Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Gyermekirodalom az Ünnepi Könyvhét kínálatából

Összeállította: Fegyverneki Erzsébet.


A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

“Véletlenek márpedig vannak. És nagyon is fontos szerepet játszanak az emberiség történetében! Mint például amikor a Lila Iskola diákjai, Cérna és Dugasz összeakad néhány törpekommandóssal, akik mindenféle rémtetteket forgatnak a fejükben. Ki más menthetné meg a világot, mint ők? Hátha véletlenül sikerül. Fergeteges humorú meseregény az ismert karikaturista tollából, rengeteg viccesnél viccesebb rajzzal! Már tudsz olvasni? Mit gondolsz, el tudnál olvasni egyedül egy egész regényt? Próbáld meg! A Zseblámpás Könyvek egész biztosan neked valók! Nagy betűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek várnak! Készíts be a takaró alá egy zseblámpát, mert ezeket a könyveket nem fogod tudni letenni! “

Írta és illusztrálta: Marabu. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


25 szelfi a felvilágosodás korából

“Merj a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy). Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).
A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi megvilágosodással: itt derül fény a kommentek igazságtartalmára és a kommentelők személyére, egy izgalmas történelmi kor eseményeinek fontos összefüggéseire.”

Írta: Lőricz László; illusztrálta: Rátkai Kornél. Budapest: Kolibri Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer

“Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben. Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír: Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató, Bíró László, a golyóstoll feltalálója, Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa, Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező, Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója, Galamb József – mérnök, a Ford-T modell tervezője, Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze, Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója, Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője, Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója, Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja, Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója, Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész, Puskás Ferenc, világhírű futballista, Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező, Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója, Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója, Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós, Zsolnay Vilmos – a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító.”

Írta: Fodor Marcsi; illusztrálta: Szepessy Zsófia. Budapest: Manó Könyvek Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tatu és Patu észbontó mesekönyve

“Ez a könyv megváltoztatja az életedet! Nemcsak hat fantasztikus mesét kínál, hanem mindhez külön-külön használati utasításokat is! Nincs más hátra, mint nekifogni a gyakorlásnak! A jövő mese- klasszikusai kizárólag ebben a könyvben! A furavári fivérek kalandjainak ez a tizenegyedik magyar nyelvű kötete, sőt, egy színező foglalkoztató is kapható a főszereplésükkel. A szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak szóló legrangosabb finnországi elismerést, a Rudolf Koivu-díjat. Hároméves kortól ajánlott, felső korhatár nélkül.”

Írta: Aino Havukainen és Sami Toivonen ; fordította: Bába Laura. Szentendre, Cerkabella Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A kék ajtó titka

“Végre elmehetsz anyukáddal az állatkertbe! Olyan rég vártál erre, és most puff neki, összefuttok Jolán nénivel, aki lecsüccsen anyukáddal csevegni, te meg kóborolhatsz egyedül az állatok között. Szerencsére hamarosan elképesztő kalandokba keveredsz: varázsgyűrűd segítségével mindenféle állattá át tudsz változni, és csatlakozik hozzád Ottó bácsi, az állatgondozó is. De vajon a sok kalamajka hogy fog elvezetni a titokzatos kék ajtóhoz? Ebben a könyvben TE segítesz a főhősnek megoldani a feladatokat és megfejteni a rejtvényeket, hogy célhoz érjetek! Közben megismerheted az állatok szokásait, a budapesti állatkertet, és észrevétlen kiolvasol egy izgalmas regényt!
Szükséged lesz dobókockára, ceruzára, ollóra, ragasztóra.”

Írta: Bojti Anna; illusztrálta: Mayer Tamás. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Elugrottam a Plútóra, holnap jövök!

“Mire számíthatsz, ha bukásra állsz környezetismeretből, a Királyok bandája állandóan szekál, és az egyetlen barátod a suliban épp lebetegedett? Hát, nem sok jóra… Vagy mégis? Egy igazán pocsék hét után, a bolygókereső program segítségével a 11 éves Tomi kódolt jelzést fog az űrből. Ki vagy mi küldhette az üzenetet? A kérdésre csak Doki, a fiú őrülten zseniális nagybátyja adhat választ. Így hát Tomi az éjszaka közepén biciklire pattan, és – egy pimasz potyautassal a fedélzeten – kezdetét veszi élete legizgalmasabb és legveszélyesebb kalandja. Az utazók a Naprendszer egy távoli pontjára tartanak, de mielőtt a professzor összetákolt űrhajójával elérnék úti céljukat, a Marson és a Jupiter egyik holdján is akad pár megoldandó feladat…”

Írta: Farkas Róbert; illusztrálta: Bernát Barbara. Budapest: Kolibri Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Pepe a bölcsiben

“Mi minden történik egy nap a bölcsiben? Játszunk, szaladgálunk, eszünk, alszunk. A kicsik ekkor kerülnek először közösségbe, és tanulnak meg a többiekkel együttműködni. Vadadi Adrienn kis könyve Szalma Edit bájos rajzaival segít felkészülni nekik arra, hogy mi vár rájuk a bölcsiben, vagy újra átélhetik a napjukat este, ha már odajárnak.”

Írta: Vadadi Adrienn; illusztrálta: Szalma Edit. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A Csodabogár

“Zsófit sokszor csúfolták osztálytársai, mert más, mint a többiek. Szülei ezért döntöttek úgy, hogy új iskolába íratják. Első napján máris rendkívüli dolog történik vele: egy különleges bogarat talál a szekrényében. Kezdetben viszolyog tőle, de mikor a rovar beszélni kezd hozzá, Zsófi megbizonyosodik arról, nem egy átlagos lény szegődött mellé. Valóban, Csodabogár fontos küldetéssel érkezett: meg kell tanítania a lányt leküzdenie gátlásait, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe. Ismerd meg e különleges, támogató barátság történetét!”

Írta: Kiss Judit Ágnes; illusztrálta: Radnóti Blanka. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


 

%d bloggers like this: