Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Gyermekeknek szünidőre

A babahercegnő

“A idei – 2022-es – Ünnepi Könyvhét kisgyermekeknek szóló kiadványai közé tartozik Harmati Erzsébet mesekönyve, amelynek címszereplője egy játékbolt “sztárja”, egy csodaszép de bizony rossz természetű, igen öntelt baba. Ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz kezd egyre inkább izgulni a Babahercegnő: vajon megveszi-e valaki, és ha igen, hova és kihez kerül, hogy fognak vele bánni? Ő természetesen el sem tudja képzelni, hogy nélkülözés várna rá: önmagát egy dúsgazdag kislány varázslatos szobájának főszereplőjeként látja, amint luxus babaékszerekkel ékítik, méretére szabott finom ruhácskákba öltöztetik. Paprikajancsi, aki ugyanabban a boltban várja kis tulajdonosát, egészen máshogy látja a dolgokat. Ő nem vágyik jómódra, kényeztetésre, imádatra – csak arra, hogy egy kisgyermek nagyon szeresse és hogy a legjobb pajtása, bizalmasa legyen, társa jóban-rosszban. Az ünnepi forgatagban aztán mindkettejüket megveszik, és elsőre úgy tűnik, a Babahercegnő kívánsága teljesült: egy tehetős család csillogó-villogó fenyőfája alá kerül becsomagolva. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a kislány, aki ajándékba kapta, igen undok és válogatós, és még aznap este kidobja a kukába a rémülettől sokkolódott Babahercegnőt. Szerencsére még aznap este megtalálja őt a szemétben egy jószívű hölgy, aki hazaviszi, rendbe szedi és felülteti a kislánya, Erzsike polcára – éppen Paprikajancsi mellé… A kedves, bölcs mese az ovis korosztálynak ígér szívmelengető esti mesés élményt.”

Írta: Harmati Erzsébet; illusztrálta: Ujréti Ágnes. Budapest: Könyv Guru Kiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Berci és a szellemvasút

“A 3/a vidámparkba megy. Berci és barátai nem tudnak betelni a vadvízi evezéssel, az óriáskerékkel és a körhintával. Lackó azonban egyszer csak nyomtalanul eltűnik a szellemvasútban. Mi történhetett? Berci és Rozi szokásához híven azonnal keresni kezdi, amitől felbolydul a szellemek világa!”

Írta: Christian Tielmann ; illusztrálta: Sabine Kraushaar ; fordította: Szűcs Kinga. Budapest: Manó Könyvek Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Ramszesz 80 gyereke

“Az isteni származású uralkodó egy nap sokkolóan hétköznapi élethelyzetben találja magát: rá marad három napra mind a nyolcvan rosszcsont gyereke. Hogy ez miként történhetett meg? Nos, egy reggel Ámon és Ré fia semmi másra nem vágyott, csak arra, hogy a napját fenséges semmittevéssel töltse, amihez kiváló alibinek bizonyult a horgászás a palotakertben levő tónál. Sajnos azonban két főfelesége, Nofertari és Iszetnofret itt is megtalálták, és míg nem figyelt, ravaszul lépre csalták: engedélyt kértek egy három napos napfürdőzéses hajótúrára, ahol csak hölgyek lesznek, ő pedig, oda sem figyelve arra, amit a nők mondanak, rábólintott. Másnap aztán reggel, amikor ismét indulna semmittenni, ott találja az összes zsivajgó-zajongó leszármazottját a palota előterében – és mivel minden nő elment, neki kell vigyáznia rájuk három napig. Az első kétségbeesés után II. Ramszesz bölcsen feltalálja magát, és egy idő után nagyon is élvezi a kis fáraócsemetékkel töltött időt. Ám még ennél is nagyobb élvezet, amikor végre-valahára hazatérnek a napozókúráról a nők, akik átveszik tőle mind a nyolcvan gyerkőcöt… A kacagtató, kedves történet (amely az ókori Egyiptom világát is felcsillantja a kis olvasóknak) a 6-10 éves korosztálynak való. “

Írta: Majoros Nóra; illusztrálta: Mészely Ilka. Budapest: Csimota Kiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Brumi a Balatonon (hangoskönyv)

“Az író meseciklusának negyedik könyve a Brumi a Balatonon. Főhőse Brumi, a bájos, eleven, mindenféle kalandba belesodródó bocs. Barátaival, a huncut Jócsonttal, a torkos, vidám Dagival és a félénk Panasz Mukival a Balatonra megy nyaralni. A vakáció alatt számos kaland esik meg a négy jó baráttal. A bocsok számára a hétköznapok apró eseményei nagy jelentőségűek. Felvillannak a gyermekvilág szokásos játékai; hajóskapitányt választanak maguk közül – nem minden vetélkedés nélkül -, a többiek csak egyszerű matrózok lesznek. A képzeletbeli hajót Főtündérnek, a kertet rejtélyes szigetnek nevezik el, és felfedező körútra indulnak az ismeretlen földrészen. Máskor mézeskalács szigetről ábrándoznak, ahol csokoládéfákból van az erdő. Egy rossz csónakot is találnak a Balatonban, veszélyes utazást tesznek vele. Papírhajó-versenyt rendeznek, horgásznak, megtanulnak úszni, levelet írnak szüleiknek, és már el is rohant a két hét.”

Írta: Bodó Béla; felolvassa: Rudolf Péter. Budapest: Holnap Kiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Jaj ne már! – mondta a hal

“Dániel András, a népszerű Kicsibácsi és Kicsinéni történetek szerzője ezúttal egy algásodó, városszéli tó partján bolyongva igyekszik meggyőzni olvasóit, hogy valami szerény varázslat még a leghétköznapibb és leglehangolóbb dolgokban is felfedezhető – csak akarni kell, meg talán jól jön hozzá egy kis fantázia… Ja, és hogy a halak néha még manapság is hallgatnak Chemical Brotherst! “

Írta és illusztrálta: Dániel András. Budapest: Pagony Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Piszke papa tengeres meséi

“Utazzunk képzeletben egy tengerhez Egressy Zoltánnal, Piszke papával, hogy megismerkedhessünk egy tucat különleges állattal, miközben a La Fontaine-i hagyományokat követő meséket olvassuk! Ránk vár egy holdhalról, tintahalról, kőhalról, rájáról és megannyi tengeri állatról szóló kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és sok-sok meséléssel töltött közös perc.”

Írta: Egressy Zoltán; illusztrálta: Láng Anna. Budapest: Manó Könyvek Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Pitypang és Lili – Pitypang autózik

“Lili imádja a kisautókat! De amikor az igazi autóba kell beülni, és hosszú az utazás, akkor bizony sokszor nyűgösködik. Pedig útközben lehet énekelni, játszani… és milyen jó, hogy még az autóban is vele van Pitypang! Persze az utazásnál is jobb a megérkezés – egy szuper nap után pedig a visszafelé úton egész biztosan nem lesz semmi probléma.”

Írta és illusztrálta: Pásztohy Panka. Budapest: Pagony Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Totó, az óvoda tűzoltója

“A népszerű, munkagépekről szóló ovis sorozat, a Garázs bagázs, mostantól vagány rajzokkal, és kötetenként egy vadonatúj meg egy kedvenc mesével várja rajongóit! Totó, a nyugdíjas tűzoltóautó az ovis gyereknap főattrakciója. Az izgatott gyerekek mind szeretnének felmászni rá, ám amikor Vilmos ül a kormány mögött, váratlanul megszólal Totó telefonja. Sürgős tűzesethez hívják! Vajon egy nyugdíjas tűzoltó és egy gyerek képes megfékezni a bajt? Vagy valami egészen másról van szó…? Az ármányos Bobcat, a csalafinta munkagép gonosz tréfát űz szegény Dömper Dömötörrel: ráveszi a társát, hogy mindenhova a platóján utaztassa, és még a reggeli kakaóját is elcsaklizza. Még szerencse, hogy a garázsban lakik a leleményes Markoló Mira is, aki hamar átlát a szitán, és móresre tanítja az ármánykodót.”

Írta: M. Kácsor Zsolt; illusztrálta: Cserkuti Dávid. Budapest: Lampion Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban