Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Újdonságainkból ajánljuk

A könyveket válogatta: Tadjerné Sipos Katalin.


Mítoszok és legendák

“Gyönyörű képeskönyvet alkotott az Anna Casalis-Tony Wolf szerzőpáros, akik a görög mítoszok világába vezetik be a gyerekeket, elsősorban a kisiskolás korosztályt. A műben huszonöt közismert, a nyugati kultúra alapvető tudásanyagába tartozó történet kapott helyet; az eredeti legendák lényegüket megtartva, de rövidítve, a kicsik számára olvasmányossá téve sorakoznak egymás után, Tony Wolf szép, igényes színes rajzaival illusztrálva. A sort Zeusz trónra kerülésének a történet nyitja meg, amelyet követően olyanokról olvashatunk, mint Arész és az óriások, A féltékeny Héra, Pandóra korsója, Pügmalión, Artemisz és Orión, Midász király, Orfeusz és Euridiké, Daidalosz és Ikarosz. Ariadné fonala, Héraklész születése – hogy csak párat említsünk.”

Írta: Anna Casalis; illusztrálta: Tony Wolf; fordította: Todero Anna. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2020. Forrás: www.kello.hu

Katalógusunkban


Janka útja

“Az, hogy igaz történetről van szó, még megrendítőbbé teszi a kis Janka krónikáját, amelyet édesanyja, Bábel Antónia vetett mesés formában papírra. Janka komoly szívbetegséggel jött a világra, alig öt napos volt, amikor életmentő műtéten esett át, majd az ennek következtében fellépő szövődmények miatt amputálni kellett a bal lábszára alsó részét. A drámai kezdet azonban nem kényszerítette feladásra sem Jankát, sem a szüleit: komoly és elkötelezett szakemberek – a Gyermekszív Központ és a Peter Cerny Alapítvány munkatársai – segítségével a kislány gyakorlatilag mára teljes értékű életet tud élni. ***A könyv kerettörténetében Janka testvére, Lenke kérdezi az édesanyjukat, hogy miként is született Janka – ő pedig egy-egy kedves mesébe szőve el is mondja, hogyan is történtek a sokszor embert próbáló, máskor megható, szinte csodaszerű események. Az egyes fejezetek végén a témához kapcsolódó tudományos érdekességeket is megoszt a kis olvasókkal. A kiadványt színes fényképmelléklet zárja.”

Írta: Bábel Antónia; illusztrálta: Gábor Emese. Dabas: szerzői kiadás, 2020. Forrás: www.kello.hu

Katalógusunkban


Márk, aki hatévesen megmentette a világot

– Kedves Márk – hallatszott a készülékből -, csak te mentheted meg a világot, az emberiség jövője a te kezedben van. Vállalnál egy űrutazást a Szaturnuszra? Ott bekellene hatolnod a Spero űrbázisba, ami csak neked sikerülhet. Márk belegondolt a feladat nagyságába, sóhajtott, majd bólintott egy aprót, és ezt mondta a telefonba:
– Igen, vállalom. Ha ezzel megmenthetem az emberiséget, akkor természetesen vállalom.”
Kerékgyártó István (Trüffel Milán, Rükverc, Hurok) első meseregénye a hatéves Márkról – Márkhoz hasonlóan ügyes, okos, bátor ovisok és kisiskolások részére!”

Írta: Kerékgyártó István; illusztrálta: Metzing Eszter. Budapest: Pagony Kiadó, 2020. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Mackó úr útnak indul

“A több generációt évtizedeken keresztül szórakoztató Mackó úr kedves kalandokban gazdag történetei, az eredeti kiadás reprintjeként újra kaphatóak lesznek a könyvesboltokban. A maga idejében Sebők Zsigmond meséit Jókai Mór és Krúdy Gyula világához hasonlították, amelyek gyermeket és szülőt egyaránt megszólító „történelemkönyvként” is forgathatók. A szellemes történetek varázslatos helyszínei többek között a Balaton, a dobsinai cseppkőbarlang, a máramarosi havasok, a Lomnici-csúcs, a Csorba-tó, a Magas-Tátra – Maczkó úr ugyanis mindenhova oda varázsolható, ahol történnie kell valaminek. A művek értékét növeli, hogy az eredeti kiadás mesenyelve máig nem kopott, nem is porosodott, sőt Mühlbeck Károly kiváló grafikus rajzai mellett és azokkal együtt, ma jobban élvezhető, mint annak idején.”

Írta: Sebők Zsigmond ; illusztrálta: Mühlbeck Károly. Budapest: Noran Libro Kiadó, 2012. Forrás: www.konyvszallito.hu

Katalógusunkban


A kalóz királylány – Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek

“2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Az első kötet – alcíme szerint – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek, a mostani pedig a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, a közhelyeken túlmutató, izgalmas figurákról. A szerző gyakorló mesemondó, így a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthető és szerethetően mai nyelven. Eközben megőrzi és továbbadja a mesék eredeti cselekményét, fontos kérdéseit és évszázadokon át őrzött, ma is elgondolkodtató, változatos kincseit.”

Írta: Zalka Csenge Virág; illusztrálta: Herbszt László. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2020. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Aludj, kis virág

“A fagyos föld rejtekében, hótakaró alatt,
szunnyadó fák, magvak között szendereg a tavasz.”

Ez a varázslatos képekkel illusztrált, többszörös díjnyertes altatókönyv a természet csodáiról, a változó évszakokról szól. Kicsik és nagyok együtt lapozgathatják és olvasgathatják elalvás előtt, akár egész évben.

“Olyan elmerülni ebben a mesés könyvben, mintha visszatérnék a gyermekkoromba – felidézi a legszebb emlékeimet.” (Cathrine Kroger, Dagbladet)

Írta: Haddy Njie; illusztálta: Lisa Aisato; fordította: Pap Vera-Ágnes. Budapest: Scolar Kiadó, 2020. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Panni és Samu esti tündérmeséi

“Panni és Samu minden este meseolvasással zárja a napot. Összebújnak a fotelben, és elmerülnek a tündérek varázslatos történeteiben. Ebbe a kötetbe a kedvenc meséiket gyűjtöttük egybe, hogy te is meghallgathasd őket lefekvés előtt. És ha ügyes vagy, közben megkeresheted a kiskacsát, amit minden második oldalon elrejtettünk.”

Philip Hawthorn történeteit átdolgozta: Kate Nolan ; illusztrálta: Stephen Cartwright; fordította: Erényi Mónika. Budapest: Central Kiadói Csoport, 2020. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Fák

“Látogass el a fák különleges világába! Nézd meg, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük! Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával! Ismerd meg a favágó munkáját, és figyeld meg, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni! Ismerkedj meg az életfával, az emberevő fával és a szent fügefával! Ne késlekedj, vár az erdő!”

Írta: Piotr Socha, Wojciech Grajkowski; fordította: Kellermann Viktória és Tóka Alíz. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2020. Forrás: www.manokonyvek.hu

Katalógusunkban