KÖNYVAJÁNLÓK

Könyvajánló

Sötét vizeken

“London, 1670. Két váratlan látogató érkezik a Temze partján álló, szegényes raktárépülethez – nem ismerik egymást, és nem sejtik, hogy ez a találkozás örökre megváltoztatja az életüket. James Avery, a gazdag nemesúr egykori szeretőjét keresi, akit több mint húsz éve elhagyott. Most azonban mindenét felajánlaná a nőnek: a vagyonát, a nemesi címét és a király kegyét. Meg van győződve ugyanis arról, hogy egyedül az egykori szerető, Alinor adhatja meg számára azt, amire vágyik – egy fiút, aki az örököse lehet. A másik látogató egy gyönyörű, Velencéből érkezett özvegyasszony, aki gyászhírrel érkezik. Livia azt állítja, a férje – Alinor fia – meghalt, belefulladt a Velencei-lagúna sötét vizébe. Az itáliai özvegy hamarosan elbűvöli az anyósa családját, és egy gyors meggazdagodással járó üzlet ígéretével kecsegteti őket. Van azonban valami a viselkedésében és az általa előadott történetben, ami felkelti Alinor gyanúját. De vajon hogyan tudná kideríteni az igazságot? A füvesasszonyban megismert szereplők története folytatódik Philippa Gregory új regényében. A polgárháború utáni Londonban és Velence aranytól ragyogó utcáin játszódó történet erős, önálló nőket mutat be, akik mindenre készek, hogy boldoguljanak egy férfiak uralta világban.

Írta: Philippa Gregory ; fordította: Gázsity Mila. Budapest: Libri Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A kilencek

“Megrázó és heroikus, nem utolsósorban pedig igaz történetet dolgoz fel a második világháború időszakából Gweb Strauss dokumentumregénye. A történet hősei az ún. Kilencek – csupa huszonéves, fiatal nő, akik ravensbrücki deportálásuk során ismerkedtek meg egymással és lettek elválaszthatatlan szövetségesek és barátok. A Kilencek vezetője Héléne Podliasky, egy rendkívül művelt fiatal mérnöknő volt, a többiek pedig Zaza, Nicole, Zinka, Josée, Jacky, Mena, valamint két holland partizán, Lon és Guillemette. Korábban egymástól függetlenül valamennyien részt vettek az ellenállási mozgalomban: ha kellett, fegyvert csempésztek, halált megvető bátorsággal segítettek Franciaországba tartó titkos ügynököket, összekötők és üzenetközvetítők voltak a helyi és a külföldi hálózatok között, menekülő útvonalakat építettek ki Spanyolország felé, valamint zsidó származású kisgyermekeket bújtattak, rejtegettek. A nácik végül kézre kerítették őket, és a Gestapo kemény vallatásnak és kínzásnak vetette alá őket, majd egyen-egyenként deportálták mindegyiküket. Ravensbrückből Lipcsébe szállították őket, ahol a tölténygyárban végeztek kényszermunkát, a háború végnapjaiban pedig, amikor a nácik felgyorsították a megsemmisítő gépezet működését, együtt döntöttek úgy, hogy megszöknek…”

Írta: Gwen Strauss ; fordította: Vitális Szabolcs. Budapest: I.P.C. Könyvkiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Kezdj élni, Chloe Brown!

“Chloe Brown krónikus beteg számítógép-guru, akinek célja van, terve van és listát készít. Miután majdnem – de csak majdnem – meghal, hét alapelvet fogalmaz meg a maga számára, hogy végre “elkezdjen élni”. Az elsőt már ki is pipálta: végre elköltözött a fényűző családi villából. Mi következik ezután? Nagyot bulizni, és jól berúgni, motorozni, kempingezni, jót szexelni valakivel, szerelem nélkül, egy kézitáskával beutazni a világot, és… valami rosszat csinálni. De rossznak lenni nem könnyű, még akkor sem, ha az ember részletes útmutatót készít magának. Tanár is kell a dologhoz, és Chloe tudja, ki a megfelelő férfi a feladatra.”

Írta: Talia Hibbert ; ford. Tóth Enikő Mária. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban 


A katonakirályné titka – Sisi lenyűgöző húga

“Csakúgy, mint nővére, Sisi, Mária Zsófia is bajor hercegnőnek született, majd belőle is királyné lett, de neki – balszerencséjére – a nápolyi trón jutott, ahonnan az egységes Olaszország megteremtői hamarosan elmozdítják. Mária Zsófia hiába védelmezi férfiakat megszégyenítő bátorsággal Gaeta erődjét, győz a túlerő, és a királyi pár kénytelen Rómába, a pápához menekülni. Amikor a Risorgimento már a pápai államot fenyegeti, a Szentatyát megvédelmezni kívánó önkéntesek egyikeként Rómába érkezik Emmanuel de Lavaysse, egy régi, de elszegényedett nemesi család sarja, és a pápai zuáv ezred katonája lesz. Az elűzött nápolyi királyné és az egyház védelmében fegyvert fogó Lavaysse véletlen találkozásából lángoló szerelem, abból pedig egy gyermek születik, akinek azonban – törvénytelen utód lévén – egész életében titkolnia kell származását… Két különleges sorsú nő, anya és lánya kalandos életét meséli el könyvében Lorraine Kaltenbach, a hősnőivel távoli rokoni kapcsolatban álló francia írónő. A szerző háromévi kutatómunka után vetette papírra a Marcel Proust által “katonakirálynénak” elnevezett Mária Zsófia és eltitkolt lánya, a házasságtörő kapcsolatból született Daisy történetét.”

Írta: Lorraine Kaltenbach ; fordította: Balla Katalin. Budapest: Helikon Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A meredély szélén

“Grania Ryan élete mélypontján szinte elmenekül a vőlegényétől New Yorkból, és Írországban, a szülei tengerparti házában keres menedéket. Azt reméli, hogy szívfájdalmára gyógyírt jelenthet, ha távolságot tart az egykori életétől. Egy kora esti sétája során apró, kísérteties alakot vesz észre az egyik szikla peremén. Köröttük viharos szél tombol, alattuk háborog a tenger, és Graniát elfogja a félelem, hogy nem tudja megmenteni az életveszélyben lévő gyermeket. Ezzel a találkozással mindkettejük sorsa megpecsételődik, és egy olyan körforgás közepében találják magukat, amely már több generáció óta alakítja a családjaik életét. Grania anyja, aki ismeri az elmúlt száz év történetét, rettegve figyeli a lánya és a szomszédos úri házból származó Aurora életének összefonódását. Vajon megismétli magát a történelem? Mitől fél az asszony? Milyen sorsszerű tragédiákat kellett átélnie a Ryan családnak, és vajon mi vár az új nemzedékre?”

Írta: Lucinda Riley; fordította: fordította: Stier Ágnes. Budapest: General Press Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A pihenőhely

“Elin Warner nyomozó második kiruccanása, amely során felderíti, mi áll a káprázatosan szép szigeten található pihenőhelyen történt halálesetek mögött. Legtöbben pihenni jöttek. De van, akit a bosszú hajt. Wellness pihenőhely nyílt egy szigeten, nem messze Anglia partjaitól. Ez a szállás azzal kecsegtet, hogy az ember felfrissülhet, kipihenheti magát – de magának a szigetnek, amelyet a helybeliek Halálszikla néven ismernek, sötét a múltja. Sok évvel ezelőtt egy sorozatgyilkos garázdálkodott rajta, és az a szóbeszéd járja, hogy a sziget ma is elátkozott. Elin Warner nyomozót akkor hívják a pihenőhelyre, amikor a jógapavilon alatti sziklán fiatal nő holttestére bukkannak. Első pillantásra úgy tűnik, tragikus baleset történt. De az áldozat nem a pihenőhelyen szállt meg – egyáltalán nem is kellett volna a szigeten tartózkodnia. Másnap az egyik vendég búvárkodás közben a vízbe fullad. Elin ekkor már gyanakszik, hogy a halálesetek nem a véletlen művei. De miért vette célba valaki a pihenőhely vendégeit, és még ki lehet veszélyben?”

Írta: Sarah Pearse ; fordította: Borbély Judit Bernadett. Budapest: XXI. Század Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Helena titka

“Egy varázslatos ház. Egy emlékezetes nyár Úgy tartják, hogy aki először vendégeskedik a Pandóra-házban, szerelembe esik… Helena több mint két évtized után visszatér Ciprusra a családjával, hogy birtokba vegye örökségét, a Pandóra-házat, ahol kamaszként egy varázslatos nyarat töltött el. A gyönyörű épület és az asszony megannyi titkot őriz, amelyeket ez idáig oly gondosan rejtegetett a családja elől. Kamasz fia, Alex nemcsak a felnőtté válás minden nehézségével kénytelen szembenézni, de mindenáron védelmezné varázslatos szépségű édesanyját. Hajtja ugyanakkor a kíváncsiság, hogy megtudja, ki is valójában az apja. Amikor Helena a szigeten összefut élete első szerelmével, Alexisszel, a találkozás olyan események sorozatát indítja el, amely alapjaiban rengeti meg a nő múltját és jelenét is. Az asszony és a fia is tisztában vannak azzal, hogy ha kinyitják Pandóra szelencéjét, onnantól fogva az életük végérvényesen megváltozik. Vajon készen állnak rá, hogy ezt megtegyék?”

Írta: Lucinda Riley; fordította: Szigeti Judit. Budapest: General Press Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Dermesztő Balaton

“A tó jege szörnyű titkot rejt… 1981-ben, egy decemberi reggelen három lékhorgász egy halott lányt talál a Balaton jegébe fagyva. Az áldozatról hamar kiderül, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott. Mivel Adorján Mátét az új magyarországi Interpol-iroda megnyitásának az előkészületei foglalják le, a kollégája, Bogdán főhadnagy vezeti, aki – nem kis bosszúságára – segítőtársat is kap Moszkából, Irina Grigorenko őrnagy személyében. Bogdán nem hivatalosan beavatja az ügy részleteibe a barátait, Mátét és a pszichiáter Lendvay Laurát, aki ezúttal az áldozat pszichológiai profiljának a megalkotásával segít az indíték felderítésében. Vajon azért ölték meg, mert kábítószer-fogyasztó volt? Vagy a családja múltjában rejlő titok miatt? Netán valami egészen más áll a háttérben?”

Írta: Zajácz D. Zoltán. Budapest: Gereral Press Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban