KÖNYVAJÁNLÓK

Receptek és kulináris történetek

Utolsó reggeli Párizsban – Legkedvesebb francia süteményreceptjeim

“Hozzá méltón gyönyörű, elegáns és stílusos szakácskönyvvel lepte meg rajongóit Náray Tamás, akiről most kiderül, hogy nemcsak divattervezőnek és írónak kiváló, de lelkesen és jó érzékkel készít ínycsiklandozó édességeket is. Saját bevallása szerint a süteményekhez Párizsban töltött évei alatt jött meg a kedve – először csak megkóstolta a híres-nevezetes francia édességeket, később pedig már maga is elkészítette ezeket. Most megjelenő kötetében kedvenc receptjeit adja közre: csupa francia süti készítésének a műhelytitkaiba avat be. Elsőként a címet részben ihlető finomság, a mandulakrémes croissant receptjét olvasgathatjuk – ezt falatozta a szerző utolsó párizsi reggelén – állítólag. Ezt követi a többi finomság, évszakok szerint négy fejezetbe rendezve. Tavaszra ajánlja például az epres trifle-t és a cseresznyés lepényt, nyárra a bretagne-i vajas kekszet és a csokoládés minikuglófot, őszre a mákos-vaníliakrémes pudingot és a fügés pitét, télre a normandiai rumos csokoládéhabot és a karamellizált banánbombát – hogy csak párat említsünk. Az igényes, színes fotókkal illusztrált szakácskönyvben helyet kaptak a szerző Az utolsó reggel Párizsban című regényének rövid részletei is.”

Szerző: Náray Tamás. Budapest: Boook Kiadó, 2020. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Tartine – Péksütemények és desszertek a világ leghíresebb pékségéből

“Ki tudna ellenállni egy frissen sült, illatozó, gyönyörűen megfont briósnak, egy légiesen könnyű vajas croissant-nak? Netán egy narancsos-fahéjas csigának, vagy egy krémes sajttortának? A San Franciscó-i Tartine pékség fantasztikus receptjeit követve a legkedveltebb péksütemények mellett piték, aprósütemények, ünnepi desszertek előállításának titkait is elleshetjük. A világhírű pékség izgalmas, új hozzávalókkal és technológiákkal dolgozik, emellett megtanítja az alapokat is, a cukrászkrémtől a tökéletes omlós tészta elkészítéséig. A több mint 120 receptet – a mai ízlésnek megfelelően teljes kiőrlésű és gluténmentes változatokkal is – 150 lenyűgözően szép fotó teszi még ellenállhatatlanabbá.”

Szerző: Elisabeth Prueitt, Chad Robertson; fordította: Szkladányi András. Budapest: HVG Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


VegaBudapest – Beszélgetések, éttermek, receptek

“15 népszerű magyar művész, 15 étterem, 15 vega ínyencség receptje. Bede Anna, a három éve nagy sikert aratott Vegasztrománia szerzője most színészekkel, énekesekkel és séfekkel beszélget a vegetáriánus életformáról. Az interjúalanyok arról mesélnek, hogy miért vagy éppen miért nem hagyták el a húst az étrendjükből, és mindez hogyan formálja életüket, egészségüket és energiáikat. A Vega Budapest baráti hangulatú, kötetlen beszélgetéseiből rengeteg érdekes dolog kiderül, ráadásul minden megszólaló elmondja, melyik a kedvenc étterme az étterem pedig elárulja egy ottani húsmentes étel receptjét, így az olvasó nemcsak szórakoztató, hanem hasznos könyvet is kap. Bede Anna 9 éve vezeti népszerű vegetáriánus blogját, a Vegasztromániát, aminek állandó olvasói jól ismerik már szellemes és szórakoztató stílusát. Aki pedig most olvassa először az írásait, azt kellemes meglepetésként éri majd a szellemiség, ami a könyvet jellemzi, hiszen Anna nem akar téríteni, nem akarja olvasóira erőltetni a vegetáriánus életmódot. Egyszerűen annyit szeretne bemutatni, hogy a hús elhagyható, és aki rászánta magát, arra már Budapest gaszto-világában is kellemes meglepetések várnak.”

Szerző: Bede Anna; fotó: Erdőháti Áron; illusztrálta: Moravszki Kata. Budapest: Boook Kiadó, 2016. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Párizs, je t’aime – francia szakácskönyv

“Párizs a szerelem városa. És mivel a szívhez közismerten a gyomron keresztül vezet az út, a francia konyha szerelmesei mindent megtalálnak ebben a csodálatos gasztrokalauzban, ami szem-szájnak ingere. A Franciaország különböző vidékeiről származó 100 recept között a közkedvelt klasszikusok – a lotaringiai quiche, a kakas borban, a créme brülée – mellett ott a helye a bisztrókonyha és az észak-afrikai gasztronómia újraértelmezett ételkülönlegességeinek is – a világ legérzékibb városában elkapott impressziókkal tálalva.
Különleges alkalmakra pedig hat menüsort is ajánl a könyv, melyekkel azonnal elcsábíthatjuk vendégeink szívét – egyenesen Franciaország fővárosába!”

Szerzők: Svenja Mattner-Shahi, Britta Welzer; fordította: Keresnyei Boglárka. Pécs: Alexandra Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről

“Örüljetek! – időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Évek óta olvassuk ezeket a személyes beszámolókat, és aztán indulunk a konyhába, hogy mi is kipróbáljuk a recepteket, és vidáman megvendégeljük szeretteinket. Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv praktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a lezajló folyamatokról. A laktobacilusok és a vad élesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a “legjobb” megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd – tehát egészen biztosan örülni fog.”

Szerző: Dragomán György. Budapest: Magvető Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Váncsa István szakácskönyve – 1001+ recept

“Váncsa István szakácskönyvének új, bővített kiadásában negyven év munkáját gyűjti egybe. Egyedülálló mű, amely szakácskönyvnek nélkülözhetetlen, olvasmánynak pedig roppant szórakoztató. Hatalmas receptanyagot, 1125 különleges receptet tartalmaz, miközben a konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája. Mindaz benne van, amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz, és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a tüzet. A kötet kibővült az eddig írott legalaposabb lecsóismereti értekezéssel, a kolbászok világának pazar, globális horizontú áttekintésével (persze a csabaitól indulva, amit a szerző a kozmosz gyémánttengelyének tekint); továbbá egy italfejezettel, amelyből kiderül, szükséges-e a forralt bor készítéshez az Edda című óskandináv mitologikus versfüzér teljes szövegét, de legalábbis Oddrún siralmának első szakaszát az utolsó szóig fejből tudnunk”

Szerző: Váncsa István. Budapest: Libri Kiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az életem ízei – Gasztronómiai önéletrajz 80 recepttel

“Gasztronómiai önéletrajz 80 recepttel – rendhagyó már az alcím is, s az olvasó gyanút foghat a könyv műfaját illetően. A magyar gasztronómiai szakirodalom nagyasszonya, Frank Júlia szabályos biográfiáját már az első fejezetben elintézi (Rendhagyó élettörténet – röviden). Ezután viszont főként olyan utazási élményeiről mesél, amelyek érdekesek, szokatlanok, közük van a gasztronómiához, néhányuk pedig különleges életfordulatokhoz, élményekhez kötődik. Ahogyan a szerző fogalmaz: “ízes élet – ízes étel”, annál is inkább, mert az utazások folyamán megkóstolt különlegességek receptje minden fejezet végén megtalálható, persze a klasszikus szakácskönyvekre jellemző fotóillusztrációk nélkül. Az így is színvonalas, olvasmányos kötetet receptmutató zárja”

Szerző: Frank Júlia. Budapest: Corvina Kiadó, 2015. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Holnapra is marad – Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

“Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben? Pokorny Lia igen. A színésznő évek óta nagyon tudatosan táplálkozik, és ennek következtében rengeteg tudatosan főző, hasonlóan gondolkozó, hazai barátot ismert meg. Rendszeresen kiáll a természetvédelem mellett, következetesen, érzékenyen, a rá jellemző finom karakánsággal. Az egész világra ható kedves mosolya a könyv lapjain is felbukkan, eltökélt szeretete pedig, amellyel környezetünket akarja óvni, innovatív konyhai ötletek és receptek formájában jelenik meg.”

Szerző: Pokorny Lia. Budapest: 21. Század Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban