Könyvajánlók

Könyvajánló

Szentpétervári fehér éjszakák

“Nyikolaj Konsztantyinovics Romanov nagyherceg az excentrikus figurákban bővelkedő orosz cári dinasztia egyik legizgalmasabb és legellentmondásosabb tagja, aki egyszerre volt a Romanov-ház végromlásának megtestesítője és az uralkodói kötöttségek ellen lázadó független karakter. Könyvében a nagyherceg kései rokona, Michel de Grèce, azaz Mihály görög-dán királyi herceg, a néhai Fülöp herceg elsőfokú unokatestvére tárja fel az európai királyi udvarok ragyogásától az üzbegisztáni száműzetésig vezető rendkívüli életutat. Az elismert életrajz- és regényíró családi beszámolókon és gondos kutatómunkán alapuló életrajzából megismerhetjük Nyikolaj nagyherceg és az amerikai kurtizán, Fanny Lear egész Oroszországot megbotránkoztató viszonyát, miközben a regény lapjain megelevenednek a legendás szentpétervári fehér éjszakák.”

Írta: Michel de Grèce; fordította: Navarrai Mészáros Márton. Pécs: Alexandra Könyvesház, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Vulcanus kalapácsa

“A huszadik század pusztító háborúi után a világ kormányai egyetlen szervezetbe tömörülnek, hogy mindenáron megőrizzék a békét a bolygón. A béke biztosítása érdekében az összes fontos döntést a Vulcanus 3 nevű szuperszámítógépre bízzák. Vannak azonban olyanok, akik nem örülnek annak, hogy kihagyják őket a döntéshozásból, másoknak pedig az nem tetszik, hogy a Vulcanus 3 istent játszik. Mindeközben a szuperszámítógépnek megvannak a maga tervei is, amelyekben egyáltalán nem szerepelnek az emberek. Nem csoda tehát, hogy amikor a Vulcanus 3 kezdi elveszíteni az irányítást egy gyorsan erősödő vallásos mozgalom miatt, az egész világon kitör a pokol. Philip K. Dick korai regénye egyrészt a totalitárius rendszert, másrészt ember és gép kapcsolatát vizsgálja oly módon, amely ma is érvényes.”

Írta: Philip K. Dick; fordította: Pék Zoltán. Budapest: Agave Könyvek Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mona Lisa overdrive

“Lassan negyven évvel ezelőtt, az 1980-as évek derekán, a popkultúra virágzásának közepette hozott létre a szerző egy egészen új műfajt az akkoriban épp ellaposodási fázisba lépő sci-fi kategóriáján belül: ez lett az azóta kultusszá váló cyberpunk. Az Agave Kiadó arra vállalkozott, hogy Farkas Veronika új fordításában ismét közreadja a ma már igazi klasszikusnak számító Sprawl-trilógiát, amelynek első része a Neuromancer nyitja, főszerepben, Case-zel, a cyber-cowboy-jal, aki hekkerkedésből és a megbízói által megjelölt adatok, egyéb csecsebecsék eltulajdonításából él. Az üzlet pont nem megy valami jól, amikor felbukkan egy egészen különös megbízó, egy bizonyos Armitage, és egy ellenállhatatlan ajánlatot tesz hősünknek… A második mű (Count Zero) ugyanebben az elidegenedett, multinacionális vállalatok és számítógépes program-univerzumok világában játszódik évekkel később. A történet középpontjában Bobby Newmark áll, akinek idegrendszerét egy központi komputer uralja, és akinek más álma sincs, mint a cybertér királyává kinőni magát. Ennek érdekében feketén egy rejtélyes eszközt szerez be, ám az első bevetés majdnem az életébe kerül. A trilógia utolsó regényének fókuszában négy szereplő áll: Kuniko Yanaka, egy londoni japán maffiavezér kamasz lánya, Slick Henry, aki egy amerikai áruházban rak össze robotokat, Angela Mitchell, az elvonókúra előtt álló megasztár és Mona Lisa, a clevelandi tinédzser, aki pont olyan melleket szeretne, mint amilyenek Angeláé…”

Írta: William Gibson; fordította: Farkas Veronika. Budapest: Agave Könyvek Kiadó, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Összezárva

“Egy távoli, magába zárt svéd falu. Hó, végtelenbe vesző utak, sötétségbe dermedt erdők, feneketlen kút – ez Ödesmark. A település lakói közt nem egy bizarr, torz figura akad, ám egyvalami közös mindannyiukban: a gyűlölet Vidar iránt, aki mások szerencsétlenségét kihasználva tetemes vagyont halmozott fel, amelyet a pletykák szerint a házában rejteget. Az öreg a lányával, Livvel, és az unokájával él egy fedél alatt, akiket rövid pórázon tart, és megnyomorítja az életüket. A férfi árgus szemmel figyeli a szomszédok minden lépését, és nem bízik a világon senkiben. Jóllehet Vidar szívós vénember, felette is eljárt az idő, így aztán a könnyű préda lehetősége sokak fantáziáját megmozgatja. És vannak, akik az erőszaktól sem riadnak vissza… Amikor Vidart meggyilkolják, szinte lehetetlen kideríteni, ki tette, mivel a faluban szinte mindenki hajlandó lett volna rá. Ám az erdő elleplezi a zajokat, a hó elnyomja a sikolyokat, a kút elfedi a titkot, a házak elrejtik a bűnösöket, a falu pedig hallgat. Az Ezüstút című debütáló regényével egy csapásra híressé vált Stina Jackson új lélektani krimijében ismét Svédország legészakibb tájaira kalauzolja el az olvasót, miközben a mérgező emberi kapcsolatokat és a kitörés lehetőségét vagy lehetetlenségét boncolgatja. “

Írta: Stina Jackson; fordította: Dobosi Beáta. Budapest: Animus Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Annyiféleképp búcsúztunk – Szerelem a párizsi Ritz szállóban

“Három nő különböző korszakokban játszó, ám egymásba fonódó történetét mutatja be Beatriz Williams, Lauren Willig és Karen White közösen írt regénye. A központi helyszín azonban ugyanaz: Franciaország. 1914-ben a németek elfoglalják és főhadiszállásukként használják Sigismund de Courcelles gróf családi birtokát. A főnemes lánya, Aurélie ekkor tér vissza a biztonságosabb Párizsból a családi birtokra. Ráadásul ismeri már korábbról a német őrnagy szárnysegédjét. A jóképű Maximilian von Sternburggal ugyanis találkozott már elsőbálozóként. És bár ellentétes oldalon állnak, semmi sem akadályozza meg, hogy egymásba szeressenek. A másik történetszál 1942-ben játszódik. A szabad szellemű amerikai nagymamája által nevelt Marguerite Daisy Villon, lányával és férjével a németek által megszállt Párizsban maradt. Miközben hitvese náci kollaboráns, a nagyanyja a Szabad Francia Erőket segíti. És bár Daisy félti a gyermekeit, belemegy, hogy apróbb futári feladatokat ellátva ő maga is segítse az ellenállást. Viszont egyre jobban bevonódik a Legrand néven bemutatkozó angol hamisító titkos hálózatának munkájába. 1964-ben, az özvegy Barbara Babs Langford Devonshire-ben él. Elhunyt férje, Kit az élete szerelme volt. Egyik nap devonshire-i házába bekopog egy amerikai ügyvéd, aki a segítségét kéri. Andrew Bowdoin a francia ellenállás egyik legendás női harcosa, a rejtélyes La Fleur nyomait kutatja. De vajon hogyan tud ebben segíteni Babs? Mi történt a második világháború alatt a párizsi Ritz Szállóban? Mi köze van neki ehhez? Na és az 1942-es történetszálnak Aurélie és Sternburg tiltott szerelméhez?…”

Írta: Beatriz Williams, Lauren Willig, Karen White; fordította: Goretity Franciska. Budapest: Next21 Kiadó, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Agatha Raisin és a rossz lóra tett feleség [krimiparódia]

“Agatha ugyan élete virágjában van, mégis érez némi féltékenységet fiatal, csinos beosztottja, Toni szemtelen fiatalsága okán. Ám messze nem ez a főgond. Sokkal inkább az, hogy egykori szeretője, Sir Charles Fraith már nem menekülhet abból a házassági csapdából, amelybe az állandó pénzszűke miatt került. Nincs mese, egybe kell kelnie az újgazdag, felkapaszkodott Brown-Field család ritka ellenszenves leányával. Agatha mégsem adja fel a reményt, hogy Charlest kimentse ebből a csávából. Közben egy fényes, jelmezes partin kegyetlen gyilkosság történik, és maga Agatha is a gyanúsítottak közé kerül. Ráadásul újra szikrázik a levegő exférje, James és közte. Meglesz-e végül tettes? Lehet-e Agathának és Jamesnek második esélye a szerelemre?”

Írta: M. C. Beaton ; fordította: Laik Eszter. Budapest: Erawan Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Lady Almina és a valódi Downton Abbey – Highclere Castle elveszett öröksége

“Downton Abbey igaz története, melyet lady Fiona Carnarvon, Highclere Castle úrnője beszél el. A helyé, ahol a hihetetlenül sikeres televíziós sorozatot is forgatták. Lady Fiona Carnarvon 2001-ben lett Highclere Castle úrnője. Az azóta eltelt esztendők alatt teljesen elbűvölte Highclere gazdag története és azok a rendkívüli emberek, akik az évszázadok során itt éltek. Egy személy különösen megragadta Fiona képzeletét – lady Almina, az ötödik grófné. Almina a bankmágnás Alfred de Rothschild törvénytelen gyermekeként született. Az egyetlen lánya volt, akiért a férfi rajongott. Tizenkilenc éves korában ment nőül Carnarvon ötödik grófjához, mérhetetlenül nagy hozományt víve a házasságba. Az élet Highclere-ben kezdetben fényűző, ötszáz fős fogadások szédítő forgatagát jelentette, és alkalmanként még királyi látogatójuk is akadt. Almina nyolcvanfős személyzetet felügyelt, melyből sokak családja már nemzedékeken keresztül Highclere-ben szolgált. Ám miután kitört az első világháború, az élet a kastélyban is örökre megváltozott. A történelem közbeszólt, Almina és Highclere személyzete a múlt század egyik legviharosabb időszakában találta magát. Almina rákényszerült, hogy előássa bátorsága legrejtettebb tartalékait, és így biztosítsa valahogy családja, szolgálói és a kastély túlélését. Elveszett idők figyelemre méltó története ez. Highclere azonban mindmáig fennmaradt, és ezzel a könyvvel bepillanthatunk Anglia egyik legpompásabb viktoriánus kastélyának örökségébe és történelmébe.”

Írta: Carnarvon grófnéja ; fordította: Gergely-Péch Éva. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A Patkánysziget és más történetek

“Az embernek minden körülmények között harcolnia kell önmagáért. Például amikor egy posztapokaliptikus világban egy felhőkarcoló tetején várja, hogy evakuálják, miközben a tömeg az utcán küzd a túlélésért. Vagy amikor tudósként rátalál az örök élet képletére, amelyet meg kell semmisítenie, mielőtt túl késő lenne. Esetleg ha ugyanabba a lányba szeret bele, mint a barátja. Akkor pedig mindenképpen, ha egy bérgyilkoscsata közepén találja magát. De bármiért is küzdjenek a kötet öt novellájának szereplői – a hatalomért, az igazságért, a bosszúért vagy épp a szeretteikért -, egy biztos: ahol vannak túlélők, ott mindig vannak áldozatok is..”

Írta: Jo Nesbø; fordította: Sulyok Viktória. Budapest: Animus Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban