Gyerekprogram

Kortárs írók karácsonyi köszöntői komáromi gyermekeknek

Novemberben meghirdetett “Legyen boldog a karácsony!” című online foglalkoztatónk befejezéseként a következő meglepetést terveztük kis olvasóinknak. Megkerestünk néhány gyermekkönyvírót, hogy készítsenek valamilyen meglepetést számukra. Ezúton is szeretnénk megköszönni Igaz Dórának, Balázsy Pannának, Nagy Bandó Andrásnak, Nógrádi Gábornak, Cakó Ferencnek és Nyulász Péternek, hogy részt vettek a komáromi gyermekek karácsonyi köszöntésében. Mindannyian sok örömet és békés karácsonyt, jó egészséget kívánnak a komáromiaknak.

Nyulász Péter köszöntője és egy verse videofelvételről

Legjobb város Komárom, minden házát komálom!
Bár a vára monostori, de ha kell egy jó kalyiba,
nézzetek szét a könyvtárban, gyertek el a Jókaiba!

Igaz Dóra verse

Fenn, a messzi észak-tájon
(ahol én mindig csak fázom)
messzi távolba meredve
Szeme nagyra kerekedve
Élt egy ázott jegesmedve.
Nagy pelyhekben hullt a hó
(én nem mondom, halihó)
Szája, orra elkékülve
Jéggleccser tövében ülve
Prüszkölt mindig meghűlve.
“Én mindig csak ázom-fázom”
(szegény medve, úgy sajnálom)
“Más állat meg útra kelve,
nehéz bőröndöt cipelve,
üdül délen énekelve”
Vágya, álma nem szeszély,
(a hideg tél nagy veszély)
minden pénzét megszámolva
útleírásokat bújva készült
csendben csomagolva.
És a boldog jegesmedve
(más egyébre sincsen kedve)
napsütésben hunyorogva
jégre-hóra nem gondolva
Dél-tengeren hajókázva
Nem prüsszög már ázva-fázva!

Nógrádi Gábor – Cakó Ferenc: Tolvaj, tolvaj!

A népszerű ifjúsági író és grafikus alkotótársa legfrissebb könyvének digitális verziója 2020. december 10-26. között letölthető a következő címről és a képre kattintva: https://bit.ly/nogradi_tolvajtolvaj

Nagy Bandó András karácsonyi köszöntője

Köszöntelek Benneteket, kedves komáromi és környékbeli Gyerekek! Természetesen ez a köszöntő szól a Szüleiteknek és a Nagyszüleiteknek is! Verses könyveim is mindig ezzel az alcímmel jelentek meg: versek gyerekeknek és szüleiknek. Ezt azért tartottam és tartom fontosnak, mert a versek csak jó családi közösségekben érnek célba, együtt mondogatva szerethetik meg őket.

Azt szerettük volna, ha egy személyesen Nektek szóló verscsokrot állítok össsze, és úgy mondom el, hogy kizárólag Ti lássátok-halljátok. Ezt küldtem volna el videón rögzítve. Sajnos a járvány ebbe is beleszólt, így hát, mivel ez nem sikerült, arra gondoltunk, egy olyan ajándékkal lepünk meg Benneteket, amit már sokan ismernek: a VERS-SAROKKAL.

A vers-sarok ez év áprilisában indult, a Micimackó-dal átírt változatával, másodikként pedig Weöres Sándor és Tamkó Sirató Károly verseit mondtuk el kislányomnmal, Gvendolinnal, a járványhoz és a karanténhoz igazított változatban. Azóta minden pénteken verselünk, és már több ezer versbarát várja az újabb és újabb verseléseinket.

December 6-án a Mikulás volt a fő témánk, és ettől kezdve a karácsonyi verselésig már csak a télről, a hóesésről, a hóemberekről, a madarak etetéséről, szóval a tél örömeiről fogunk verselni.

Az eddigi 43 vers-sarok megtalálható a BANDÓ ÉS GVENDOLIN A VERS-SAROKBAN című irodalmi oldalunkon, ennek az elérhetőségét, a linkjét küldjük Nektek ajándékul a fenyőfátok alá. Nézzétek, hallgassátok, s ha kedvetek szottyan, tanuljátok meg és mondogassátok is ezeket a verseket. Ha pedig a könyveimet keresgélnétek, hogy megismerjétek az összes versemet, kukkantsatok be a www.bando.hu weboldalamra, ahol megtalálhatjátok azokat, melyek jelenleg kaphatók. Hamarosan ott lesznek azok is, melyek időközben elfogytak. Ugyanitt megnézhetitek azokat a festményeimet is, melyeket a karanténos tavaszi, őszi és téli időben festettem.

Boldog karácsonyt kívánok kislányom, Gvendolin, a feleségem, Rita nevében is: Nagy Bandó András.

Balázsy Panna köszöntője