Ismeretterjesztő irodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Nyáron is aktívan!

Magyarország legszebb kerékpáros túraútvonalai – Túrázók nagykönyve

“Túrázók nagykönyve sorozatunk legújabb kötete ezúttal Magyarország legkülönlegesebb biciklis útvonalain vezeti végig az olvasót. A könyvünkben bemutatott túrák az egész család számára kikapcsolódást és garantált feltöltődést biztosítanak, a felfedezés izgalmát ígérik – két keréken még a jól ismert táj is más arcát mutatja. A kötet változatos helyszínekre invitál bennünket, a hegyi terepek mellett jócskán lemegyünk a síkvidékekre is – a síksági vagy szelíd dombvidéki területek gyalogosan sokszor végeláthatatlannak tűnnek, ám biciklizve már befogadhatók és igazán érdekesek. Túráink során körbejárjuk a Fertő, a Velencei- és a Tisza-tavat, sőt Románia, Szlovákia és Ausztria felé is átlépjük a határt. Nyeregbe pattanva a Kárpát-medencei vidék sokszínűségének más dimenzióját fogjuk megtapasztalni! Úgy vezetjük az új tájat megismerni kívánókat, a kalandokat és látnivalókat keresőket, hogy a legátfogóbb, legsajátosabb képet adjuk a megcélzott helyszínről. A könyvben helyet kapó 28 fejezet változatos nehézségű kirándulásokat kínál, köztük számos olyat, amelyen a gyerekek is bátran kipróbálhatják magukat. Előző köteteinkhez hasonlóan az egyes útvonalakat gazdag képanyag, áttekintő térkép és gyakorlati leírások teszik teljessé. A túrákhoz kapcsolódó kulturális és természeti értékek részletes bemutatása mellett – a könnyebb tervezés érdekében – mindenhol feltüntettük a nehézségi fokot, a pontos távolságot, a menetidőt, a szintemelkedést és a szükséges felszerelést. Kerekedjünk fel, és ismerjük meg Magyarország legszebb kerékpáros útvonalait!”

Szerkesztette: Nagy Balázs. Budapest: I.P.C. Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Európa legszebb túraútvonalai

“Az európai kerékpáros turizmus az utóbbi években lendületesen fejlődik, amit szolgáltatások egyre bővülő hálózata támogat. Kerékpárral átszelni egy országot valóban egyedülálló élmény, és ma már az egyéni igényeknek tökéletesen megfelelő utak állíthatók össze a környezetbarát túrákból. Ezeket a fő európai biciklis útvonalakat bejárva a legváltozatosabb élményekben lehet részünk. Mit találunk a kötetben?
– egyetlen, vagy akár nyolc országot érintő kerékpáros útvonalak bemutatását szakaszról szakaszra,
– tapasztalatok nyomán született, hasznos tippeket, amelyek még szebbé tehetik az utazást,
– szolgáltatásokkal, például a közlekedéssel és a szállítással, szállással kapcsolatos gyakorlati tanácsokat,
– információkat az időjárásról, a látogatásra legkedvezőbb időszakokról, valamint az esetleges nehézségekről, amelyekkel szembesülhetünk,
– weboldalak gyűjteményét, amelyek segíthetnek az útvonal előzetes megtervezésében,
– ötleteket, mit érdemes magunkkal vinnünk.”

Szerkesztette: Monica Nanetti; fordította: Jakab Adrienn. Budapest: I.P.C. Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Motoros túrázás – Kalandok Európa útjain. Túramotorosok kézikönyve

“A szerzők közel harminc éve motoroznak, több mint húsz éve barátok és már tízedik éve, hogy álmaikat megvalósítva motoros túrákat szerveznek Európába és más kontinensekre. Ez a könyv foglalja össze az elmúlt évtizedek kalandjait és – motorosok számára nélkülözhetetlen – tapasztalatait. A szerzőkre jellemző örökös jókedv és a motorozás iránti szenvedélyük hatja át a könyvet.”

Írta: Szimcsák Attila, Dobos Zoltán ; fotók: Takács András Attila és mások. Budapest: Rhino Motors Bt., 2017. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Élmények és látnivalók Magyarországon

“915 magyarországi település látnivalói és 72 féle tipp nyújt kikapcsolódási és feltöltődési ötleteket családoknak, baráti társaságoknak, természetjáróknak, a bor és gasztronómia szerelmeseinek, bicajosoknak, vagy épp túrázóknak…de nem feledkezünk meg a várak és kastélyok szerelmeseiről, a zarándokokról, vagy a különleges természeti kincsek rajongóiról sem. Sőt, könyvünkben helyet kaptak az ország legjobb fesztiváljai, wellness és gyógyturizmust kínáló helyei és megannyi élmény, amelyet az alábbi 8 fejezetben kínál az utazóknak, 802 fotóval illusztrálva.”

Főszerkesztő: Pálfy Katalin. Miskolc: WellPress Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Erdély legszebb túraútvonalai

“Az Erdély és környékének legszebb túraútvonalai legalább annyi csodát rejt, mint sorozatunk első tagja, a nagy sikerű Magyarország legszebb túraútvonalai. Európa egyik legváltozatosabb hegyvilága szegélyezi lakóhelyünket, a kárpáti medencevidéket: a kőzettani és domborzati sokszínűség, a mozaikosan változó táj meglepően érdekes túraterepek helyszíne. Különösen igaz ez a Kárpátok Romániában húzódó részeire, így e túrakalauz erdélyi, partiumi, máramarosi és bánsági hegyi ösvényeket is ismertet. A túrakönyv célja, hogy átfogó képet nyújtson az erdélyi és Erdély környéki hegyvonulatokról, mégpedig a legszínesebb és legjellegzetesebb útvonalak, helyszínek ismertetésével. Találunk benne könnyed kirándulásokat, keményebb csillagtúrákat, vad szurdoktúrákat és többnapos trekkingeket is. A sokszor nyáron is visszafogottan látogatott hosszabb és távolibb útvonalak, valamint a téli teljes elhagyatottság bőséges hegyi kihívást és kalandot kínál, gyakran a turista-hőskor körülményeit idézve vissza.”

Szerző: Szilágyi Palkó Pál; [az előszó, Erdély turisztikai feltárása, Túrafelszerelések c. fejezetek Nagy Balázs munkája. Budapest: Totem Kiadó, 2011. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A Felvidék legszebb túraútvonalai

“A nagy sikerű Erdély legszebb túraútvonalai és a négy magyarországi kötet után ezúttal a Kárpátok északi részére, a történelmi Felvidékre és környékére csábítjuk a túrázás szerelmeseit. Az itt magasodó vonulatok rendkívül változatos hegyi helyszínek, a sokszínű domborzat egészen eltérő túratípusok bejárására ad kiváló lehetőséget, a családdal is bátran kipróbálható, kisebb körtúráktól kezdve egészen a többnapos gerinctúrákig. Válogatott túráink során a Kárpátok minden jellegzetes felszíncsoportját érintjük: az élettel teli medencéket, a mészkőszurdokokat, a várakat hordozó szirteket, a hatalmas erdővidékeket, a szelíd hátakban tetőző gyephavasi vonulatokat és a vad sziklavilágot is. Mindehhez pedig nem is kell messzire utaznunk, hiszen a határt néhány kilométerre magunk mögött hagyva máris e csodás területekre érünk. Túrakötetünk a sorozat korábbi részeihez hasonlóan minden túraútvonalat gyakorlati információkkal kiegészítve mutat be, a kirándulások részletes leírása mellett szerepel a távolság, a szintemelkedés, a bejáráshoz szükséges idő, a pontos, túrajelekkel ellátott útvonal, a nehézségi fok, valamint a tervezéshez segítséget nyújtó áttekintő térkép. A szerzők által készített lenyűgöző fotók láttán pedig végképp megjön a kedvünk az induláshoz! Keljünk útra, és fedezzük fel a Felvidék legizgalmasabb túraútvonalait!”

Szerkesztette: Nagy Balázs ; szerzők: Kisida András, Német-Bucsi Attila, Szigeti-Böröcz Ferenc. Budapest: I.P.C. Kiadó, 2015. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Supolj velünk! Bevezetés az állva evezésbe – kalauz kezdőknek

“A SUPolás, azaz a szörfdeszkán történő állva evezés térhódítása évek óta tart az egész világon – egyre több vitorlázó is kiegészítő sportként szívesen próbálja ki ezt az élvezetes vízisportot: a sportágnak ma már Magyarországon is egyre több szenvedélyes rajongója van – nekik és minden leendő SUPosnak készült ez a magyar nyelven hiánypótló könyv, amely a sportág alapjait mutatja be. Szerzője Simon Basset, a brit SUP szövetség (BSUPA) egyik legrutinosabb tagja, aki a sportág alapjait ismerteti meg a kezdőkkel. A könyvből mindenki elsajátíthatja a biztonságos SUPolás elemeit. Megtudhatjuk, hogy hogyan válasszunk deszkát és felszerelést, hogyan evezzünk egyenesen, és hogyan forduljunk, és megismerkedhetünk a SUPolás válfajaival. Az ismeretekkel felvértezve már bátran belevághatunk az első órákba a vízen. Több mint 150 kép segíti a lépésről lépésre felépített magyarázatokat, és minden részlethez kapunk egy két jól használható tippet is”

Szerző: Simon Bassett; ford. Náray Vilmos. Budapest: SailingBooks.hu. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Barlangtúrák – Föld alatt a Föld körül

“Ha az országokat a barlangok száma és nagysága szerint rangsoroljuk, hazánk messze elmarad az élmezőnytől, ám kutatóink lelkesedése és elszántsága nem ismer határokat. Amíg a különböző felszíni expedíciók eredményeitől hangos a sajtó, a föld alatti világ megszállottjai csendben, avatatlan szem elől elzárva végzik szokványosnak nem mondható tevékenységüket. Több száz, olykor ezer méteres mélységekben hatalmas folyosókat, csarnokokat, aknarendszereket fedeznek és tárnak fel, települések számára hasznosítható vízkészletek után kutatnak, vagy idegendforgalmi vonatkozású felméréseket végeznek. A nemzetközi színtéren való helytállás, például az észak-olaszországi GGortani-rendszerben, a montenegrói és erdélyi karsztterületeken, vagy Kína külföldiek elől elzárt vidékein végzett kimagasló kutatótevékenység a magyar barlangászok érdemeit öregbíti. A kötet beszámolókat, leírásokat közöl, rendhagyó túrakalauzként mutatja be barlangkutatóink külföldön átélt kalandjait, miközben tudományos alapossággal ismerteti a barlangok legfőbb jellemzőit.”

szerkesztette: Kucsera Márton, Lieber Tamás. Budapest: Kornétás Kiadó, 2009. Forrás: fülszöveg

Katalógusunkban


A búvárkodás kézikönyve

“Tudásszinttől függetlenül minden lelkes búvár, illetve búvárkodni vágyó számára nélkülözhetetlen könyvet tart kezében az olvasó, szerzője a világ egyik legjobb víz alatti fényképésze. A búvármerülés alapjaitól a haladó búvároknak ajánlott technikákig és taktikákig John Bantin megtanítja mindazt, amivel a víz alatt töltött idő a lehető legteljesebb élménnyé tehető. A búvárkodás kézikönyve több mint 350 színes fényképpel, ábrákkal, valamint fokozatosan végzendő feladatok és gyakorlati programok leírásával közérthető módon nyújt segítséget a bővárkodás minden fajtájának megismeréséhez. Többek között az alábbi témákról esik szó:

  • A megfelelő bővárfelszerelés kiválasztása
  • A vízbe merülés, süllyedés és emelkedés technikái
  • A könnyűbúvárkodás tudományos háttere
  • Vészhelyzetekben szükséges biztonsági intézkedések
  • Víz alatti tájékozódás, biztonságos közlekedés áramlatok és víz alatti veszélyforrások közelében
  • Más búvárokkal való kommunikáció
  • A világ legjobb búvár-úticéljai.”

Szerző: John Bantin. Felelős kiadó: Érsek Nándor. Szaklektor: Móni Bernadett. Budapest: Scolar Kiadó, 2008. Forrás: fülszöveg

Katalógusunkban