Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Nyári olvasmányok 10-14 éveseknek

Összeállította: Dudás Judit


Nyár a szigeten

“Melyik gyerek ne szeretne egyszer szülői felügyelet nélkül táborozásra indulni? E könyv kis hősei pontosan ezt teszik, és hamarosan kiderül, hogy nem is olyan könnyű dolog a felnőttek segítsége nélkül boldogulni. Azonban a nehézségek nem szegik kedvüket, sok-sok fantáziával és humorral teszik felejthetetlenné egyedülálló vakációjukat. Izgalmas kalandjaikhoz a Duna-part és egy különös, lakatlan sziget szolgáltat festői hátteret.”

Írta: Csukás István. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2011. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Tündérboszorkány

“A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De Laci meg az ikerlányok, Sári és Dóri szerencsére nem ijedősek. Na, és persze nem is minden az, mint aminek látszik… A kötethez munkafüzet is készült, 3-4., illetve 5-6. osztályosok számára.”

Írta: Bosnyák Viktória. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2007. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Az őrzők

“Renard felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia. Berg Judit József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini, Alma és Drifter megteremtőjének izgalmas krimijében a szereplők lépten-nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete tíz napra összefonódik, hogy a néhol vicces, máshol félelmetes, váratlan fordulatokban gazdag történet végén minden mozaikdarab a helyére kerüljön.”

Írta: Berg Judit. Budapest: Ecovit Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az osztály vesztese

“Az éjszaka leple alatt furcsa kép kerül az osztály facebook oldalára: esetlen alak minion­jelmezben, felette a falra írt felirat: Az osztály vesztese! Az osztályfőnök tombol, a diákok gyanakodva méregetik egymást. Tettesnek se jó lenni, de áldozatnak még rosszabb. gyerek életét ismerjük meg mindenestül, miközben velük izguljuk és szorongjuk végig ugyanazt a pár napot a felkeléstől a feleltetéseken át a napköziig. Vajon ki tette és miért?”

Írta: Wéber Anikó. Budapest: Pozsoni Pagony Kft, 2016. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Szandra és a csajok 3. – Csendháborítás

“Helló csajok! Összebarátkoztam az új szomszédainkkal és hamarosan nyári karácsonyi bulit tartunk a frissen felújított lakásukban! Meghívtam a legjobb barátnőimet, és remélem, mindenkit elengednek a szülők… A nővérem mostanában sokat mereng, ennek köze lehet a szomszédban lakó helyes sráchoz, aki barista. Elég ügyes, már lecsekkoltuk a közeli kávézóban, ahol dolgozik. Most rohanok bikinit venni, mert nemsokára egy görög tengerparton süttetem magam. Én vagyok a szerencse lánya!”

Írta: Balázsy Panna. Budapest: Manó Könyvek, 2020. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Egy fiú a csapatból

“Dani felkavaró mondatokat hall az iskolában. “Kevés vagy, mint Hitlerben a jóindulat” — mondja egy osztálytársa, aki később a haláltáborokat is emlegeti. Dani kétségek között megy haza, és próbálja megemészteni a hallottakat. A szüleitől tudja, hogy ők zsidók, de ennél többet sosem sikerült kihúznia belőlük. Az internetet is segítségül hívja, de amit ott talál, attól csak még jobban megijed és összezavarodik. Amikor az osztálytársai kihagyják a focimeccsből, mivel hittanon alakítanak csapatokat, Dani végképp elkeseredik. Aztán megismerkedik a barátja idős nagypapájával, és a bácsi egy napon mesélni kezd a gyerekkoráról és 1944-ről… Mikor kezdhetünk a holokausztról beszélni a gyerekekkel? Hogyan közelítsünk meg egy ilyen súlyos témát, hogy ők is be tudják fogadni? A könyvbeli Dani legnagyobb nehézsége az, hogy a felnőttek konokul hallgatnak. Igaz Dóra és a Pagony ezzel az érzékeny, okos regénnyel segít abban, hogy a gyerekek elindulhassanak a megértés felé.”

Írta: Igaz Dóra. Budapest: Pozsonyi Pagony Kft, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Szerelmi nyomozás

“Nagysikerű, gyerekeknek szóló verseskötetek és mesekönyvek után ezúttal első ifjúsági regényével jelentkezik kortárs irodalmunk meghatározó alakja, Lackfi János. A történet középpontjában egy iskola “a” osztálya áll. Az ide járó gyerekek egyszerre lazák és már-már kis zsenik, akiket az iskola összes tanára “bezzegosztályként” emleget, ami miatt aztán a bések, cések, dések és az esek is kifejezetten utálják őket. Többeket rendszeresen zaklatják, kivéve talán az izompacsirta Artúrt, a tesitanár kedvencét, aki bármilyen gyakorlatot be tud mutatni könnyedén, és villámgyorsan szellemül át Buddhává az elmélyedést kívánó órákon. Aztán ott van Gergő, aki a töritanárral közösen órákon át el tud filozofálgatni, miközben a többiek valahol máshol járnak gondolatban. Bélu, egy zeneszerző tehetséges fia, aki Bachot játszik zongorán, és persze abszolút hallása van. Na és persze Bálint, az egyik legjobb fej a “laza osztályban”, aki szinte mindig szerelmes, de valahogy nem talál viszonzást. Most viszont rábukkan egy levélre, melynek szerzője bevallja: totál belezúgott Bálintba. De vajon ki írhatta a levelet? Ezt igyekszik kideríteni Bálint, és persze a vállalkozó kedvű olvasók is részesei lehetnek a “szerelmi nyomozásnak”.

Írta: Lackfi János. Budapest: Scolar Kiadó, 2016. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Ciprián – A Balaton hercege

“Bora legyőzése után úgy tűnik, helyreállt a rend a Balaton környékén. Ám ekkor felbukkan egy különös szerzet. Részben macskának, részben tyúknak látszik. Úgy hívják, Mitmitke. Megjelenése pedig nem jó jel, hiszen az apró lúdvérc egy komolyabb veszély, azaz egy újabb ellenség felbukkanásának előjele. A Cipriánban megjelenik Zemúr, a gonosz testvérűző alföldi herceg, aki egy szomszédos vidéken szerezte meg magának a hatalmat. A hatalommal pedig nem tud betelni. Az ellene való küzdelem során hőseink számtalan új vidékre utaznak, és új szerzetekkel találkoznak – fődipicinyek, nyápicok, sziporkák, dinkák és csordásfarkasok is megjelennek a szereplők között. Nyulász Péter a trilógia második részében kitágítja a Helka terét: az olvasók immár nemcsak Balatonon és környékén kirándulhatnak hőseikkel, hanem az Alföld és a Bükk egyes vidékein is. Miként lett száz halom Battán? Mit keres egy földvár a Balatonnál? Mi az a tengerszem, és miért éppen egy malomkőbányában találjuk meg? A szerző ismét számos mesébe illő, mégis valóságos helyszínt választott izgalmas történetének.”

Írta: Nyulász Péter. Budakeszi: Betűtészta Kiadó, 2014. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban