nem című könyvéről, és csodáljuk meg a világ történelmét átíró könyveket eredeti alakjukban!”

Szerző: Michael Collins; fordította: Lenthár Balázs. Pécs: Alexandra Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A remény napjai (Berlin nővérei 3.)

“Színek, formák – festővásznon megragadott életek. Berlin, 1958. Florit gyermekkora óta csak egyvalami érdekli: a rajzolás. A legfiatalabb Thalheim lány mindig is lázadó szellem volt. Amikor azonban kézbe veszi a ceruzát, a színek életre kelnek a lelkében, hirtelen minden egyszerűvé válik, és úgy érzi, megtalálta a helyét az életben. Dacolva az apja terveivel a családi divatáruház helyett a berlini művészeti főiskolát választja. Ezzel azonban nem éri el a hőn áhított boldogságot, ugyanis az első nagy szerelme egyben az első nagy csalódást is jelenti számára, és a festés sem megy olyan könnyen, mint azt korábban elképzelte. De lehet, hogy a művészetének épp a saját megpróbáltatásaiból kell táplálkoznia? Mindeközben a Kelet és Nyugat között húzódó politikai feszültségek nemcsak Németországot, hanem Flori családját is végérvényesen megosztják. Vajon van még remény Berlin számára? És egy vadóc lélek számára, hogy ráleljen az igaz hivatására és az igaz szerelemre?”

Szerző: Brigitte Riebe; fordította: Berecz Zsuzsa. Budapest: General Press Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Isten harcosai (Huszita trilógia 2.)

“A Vaják világhírű szerzője által írt történelmi fantasytrilógia második kötetében Reynevan még mélyebbre keveredik a tizenötödik századi vallásháborúba. 1427-et írunk, és a prágai huszita eretnekek egymás után nyerik a csatákat Róma seregei ellen. Az inkvizíció kémei azonban mindenütt ott vannak, és a katolikus nemesek Szilézia lerohanására készülnek. Európára a háború árnyéka borul. Amikor a husziták vezetői veszélyes és titkos küldetésre küldik Reynevant, az ifjú orvost, nem csupán a rábízott feladattal kell megbirkóznia, de bosszút akar állni fivére haláláért is, és az egész vidéket tűvé teszi elveszett szerelméért. Ellenségei és a háború kegyetlensége nehéz próbáknak vetik alá, és Reynevan a veszedelmes kémjátszmák és titokzatos erők ellenében fájdalmas döntésre kényszerül.”

Szerző: Andrzej Sapkowski; fordította: Hermann Péter. Budapest: Tericum Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A toszkán grófnő

A második világháború idején játszódó, romantikus elemekben bővelkedő történet címszereplője, Sofia de Corsi grófnő, aki férjével, Lorenzóval nyugalomban él egy toszkán falucskában, mert ide még nem ért el a háború zaja. 1943-ban őszén azonban megszűnik ez az idilli helyzet, mert Castelo de Corsi határait is eléri a front és német katonák szállják meg a csendes falut. Sofia úgy érzi kötelessége szembefordulni a nácikkal és amikor az ejtőernyőjébe gabalyodva egy fiatal, angol rádiós, James, a brit hírszerzés embere landol a birtokukon elrejti a férfit. Ezzel azonban az asszony egész háza népét bajba sodorja, ráadásul egyik szolgálójának feketeinges udvarlója, aki folyamatosan szemmel tartja a falut, komoly veszélyt jelent mindannyiukra nézve. “

Szerző: Dinah Jefferies; fordította: Kós Krisztina. Budapest: Tericum Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Küzdelem a Parkinson-kór ellen – Egy teljesebb életért!

“A Parkinson-kór korunk leggyorsabban terjedő neurodegeneratív betegsége. Az utóbbi 25 évben a Parkinson-kórban szenvedők száma csak az USA-ban több mint a kétszeresére, 2,6 millióról 6,3 millióra nőtt. 2040-re ez a szám várhatóan ismét megduplázódik, megközelítve a döbbenetes 13 milliót. A Parkinson-kór kockázatát növelő rovarirtó szerek és mérgező kemikáliák az életünk részei a mai napig, miközben az új terápiák kifejlesztése igencsak elmaradozik a kór megállíthatatlannak tűnő előrehaladásához képest. A leghatékonyabb kezelési módszerek fél évszázadosak, miközben tömegek maradnak diagnózis felállítása és megfelelő kezelés nélkül.
A Küzdelem a Parkinson-kór ellen című könyvben a szerzők – a téma négy szaktekintélye, köztük egy idegtudós és három Parkinson-kórra szakosodott neurológus – felvázolják:

  • milyen új vezérelvekkel, védelemmel és erőforrásokkal lassítható a betegség
  • miként biztosítható a minél jobb támogatás és ellátás a több millió érintett számára
  • milyen új terápiák jelennek meg a láthatáron, és mennyire közeli a lehetősége olyan új kezeléseknek, amelyek lassíthatják, vagy megállíthatják a Parkinson-kór progresszióját
  • mi mindent tehetünk meg mindnyájan azért, hogy csökkentsük a kockázatot, növeljük a forrásokat a betegség elleni harchoz
  • konkrét lépéseket a betegségek tüneteinek csökkentésére, az életminőség javítására
    megosztják bátor betegek, fáradhatatlan gondozók és érdekérvényesítő aktivisták tapasztalatait és történeteit

Szerző: Ray Dorsey, Bastiaan Bloem, Michael S. Okun, Todd Sherer; fordította: Kovács Zsuzsa. Budapest: Édesvíz Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban