Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Újdonságainkból gyermekeknek

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin.


Karacs – Egy ősmagyar kiskamasz kalandjai

“Karacs, a honfoglalás előtt élő kiskamasz nagy bajba kerül, amikor frank fegyveresek felégetik nagycsaládjának jurtáit. A szüleit és a testvéreit rabságba hajtják, ő sebesülten a nádasban bujkál, de nem kell féltenetek! Új barátaival, Nagygubanccal, a hatalmas komondorral és Urasággal, a verekedős öszvérrel a fegyveresek után ered, hogy kiszabadítsa a családját. Tizenkét évesen ez szinte lehetetlen, de Karacs nem feladós fajta! Olykor elbőgi magát, de sohasem akkor, amikor látja valaki. Kevés erejét ravaszsággal pótolja, küszködve verekszi előre magát, néha hamisan énekel, sokszor menekül, és sikeresen túlél minden veszélyt, mígnem..”

Írta: Urbánszki László; illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya. Budapest: Zrínyi Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Két kis dínó és a honfoglalás

“Valószínűleg mindnyájan ismeritek már Trikót, a világ legkisebb triceratopsz krónikását, és Nyammot, a harcias tirexet. A két kis dínó a zsírkréta korból pottyant először Büdi­pestre, később Mátyás király udvarába és a reneszánsz Itáliába kerültek, onnan az ókori Görögországba, majd Kolumbusz Kristóf hajójára – a legújabb részben pedig a honfoglaló magyarok között találják magukat! Miközben kiderül, hogy őseink Trikó és Nyamm nélkül ­ta­­lán meg sem találták volna az új hont, szinte mindent meg­­tudunk a honfoglalásról, a hét vezérről és Árpádról – sőt, a magyar hiedelem- és mondavilágot is megismerjük Emese álmától kezdve Csaba királyfi legendájáig. Kalandosan, viccesen, mégis sok-sok új ismeretet szerezve – ahogy ezt a Két kis dínó sorozattól megszokhattuk.”

Írta: Berg Judit; illusztrálta: Kőszeghy Csilla. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Viharok őrzője

“Amint Fionn Boyle Arranmore szigetére lép, a sziget felbolydul a lába alatt…Fionn Boyle nővérével Arranmore távoli szigetén, nagyapjuknál tölti a nyári vakációt. Még soha nem járt itt, nagyapját, ezt a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten. De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével… Catherine Doyle első könyve 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját.”

Írta: Catherine Doyle; fordította: Rét Viktória. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tikk-Takk

“Akár jegesmedve vagy, akár nem, tudnod kell, hogy hány óra van. Ez kemény dió. Nincs kedved megtanulni? Sebaj! Elég, ha elolvasod a kis Körtemájer-Sercli Pali, a későbbi híres kapitány történetét. Bogarászd végig a képregényes eseményeket Tempusz kutya és Minuta cica segítségével, így nevetve fogsz eligazodni az összes órán. A régimódi analóg, vagyis mutatós, meg az újfajta, digitális, vagyis számkijelzős fajtán is. Sercli nagybácsitól talán tengerész kiképzést is kapsz. Jó mulatást!”

Írta: Bosnyák Viktória, Dudás Győző; illusztrálta: Dudás Győző. Budapest: Tintató Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Manfréd és Anton kalandjai

“Mindegy, hogy a szülő olvassa a gyereknek vagy az iskolás magának, a Manfréd és Anton kalandjai szórakoztató, lebilincselő olvasmány vagy épp esti mese. Nagycsoportos (5-6 éves) kortól ajánlott, egészen tinédzser korig. Bár csodás és egyedi hangulatú képek illusztrálják a történetek egy-egy jelenetét, az író nem erre helyezi a hangsúlyt, hanem a képzelőerőre. A mű illusztrációk nélkül is megállná a helyét, annyira részletgazdag írásmódban mutatja be a környezetet és a történéseket. A gyerekkönyvekben megszokott, egyszerű kifejezésmódtól szokatlanul eltérően a Manfréd és Anton kalandjai olyan nyelvezettel operál, ami nem csak lenyűgöző stílust ad a könyvnek, hanem nagy mértékben fejleszti a gyerekek szókincsét, kifejezésmódját is. A Manfréd és Anton kalandjai jóval több, mint egyszerű gyerekkönyv. Nem csupán szórakoztat, hanem ezekben is segíthet a gyerekeknek: – A szókincs, a képzelőerő, a beleélési képesség fejlesztése – A félelmek, gátak legyőzése – A kitartás, akaraterő, győzni akarás fejlesztése; motiváció – A társas kapcsolatok fejlesztése (testvéri, nemek közötti kapcsolat, csoporton belüli viselkedés) – A helyes és helytelen, a jó és rossz közötti különbségtétel erősítése, az erkölcsi alapok helyretétele – A szülőkkel való kapcsolat fejlesztése (szófogadás, tisztelet, példakép)”

Írta: Téti István; illusztrálta: Szabó Celestin. Budapest: Hello Body Kft Kiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Manfréd és Anton – Téli szünet

“Szabó Celestin rajzaival. Ez a tél olyan hihetetlen kalandokat tartogat, amikre még a két sokat tapasztalt testvér, Manfréd és Anton sincsenek felkészülve. Szembe kell nézniük a zord vadonnal, a jeges mélységgel, a felbőszült bestiával, a havas szakadékkal, a környék leggonoszabb bandájával, és végig kell küzdeniük a nagy bajnokságot. Az is kiderül, hova vezet a kincses térkép, mire képes egy éles balta, milyen váratlan meglepetéssel készül Laura, nem beszélve a titokzatos pincéről az iskola alatti tiltott helyen. Ámulatba ejtő eseményekből és varázslatos csodákból sincs hiány ebben a letehetetlen gyerekregényben. A lányok lélegzetelállító tánca, a fiúk kőkemény csatái, az ünnepek meghittsége, a veszély és a szépség teszi színessé a felejthetetlen téli szünetet. Manfréd és Anton kalandokkal és bájjal teli világa nem csak magával ragadja a fiatalokat, hanem képes arra, amire nagyon kevés könyv: úgy tanít valódi értékeket az új generáció számára, hogy azok észrevétlenül válnak jellemük részévé”

Írta: Téti István; illusztrálta: Szabó Celestin. Budapest: Hello Body Kft Kiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Manfréd és Anton világa

“Mit okozhatnak az iskolai pletykák, az összetűzések, a gúnyolódás, valamint a digitális eszközök, a videójátékok? Hogyan kerülhetjük el ezek káros hatásait? Mi köze a becsületes munkának a pénzhez, a kitartásnak a sikerhez, a szavaknak a győzelemhez? Többek között ezekre ad választ a Manfréd és Anton világa, ami nem nélkülözi a kalandot, az izgalmakat és a romantikát sem – mindezt a 8-12 éves korosztály számára érthető, befogadható módon. Szól továbbá a barátságról, a családi összetartásról, a tisztességről, a hősiességről és a bátorságról. Téti István legújabb műve, a bestseller sikersorozat méltó folytatása talán a legfontosabb Manfréd és Anton könyv, ami önálló műként, az előzmények ismerete nélkül is megállja a helyét. Egyedi stílus, lenyűgöző hangulat és sodró lendület teszi felejthetetlenné ezt a letehetetlen gyerekregényt. Manfréd és Anton új kihívásokkal néz szembe. Bonyodalmak, félreértések, veszély, kaland, izgalom és sok tanulság vár a két testvérre. Féktelen száguldás, békésnek induló erdei séta, iskolai pletykák, egy veszedelmes folyó, kemény munka és két világ szembenállása gondoskodik róla, hogy ne legyenek unalmas napjaik. Medox bajba keveredik, Vivien felbukkanása új helyzetet teremt, Laura és Szilvi nyomozásba kezd, hogy kiderítsék az igazságot, miközben Anton élete nagy megmérettetésére készül, Manfrédnak pedig egészen másfajta nehézségekkel kell megküzdenie, mint korábban.”

Írta: Téti István; illusztrálta: Szabó Celestin. Budapest: Hello Body Kft Kiadó, 2019. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Manfréd és Anton hihetetlen története

“Manfréd és Anton sok kalandot megélt már, ám most semmihez sem fogható próbatétel előtt állnak. Előbb egy különös rejtélyt kell kinyomozniuk az iskolában, ami nem várt fordulatot hoz. Az egész akkor kezdődött, amikor felbukkant az a furcsa tekintetű fiú, aki egy ősi birodalom romjainál született. Közben a lányok élete is bonyolódik, ármány és veszély leselkedik rájuk. Ám mindez csupán a kezdet. Még ki sem heverik az itthoni megpróbáltatásokat, amikor vakációzni indulnak egy egzotikus országba. Pihenés helyett azonban annyi kalandba keverednek, ami egy életre is elég volna. Vad berber törzsek, évezredes kincsek, félelmetes sivatagi állatok, veszedelmes rablók, földalatti labirintus és sok meglepő fordulat vár hőseinkre. Vajon tényleg segíthet Fatima keze, vagy ez csupán legenda…? Tudd meg, ki áll az iskolai rejtély hátterében, mi vár Manfrédra a zord nép által lakott oázisban, miként kerül Anton, Laura és Szilvi az elhagyatott madárszigetre, vagy mit tesz Medox és Vivien, amikor sötétség borul rájuk a megannyi veszélyt rejtő útvesztőben. Nyerj bepillantást egy letűnt korszak birodalmába, éld át Manfrédékkal a hajmeresztő kalandokat Vértesszőlőstől Tunéziáig, tengeren, levegőben, föld alatt és sivatagon át.”

Írta: Téti István; illusztrálta: Szabó Celestin. Budapest: Kimberly Works Kft, 2020. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban

 


 

%d bloggers like this: