Médiamegjelenések,  Rendezvénybeszámolók

Zolcer János volt a vendégünk

2022. szeptember 19-én Zolcer János emlékezetes és lebilincselő előadást tartott vendégeinknek. Két kötetéről beszélt közönségünknek. Érdekes, humoros és megható történeteket hallhattunk a nemrégiben elhunyt szovjet főtitkárról. A XX. század fontos eseményeit felvonultató hibridkönyvéből pedig dokumentumfilm-részleteket is láthattunk, továbbá felidézte néhány különleges interjú keletkezésének körülményeit.

Zolcer úr még 2000-ben kérte fel Mihail Gorbacsovot egy dokumentumfilm-sorozat prezentátori szerepére. Ezután évekig együtt járták a világot. Közösen látogatták meg a kor legnagyobb politikusait, többek között George Busht, II. János Pál pápát és Helmut Kohlt. A közös munkából szoros barátság lett. Gorbacsov elnök nagyon sok helyre elvitte előadónkat; sokat mesélt az életéről, munkájáról, családjáról.

A találkozásokból, a sok közös élményből született meg a Gorbacsov titkai című könyv, amely nagyon népszerű lett olvasóink körében, szinte folyamatosan kölcsönzésben van.

Előadásunknak sajnos szomorú aktualitást adott, hogy Gorbacsov 2022. augusztus 31-én, hosszan tartó betegség következtében, 92 éves korában elhunyt.

Mihail Gorbacsov reformer politikus volt. Döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy vérontás nélkül fejeződött be a két világrendszer közötti hidegháború.

Fotók az eseményről képgalériánkban ide kattintva.

A Komáromi Televízió felvétele az eseményről: