Rendezvénybeszámolók

Az okostelefonok használatáról a NetNagyi Klubban

Amint arról korábban már hírt adtunk, 2022 májusa óta a Komáromban és környékén élő 50 év felettiek számára is alakult egy NetNagyi Klub. Az eseményekre havonta egyszer, a Jókai Mór Városi Könyvtárban kerül sor – többnyire szombatonként. A klubprogramokon a digitális világgal kapcsolatos hasznos információk, érdekességek hangoznak el, de a résztvevők kérdéseivel, problémáival is foglalkozunk.

2022 május 21-én és június 10-én az okostelefonok használatával nyitottuk a programsorozatot. Bár 2 X 2 óra nem kevés idő, mégis csupán abbahagytuk, be nem befejeztük a tudnivalók megbeszélését. Szeptemberben, a következő eseményen folytatjuk a témát. Fotógaléria az eseményekről ide kattintva.

Kiemelt célunk, hogy minden résztvevő megismerje alaposan saját készülékét. Ennek érdekében kiderítettük azokat az információkat, amelyek alapján megtalálhatóvá válik az a részletes felhasználói útmutató, amelyet a gyártók sosem mellékelnek eszközeikhez. Megnéztük, melyek azok az alapvető műveletek, amelyek ismerete elengedhetetlen a gyakorlatban.

Megismerkedtünk a Microsoft Office Lens telefonos szkennelő alkalmazással, amit mindenkinek csak ajánlani tudok!

Beszéltünk azokról a lehetőségekről is, amelyek könnyebbé teszik az okostelefon-használatot. Ennek első lépéseként mindenki kapott egy ún. kapacitív, más néven érintős tollat, amelynek segítségével pontosabbá és gyorsabbá válik a betűk és ikonok eltalálása, a műveletek indítása. Ez egy nagyon fontos segédeszköz, hiszen ujjaink a kelleténél vastagabbak, így nehéz velük pontosan megérinteni az apró jeleket, karaktereket. Foglalkoztunk a telefon beállításainak felderítésével, a személyes igényekre szabás módjaival.

Fontos lenne mindenkinek ismernie, melyek azok a rendelkezésre álló lehetőségek, amelyek megkönnyítik, kényelmesebbé teszik a telefon használatát.

Így például hosszabb elalvási időt állítottunk be, megkerestük a betűméret növelésének helyét. Hallássérültek számára több lehetőség is kínálkozik, így például a hallott szöveg automatikus szöveggé alakítása a kijelzőn, a mikrofon segítségével.

Kipróbáltuk a hangalapú keresések alkalmazását, amelyek nemcsak az általános keresések során, hanem a térkép alkalmazásoknál is jó szolgálatot tesznek. Megismerkedtünk a kamera extra funkcióival, amikor a fényképező bizonyos applikációkkal együtt különleges dolgokra képes. Szóba kerültek az okostelefonok egyéb, beépített funkciói is, így például a különféle rádióhullámú kommunikációs módok alkalmazási területei is.

Az eseményen összekapcsoltam a laptopot és a telefonomat oly módon, hogy a telefon kijelzője nagy méretben láthatóvá váljon a vetítővásznon. Mindazonáltal a résztvevők telefonjainak különbözősége, de legfőképp a sokféle Android operációs rendszer verzió miatt nem volt mindenkinél tökéletes az egyezés a menüknél a saját készülékkel összehasonlítva.

Az elkövetkező nyári szünetben remélhetőleg mindenki időt szán arra, hogy alaposabban megismerje telefonjának lehetőségeit, és kipróbáljon néhány javasolt applikációt. Biztos vagyok abban, hogy szeptemberben számos sikerélményről hallunk beszámolót a klubrendezvényen.