Könyvajánlók

Karácsonyi történetek tizenéveseknek

Összeállította: Dudás Judit


Karácsonyi várakozás

“A kötet mulatságos és megható története egy család kétségbeesett visszaszámlálásának Szentestéig. A szerző nyomába szegődve mi is megküzdhetünk az óriás karácsonyfákkal és rohanhatunk, hogy időben odaérjünk a lányai előadására. Sőt, még egy egész Kanadán át folyó kecskevadászatba is betekinthetünk és megtudhatjuk, milyen nehézségekbe ütközik a templomi karácsonyi előadás megszervezése.”

Írta: Christopher White; fordította: Körmendi Ágnes. Debrecen: Goldbook Kiadó, 2008. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Ünnepek ünnepe – Tíz karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől

“A karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet, a családok ünnepe. Karácsonykor vége a legsötétebb éjszakának, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Megszületett a Megváltó, akit a próféták jövendöltek. Szívünk megtelik melegséggel, elfeledjük a mindennapok gondjait, odafigyelünk egymásra, megajándékozzuk egymást. Ez az ünnepek ünnepe! Tíz történetet gyűjtöttünk össze ebben a kis könyvben a magyar és a világirodalom mestereinek tollából, tíz lélekmelengető, szórakoztató és mulatságos történetet a karácsonyról.”

Szerkesztette: Király Levente. Budapest: Athenaeum Kiadó, 2016. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Karácsonyi levelek

“J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.”

Írta: John Ronald Reuel Tolkien; válogatta és szerkesztette: Baillie Tolkien; fordította: M. Szabó Csilla és Falcsik Mari. Budapest: Cartaphylus Kiadó, 2016. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Bori és a nem mindennapi karácsony

“Bori nagyon várja a karácsonyt. Már csak három nap van hátra szentestéig. Ám a Komáromi családban semmi sem alakul úgy, ahogyan tervezték. Minden balul sül el. Végül Bori mégis arra a megállapításra jut, hogy egy kivételes karácsony is lehet különleges.”

Írta: Julia Boehme; illusztrálta: Herdis Albrecht; fordította: Esterházy Dóra. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2016.

Katalógusunkban


A megmentett karácsony

“Közeleg a karácsony, és Nózi tapasztalatai szerint ilyenkor még több a bűneset. Vége a békés, kanapén heverészős szolgálatoknak – egy bűnbanda vetette ki hálóját Nózi békés kisvárosára! Sorra érkeznek a bejelentések az idős emberektől, akiktől ravasz módszerekkel csalták ki a pénzüket. A rendőrkapitány gyors eredményt akar, a nyomozócsoport vezetésével pedig Huszár őrmestert bízza meg. Vajon lehet kapcsolat a csalók és a zsémbes, mindent kifigyelő Tubák bácsi között? Honnan tudják meg a banditák az idős emberek titkait? Lehetséges, hogy még Doki gazdája is a csalóknak esett áldozatul? Itt az ideje, hogy Nózi ismét a saját mancsába vegye az ügyet! Ő és barátai felkerekednek, hogy kiszagolják a zsiványok titkait. Kántor Kata könnyed hangú, lebilincselő író. Könyve nemcsak egy nyomozókutyáról szól, hanem kitűnő értékteremtő írás: a gyerekeket játékosan tanítja az egymás iránti odafigyelésre, és az előítéletek nélküli bizalomra. A nyomozás izgalma, és a bájos, kutyás kaland egyaránt örömöt okoz majd fiú és lány olvasóknak. Nózi kutya figuráját egy valódi rendőrkutya ihlette, “aki” rendszeresen szerepel az írónővel a közönségtalálkozókon. Tarts te is Nóziékkal, járj utána a nagy karácsonyi csalásnak, segíts lefülelni a gazfickókat!”

Írta: Kántor Kata; illusztrálta: Dudás Győző. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Oroszlán a karácsonyfa alatt

“December elsején, pontban éjfélkor a Mindenféle Csecsebecse Boltjában egy kis plüssoroszlán mászik elő egy ládából, és 24 napja van rá, hogy találjon valakit, aki megszereti – mert akkor örökké életben maradhat! Ricsi, a mogorva rockzenész veszi meg a plüssállatkát, és a kisoroszlán mindent megtesz azért, hogy megnyerje a szívét, azonban ez egyáltalán nem olyan egyszerű, és a karácsony vészesen közeleg. Egy egészen különleges karácsonyi történet 24 fejezetben, az egész családnak.”

Írta: Irmgard Kramer; illusztrálta: Carola Sturm; fordította: Érsek-Obádovics Mercédesz. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.

Katalógusunkban


Megható karácsonyi történetek

“A Megható történetek sorozat újabb darabbal bővül, ami a karácsony felemelő, érzelmes ünnepéről gyűjt egybe szívhez szóló történeteket. Karácsonyi hangulat árad a megindító történetekből.”

Szerkesztették: Jack Canfield, Mark Victor Hansen; fordította: Villányi György. Budapest: Novella Kiadó, 2002. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Dorka karácsonya – Bűvös balettcipő

“Dorka társaival a karácsonyi fellépés kezdetére vár a színpadon, mikor barátai a segítségét kérik. Az Egérkirály újabb fondorlattal készül meghiúsítani Elbűvia lakóinak ünnepét. Dorkának minden ügyességére szüksége van, ha túl akar járni a gonosz király eszén.”

Írta: Darcey Bussell; illusztrálta: Katie May; fordította: Bernáth Lilla. Érd: Elektra Kiadóház, 2010. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban