Ismeretterjesztő irodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Ifjú kísérletezőknek ajánljuk

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin.


A kísérletezés varázslatos világa – 100 otthon elvégezhető kísérlet gyerekeknek

A szerző ajánlása: ” A kísérletezés varázslatos világa című könyv elsősorban olyan 9-15 év közötti gyerekek részére, akik szeretnek kísérletezni, szívesen öntenek össze mindenféle anyagokat, hogy lássák, történik-e bármilyen változás. Ajánljuk emellett olyan szülők részére, akik már kisebb gyerekeik számára szeretnék megmutatni, mennyi érdekes, varázslatos dolgot rejt a körülöttünk lévő világ. A könyv 100 olyan otthon elvégezhető feladatot tartalmaz, mellyel jobban megismerhetik a gyermekek a fizikai, kémiai és biológiai összefüggéseket. A könyvben található kísérletek három csoportba vannak osztva nehézségi szintjük alapján, melyeket az adott kísérletet tartalmazó oldal fő színe alapján könnyen lehet kategorizálni. A könyvben több mint 440 fotó található, melyek a kísérletek egyes lépéseit illusztrálják. Minden feladatnál a gyerekek számára érthető módon van megfogalmazva a kísérlet elvégzésének pontos menete, s minden kísérlet végén található magyarázat alapján megérthetik a gyerekek, hogy mi, miért történt. Az egyes feladatokhoz egyszerű, a háztartásokban megtalálható eszközökre, alapanyagokra van szükség. A könyvben szereplő kísérletek nem veszélyesek, de bizonyos lépéseknél biztonságosabb, ha van felnőtt a közelben, aki a kísérletező segítségére tud sietni.” 

Szerző: dr. Gyarmati Zsuzsanna. Dunakeszi: LaBeGer Hungary Kft, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kísérletezzünk és gondolkozzunk III. – Mágnesség és elektromosság

“Öveges József a fizika legnagyobb bűvésze volt, aki varázslatos mutatványokkal kápráztatta el közönségét. Leghíresebb kísérleteit mi is elvégezhetjük, ehhez csupán a kezünkben tartott könyvre, valamint néhány hétköznapi tárgyra, eszközre van szükségünk. Radírgumiból, tűből és mágnesezett borotvapengéből kis kézügyességgel iránytűt készíthetünk, konzervdoboz és drót segítségével modellezhetjük a villámlást, használt elemekből pedig érzékeny mikrofont építhetünk. A kötetben alig találhatók számok és számítások. Öveges professzor nem traktál bennünket elmélettel, inkább arra törekszik, hogy látványos kísérletekkel mutassa meg a legfontosabb elektromos és mágneses jelenségeket.”

Szerző: Öveges József. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2014. Forrás: borító

Katalógusunkban


103 kísérlet

“Kísérleteztél-e már hanggal, vízzel, levegővel? Ebben a kötetben 103 ötletet találsz arra, hogy te magad is megtapasztald, milyen érdekes és szórakoztató a tudomány. A kísérletekhez csupa egyszerű dologra lesz csak szükséged, és máris megtudhatod, hogyan idézd elő a vihar hangjait, miért úsznak a tárgyak a vízen vagy milyen vicces kísérleteket végezhetsz el szappannal.”

Szerkesztette: Isabel López; illusztrálta: Alberto López Ayerbe; ford.ította: Bakos Katinka, Gőgh Ágnes és Mayer Márta. Budapest:  Napraforgó Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A levegő ereje

A tartalomból: Izgalmas kísérletek; Ejtőernyő; Berregő vonalzó; Mekkora a levegő nyomása?; Erős kártya; Vízhatlan textil; Pipetta szívószálból; A felfújódó pillecukor; Légpárnás jármű CD-ből; Léghajó szemeteszsákból; Teafilter-rakéta; Palackroppantás; Lufihőmérő; Hűsítő dezodor; Porszívózás porszívó nélkül; Zenélő gégecső; Összetartó papírlapok; Pingponglabda a tölcsér fogságában; Lebegő lufi; Repülő papírhenger.

Szerző: Zsiros László Róbert; illusztrálta: Ilauszky Tamás; fotók: Pecsics Mária. Budapest: Cser Kiadó, 2010. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Kísérletezz otthon!

“Hogyan lesz egy tojásból labda? És hogyan perdülhetnek táncra a tésztaszálak? Erre, és számtalan más kérdésre is megtalálhatjuk a választ rejtő kísérletet, sőt, a leírások alapján kristályerdőt vagy házi tengeralattjárót is készíthetünk. Mindez természetesen nem varázslat, hanem színtiszta tudomány. A kis olvasók az otthon is elvégezhető kísérletek révén kedvet kaphatnak a kísérletezéshez, és ki tudja… talán egy napon végül ők is híres tudósok lesznek”

Írta: Mar Benegas; illusztrálta: Cristina de Cos-Estrada; fordította: Bakos Katinka, Mayer Márta. Budapest: Napraforgó Kiadó, 2017. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


100 tudományos kísérlet

“A könyv érdekfeszítő kísérletek gyűjteménye, mely könnyen elvégezhető, érdekes, ugyanakkor tudományos alapokat sem nélkülöző kutatásokat tartalmaz. Olvasd végig a leírásokat, majd fedezd fel magad, milyen tudományos magyarázatok állnak a háttérben.”

Szerzők: Georgina Andrews és Kate Knighton; illusztrálta: Stella Baggott; fotók: Howard Allman; szerk. Jane Chisholm; fordította: Horváth Gabriella. Kisújszállás: Pannon Literatúra Kft, 2006. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Nagy Öveges könyv

“A fizika varázslójának nevezték. Varázslatos kísérleteit harmincnál több könyve és éveken át folyó rádió- és televíziósorozati őrizték meg számunkra. Ezek közül – főleg az ifjúság számára írt két utolsó könyvéből – válogattuk össze talán a legérdekesebb és legtanulságosabb kísérleteket, a fény és az elektromosság birodalmából. Bárki bárhol kinyithatja a természet mesevilágának kapuit, nem is sejtett, színes csodákat láthat. … Kísérleteinkhez nem kellenek különleges eszközök. Ami szükséges, az mindenkinek rendelkezésére áll. Mégis, olyan tünemények jelennek meg előttünk, hogy még a felnőttek is felkiáltanak: bámulatos, fantasztikus!”

Szerkesztette: Simonffy Géza. Budapest: Móra Könyvkiadó, 1989. Forrás: előszó

Katalógusunkban


Barangolás a természettudományok világában

“A könyvben leírt kísérletekhez, megfigyeléshez az átlagos háztartásokban fellelhető eszközökre van csak szükség. A könyv fő célja, hogy az általános tudományos műveltség megszerzésében segítse 6-14 éves olvasóit. Az ámulatba ejtő egyszerű kísérletek többnyire veszélytelenek, de néha kérjük, hogy csak felnőtt segítségével, vagy felügyeletével kisérletezzen az ifjú olvasó. A könyv igényes kivitelű, szakmailag megalapozott információival támogatja a szórakozva tanulást”

Szerző: Judith Hann ; fotók: Mike Dunning. Budapest: Panem Kiadó, 1993. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban