Gyermekirodalom,  Újdonságok

Tini olvasmányok

Anna Kadabra 1. – Telihold klub

“Anna teljesen ki van akadva. Búcsút kell vennie otthonától, iskolájától, szeretett városától csak azért, mert a szülei úgy döntöttek, Moonville-be költöznek – egy poros kis faluba, amit boszorkányokról és mágiáról keringő legendák szőnek körül. Már csak ez hiányzott… Az új otthonuk romos és rozoga, a szobája ocsmány, ráadásul egy szellemkastélynak tűnő építményre lát ablakából. Lehetne ennél rosszabb? Még szerencse, hogy titokban egy kedves kóbor cica is vele tartott. De hova tűnik állandóan? És mik azok a hangok a padláson?”

írta: Pedro Manas ; ill. David Sierra Listón ; fordította: Kiss Viktória. Budapest: Carta Teen Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Rőt-patak – Aijal-sziget krónikái 1.

“Skandináv tájak ihlették azt a csodaszép, északi tájat, amelyet Mervi Heikkilä képzelete alkotott díszlet gyanánt ehhez a misztikus gyerek-kalandregényhez. A történet Aijal szigetén játszódik, a Koponya-hegység mentén húzódó erdőségekben. Itt él, egy Rőt-patak menti kis házban a tízéves Bagoly (valójában Malla Margareeta Mustalve – de senki nem szólítja őt így) és az édesanyja, Siiri. Az évekkel korábban világtalanná vált asszony nagy szeretetben és még nagyobb nincstelenségben él a lányával, akinek a rengeteg az otthona, leghűségesebb barátja egy Pörle nevű holló, és szinte soha nem merészkedik be a közeli falu, Likfa házai közé. Bagoly egy erdei cserkészés alkalmával ismerkedik meg két velekorú falusi fiúval, Csihával és Matossal. A kapcsolatfelvétel nem zökkenőmentes, de aztán hamar összebarátkoznak, a fiúk némi félelemmel vegyes tisztelettel és csodálattal fogadják Bagoly különös, vagány természetét. A lány tőlük tudja meg, hogy nagy veszély fenyegeti az erdőt: a környékbeli Janko gazda aranymalmot építtet a Koponya-hegység túloldalán fekvő Mélytó partján. Az ördögi gépezet nem kisebb dologra képes, mint hogy az erdő fáit ledarálva aranyat állít elő. Janko feltett szándéka az összes fát megsemmisíteni, hogy minél több aranyra tehessen szert. Baglyot elborítja a rémület és a harag: mi lesz, ha odavész az otthona!? Csihával és Matossal együtt elhatározzák, hogy megakadályozzák a terv megvalósulását – csakhogy a malmot és egzotikus fenevad, egy gigantikus vérszívó lepke őrzi… “

Írta: Mervi Heikkilä ; fordította: Pap Anna Inkeri. Debrecen: Főnix Könyvműhely, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Egy essexi professzor elveszett naplója, avagy A bámulatos állatvilág

“A gyermekirodalom terén valódi kuriózum a cseh szerző most magyarul is megjelenő könyvecskéje. Az Egy essexi professzor elveszett naplója tisztelgés Charles Darwin előtt, aki fiatalkorában, 1831 és 1836 között a Beagle nevű hajó fedélzetén körbe utazta a Földet. Ezen út során szállt partra a Galápagos-szigeteken, és az itteni megfigyelései nagy mértékben járultak hozzá későbbi tudományos munkásságához, határozták meg A fajok eredete című művében az evolúcióval kapcsolatban megfogalmazott nézeteit. Ott ugyanis egyes jegyeikben feltűnően különböző pintyeket fedezett fel, amelyek azonban bizonyos dolgokban hasonlítottak is egymásra. Egy közös őst feltételezett fel Darwin, véleménye szerint azonban a megváltozott körülmények rákényszerítették ennek az első pintynek az utódait, hogy alkalmazkodjanak az eltérő körülményekhez, és újonnan szerzett tulajdonságaikat utódaiknak is átadták. A biológusok ezt a jelenséget divergenciának nevezik. A szerző könyvéből azonban kiderül, hogy nem Darwin volt az egyetlen és talán nem is az első, aki hasonlóan nagy jelentőségű megállapításokat tett, igaz ellentétes előjellel. Az essexi professzor ugyanis feleségével hajóra szállt, ám hajótörést szenvedett el egy addig ismeretlen csendes-óceáni szigeten. Ott pedig aztán különös, gyakran kétfejű állatokra bukkant, melyek úgy tűnt, egyfajta fordított evolúciós elv alapján fejlődtek ki. Ő maga konvergenciának nevezte a jelenséget, mely szerint a nem rokon fajok fokozatosan hasonlatossá válnak egymáshoz. De melyek is ezek a szokatlan állatok, amelyek benépesítik a parányi szigetet? Az óriás szőrlúd, a bóbitás bömböc, a gömgölyű tapicska, a barlangi sokmancs, az ügyesfarkú hadonász, a mezei bimókus, a csápos pattanóprüszek, a lábas tipihal, a trombitás nyaktekerész, a tigrismufony és hasonlók, ahogy ő elnevezi az állatokat, és egyben részletes leírásukat adja naplójában.”

Írta: Olga Černá, illusztrálta: Miroslav Šašek; fordította: Peťovská Flóra. Budapest: Csirimojó Kiadó, 2022.

Katalógusunkban


Skandar, az unikornis-tolvaj

“Skandar Smith egész életében unikornislovassá szeretett volna válni. Azon kevés szerencsések közé tartozni, akik kikelthetnek egy unikornist. Holtig tartó köteléket kialakítani vele, majd együtt szárnyalni a dicsőségért. Hőssé válni. Ám amikor álma végre valóra válna, váratlan veszély támad. Egy elvetemült, mindenre elszánt ellenség ellopja a Sziget legnagyobb hatalmú unikornisát, és a kétségbeesett küzdelembe belebonyolódó Skandar olyan titokra lel, amely egész világát elpusztíthatja… Szokatlan hősök, pusztító mágia, ádáz égi csaták és vérszomjas unikornisok; ettől a bámulatos fantasysorozattól szárnyalni fog a szíved!”

Írta: A. F. Steadman ; fordította: Korek Balázs. Pécs: Alexandra Könyvesház, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Jelek a falon

“Bence imádja a törit. Az intrikákat, a hatalmi játszmákat, az emberi történeteket. A hősöket, akik megvédik a gyengéket. Mindenből sztorit farag, és még egy bánatos tacskóval is képes együtt érezni. Az új sulijában hamar megtalálja a helyét, sőt, az első szerelmet is. Mindeközben nagy lelkesedéssel veti bele magát az iskolai projektfeladatba, amelynek során egy helyi történetet kell szemtanúk beszámolója alapján feldolgozni. Hamar kiderül, hogy a barátnőjének az apja rengeteget tud a környékről, mintha személyesen ott lett volna minden történelmi eseménynél. A dicséretre éhes, jólelkű Bencét beszippantja a titkos és furcsa történet, bár lassan az sem világos, hogy mi a tény és mi a mese… A Pagony sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!”

Írta: Papolczy Péter ; illusztrálta: Győri Bori. Budapest: Pagony Kiadó, 2022.

Katalógusunkban


Végállomás fogadó

“Te mit tennél meg a barátaidért? Vagy bárki másért? Szinte mindent? A tizenötéves Orsi az ősöreg, szellem lakta York városában kénytelen újragondolni mindazt, amit addig életről és halálról tudott. Ami viccesen hihetetlen kísértetsztorinak indult, az titkoktól terhes nyomozássá alakul, és a családi múlt szövevényes szálait is fel kell fejteni ahhoz, hogy Orsi megmenthesse az édesapját. A kétségbeesett, de eltökélt kamaszlánynak segítsége is akad: Jon, a kissé gőgös angol fiú, akinek hóbortos nagybátyja szellemek fényképezésével foglalkozik, Angie, a sokáig érthetetlen okból mindig derűs és különleges képességekkel bíró kislány, valamint egy furcsa öregúr, aki nem mindig látszik a tükörben…”

Írta: Bernáth Zsolt; illusztrálta: Sajó Szabolcs. Szentendre: Cerkabella Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A Kolduskirály és a Tolvaj = The beggar king and the thief

“Hogyan találkozik egy mestertolvaj, egy ravasz bajkeverő és a Kolduskirály? Létezhet, hogy ez a három alak egy közös rabláson dolgozik? És vajon véletlen, hogy a kiszemelt rablás helyszíne mellett egy kolostorban találnak szállást, amíg a nagy terven dolgoznak? Ez a mese egy hirhedt tolvajról szól, aki élete legnagyobb zsákmányát készül ellopni, de segítség nélkül nem tudja véghezvinni a tervet. Fontos, hogy két társat találjon útközben a rabláshoz. Mi az igazi érték? A kincs, a gazdagság ? Vagy belül kell keresni mindazt, ami lényeges? Ismered meg a Kolduskirály új történetet ebben a csodás mesekönyvben!”

Írta: Peter Jones; illusztrálta: Vékony Andrea, fordította: Zs. Tóth Andrea. Budapest: Szerzői kiadás, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Minecraft – Még érdekesebb építmények

“Szeretnél a fák közt egy függőházban élni? Kipróbálnál egy saját parkour pályát? Vagy csak új technikákat tanulnál? Tervezd meg, építsd fel és tedd egyedivé ezt a több mint 20 új miniprojektet, az űrrakétától kezdve a bányavasúton és világítótornyon át a dzsungelszentélyig. Ez az útmutató lépésről lépésre mutatja be az építés fortélyait kezdőknek és haladóknak egyaránt. Sajátítsd el az új trükköket, és gyakorold a bevált praktikákat, miközben életre kelted a Még érdekesebb építményeket!”

Szerző: Mojang Studios ; fordította: Fekete-Kovács Kristóf. Budapest: Kolibri Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban