Könyvajánlók

A víz világnapja közeleg

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin


Március 22-e jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, ami az élet jelképe, szimbóluma, és amelyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének.

Vizes mókák – Szórakoztató és meglepő kísérletek

“Milyen fontos tulajdonságai vannak a víznek? Játszva kiderítheted néhány háztartási eszköz és egy lelkes felnőtt segítségével. Ebben az izgalmas könyvben 16 kísérlet segít megérteni, mi mindenre képes a víz. A kihajtható fülek alatt érdekes tudományos magyarázatokat és további, kipróbálásra váró remek ötleteket találsz.”

Írta: Lisa Burke ; fordította: Bódi-Ács Eleonóra. Budapest: HVG Kiadó, 2014. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A víz (Veszélyben a világunk)

“A trópusi dzsungelek, az “esőerdők” több ezer kilométerre vannak tőlünk. Miért befolyásolja mégis az életünket, ha kivágják, felégetik benne a fákat? Mi történik az óceán élővilágával, ha egy megsérült tankhajóból a tengervízbe ömlik a kőolaj? Mi módon veszélyeztetik a mezőgazdaságban használt vegyszerek a madarak és a kisebb állatok fennmaradását? Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre adnak választ a Veszélyben a Világunk kötetei az iskoláskorú olvasóknak. A világ minden tájáról vett példákon mutatják meg, milyen kényes egyensúlyt alkot a természet, ember és környezete, és milyen bajok következnek be, ha ez az egyensúly megbomlik. És abban is segít eligazodni, hogy hogyan segíthetünk ezeken a bajokon mi magunk is.”

Írta: Steve Pollock, Peter Wingham; fordította: Budapest: Magvető Könyvkiadó, 1992. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Bolygónk védelme – Beszélgessünk róla!

“Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változtatásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.”

Írta: Louise Spilsbury, Hanane Kai ; fordította: Tulics Mónika. Budapest: HVG Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Bolygónk egészsége és környezetünk védelme

“A környezetvédelem rajtunk múlik! Néha egy jelentéktelennek tűnő mozdulat, egy apró döntés hozza a változásokat. Ne félj megtenni őket! Tudod mi a különbség az újrafelhasználás és az újrahasznosítás között? Gondoltad volna, hogy 27 db másfél literes PET palack szükséges egy polár pulóver előállításához? Tudtad, hogy a városi verebek éneke a városi zajokhoz alkalmazkodik, ezért magasabb hangokból áll, mint a falusi verebeké? Szeretnéd megtanulni, hogyan tudsz könnyedén hangulatos gyertyatartót készíteni üres, haszontalannak tűnő konzervesdobozból? Sorozatunk új része a környezettudatos életre hívja fel a kisiskolások figyelmét.”

Szerző nincs megadva; llusztrálta: Gálfi Csaba és Gálfi Éva. Budapest: Roland Kiadó, 2015. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tegyünk a Földért – Értsd meg, hogy változtathass!

“A minket körülvevő világ, a levegő, a termőföld, a víz, az ásványi anyagok olyannyira magától értetődőnek tűnnek, hogy létezésüket szinte észre sem vesszük. Ez a 12 év feletti gyerekek számára készült könyv részletesen, mégis egyszerűen és sok-sok példával illusztrálva magyarázza el, hogy a Földön rendelkezésre álló készletek bizony nem kiapadhatatlanok. A kötet ráadásul hasznos ötletekkel is szolgál, miként tudjuk megóvni környezetünket a magunk és a jövő generációi számára”

Írta: Marianne Lambrecht, Eric Lucikx; fordította: Bárdos Zsuzsanna. Pécs: Alexandra Kiadó, 2012. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Éghajlat

“Alig múlik el nap úgy, hogy a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban ne esne szó az éghajlatról és az éghajlat alakulásáról. Miért változik a Föld klímája? Az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést? Mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre is megadja a választ a Mi MICSODA sorozat legújabb kötete, amelyben azt is megtudhatod, milyen erők alakítják a földi éghajlatot, miért fontos az üvegházhatás, milyen következményekkel jár az ember beavatkozása a természetes éghajlati folyamatokba? A múltba is bepillanthatsz – mert az éghajlat a Föld hosszú történetében öröktől fogva változott. Tudod-e a választ? Földünk – Egyszerre tanítanak és szórakoztatnak a jól forgatható kis könyvecskék! Mindegyik könyvecske 180 kérdést tartalmaz. Bárhol bármelyiket elővehetjük – kicsik, praktikusak és unaloműzők!”

Írta: Werner Buggisch és Christian Buggisch ; illusztrálta: Eberhard Reimann ; fordította: Frenkel Attila. Budapest: Tessloff és Babilon Kiadó, 2009. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Otthonunk, a Föld

“A kötet bolygónk születéséről, az ezt körülvevő víz- és levegőburokról, a felszínét formáló erőkről és a benne található kincsekről szól.”

Írta: Rainer Köthe ; illusztrálta: Gerd Ohnesorge ; fordította: Rónaszegi Éva. Budapest: Tessloff és Babilon Kiadó, 1998.  Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A víz (Kis felfedező zsebkönyvek)

“A víz mindenütt jelen van a természetben: a hóban, az esőben, a forrásban, a folyóban, a tengerben, és még sokkal közelebb is: az otthonodban.”

Írta: Pierre-Marie Valat rajzaival; összeállította: Pierre-Marie Valat ; fordította: Tüske-Hegedüs Andrea. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2011. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban