Gyermekirodalom,  Gyermeknevelés,  Ismeretterjesztő irodalom

Szülőknek és gyermekeknek ajánljuk

Összeállította: Dudás Judit.


A baktériumok és vírusok világa

“Csupán a mutatóujjunk hegyén százezer apró élőlény tanyázik. Egy teáskanálnyi földben 1 billió mikroba van. Csak úgy nyüzsögnek körülöttünk a láthatatlan parányi lények! A koronavírus a feje tetejére állította a világot. De mit is takar az a szó, hogy vírus? Miért jó ellenszer a kézmosás? Mi történik a szervezetünkben, amikor oltást kapunk? Vannak vajon jó mikrobák is? Ebben a könyvben tények, háttérinformációk és hasznos tippek egyaránt szerepelnek, valamint a segítségével bepillanthatunk azoknak a láthatatlan lényeknek a világába, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt a Földön minden élet kezdetét jelentették: azaz a baktériumok és vírusok világába.
Ajánljuk 8 éves kor fölött, valamint szülőknek és tanároknak.”

Szerző: Susan Schädlich; illusztrálta: Katharina J. Haines; fordította: Szabó Zsuzsa. Budapest: Scolar Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


14 játékos nap a nagypapával vírus idején

“Miért kell egy kislánynak két héten át otthon maradnia? És miért csak a nagypapája van vele? Hová tűntek a szülei? És mit lehet csinálni a bezárt lakásban tizennégy hosszú napon át? Játszani, természetesen. Nagypapa jól szeret és jól vigasztal: a kislány, akinek a szülei orvosként-nővérként másokon segítenek, minden nap új szerepet játszhat. Egyszer orvos, mint az apukája, azután festőművész, majd tudós, rendőr, katona és önkéntes segítő – ahogy a felnőttektől látja. Az utolsó napon pedig íróvá válik, hogy beszámolhasson a cseppet sem félelmetes karanténról és az emberek segítőkészségéről. Na és arról, hogy anya és apa hamarosan hazatér!”

Szerző: Zhao Ling; illusztrálta: Huang Lili. Budapest: Ventus Libro Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A szupercsapat – Mire jó az oltás?

“Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az ol-tás-tól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.”

Szerző: Vibók Ildikó; illusztrálta: Mayer Tamás. Budapest: Pozsonyi Pagony Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Egy életmentő maszk kalandjai

“Mégis mire gondolhat egy hétköznapi maszk a gyógyszertár polcán? Talán arra, hogy a sorban álló vásárlók között csak lesz valaki, aki őt választja. Ki is választják, ám sok öröme nem telik az új otthonában és az új gazdájában. Kimondani is szörnyű, de megtörténik vele minden maszk rémálma: NEM HASZNÁLJÁK! Pedig mi más lenne egy orvosi maszk életének a célja? Kézről kézre adják, elismerik, hogy milyen hatékony, milyen fontos, mennyire nélkülözhetetlen vírus idején, azután elfelejtik. Nincs hát rá egyetlen embernek sem szüksége? Már hogyne lenne! Eljön az idő, amikor annak segíthet, akinek a legnagyobb szüksége van rá.”

Írta és illusztrálta: Luo Xi; fordította: Papp Miklós. Budapest: Ventus Libro Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Orrfújós mese

“» A takony-család elvesztette az otthonát, távozniuk kellett Peti orrából. Körbenéztek, és gyorsan szétszéledtek, hogy mielőtt még Peti a szemetesbe hajítaná a zsebkendőt, elindulhassanak fertőzni. Baci azt javasolta, próbálkozzanak Dóri orrával, de Fikkelstein úr leinttette. Messzebb megyünk, valami biztonságos helyre, jelentette ki. Most ólálkodnak a környéken, és keresik azt a tágas, lakályos orrot, ahová mindnyájan beköltözhetnének. A tiéd például elég formásnak látszik. Mondd csak, kifújtad ma már? Többször is? Először a jobb, aztán a bal oldalt? Igen? És kezet is szoktál mosni? Na, akkor ide nem jönnek, ebben biztos lehetsz. « Tóth Kriszta a tőle megszokott humorral ír egy fontos témáról a gyerekeket megfertőző bacikról, az orrukban tanyázó takonyról és arról, hogyan lehet őket távol tartani. Timkó Bíbor különleges figurái szerethetők és érthetővé teszik a gyerekek számára, mi történik ha egy baci megfertőzi őket.”

Szerző: Tóth Krisztina; illusztrálta: Timkó Bíbor. Budapest: Central Könyvkiadó, 2015. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Együtt a vírus ellen – Koronavírus? – Tűnj el!

“A vírusok csúnya dolgok: megbetegíthetnek bennünket, nem mehetünk ki miattuk a házunkból és nem lehetünk a barátainkkal… De nem legyőzhetetlenek! Mert ha összefogunk, elbánhatunk velük. Vegyetek részt ti is a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt erősebbek vagyunk!”

Szerző: ? ; fordította: Rusznák György; illusztrálta: Kasandra. Budapest, Napraforgó 2005 Kiadó, 2020. Forrás: Napraforgokiado.hu

Katalógusunkban


Logopédiai mesék

“A logopédiát és az elengedhetetlen otthoni gyakorlást is úgy kell megtervezni, hogy motiválja a résztvevőket. Ha partnerként végzik a közös munkát, ha ennek a gyerek nem alanya, hanem résztvevője, akkor a munkamegosztás hatékony, de nem nyögvenyelős. Hosszú évek gyakorlatából tudom, hogy inkább nő, mint csökken a logopédiai foglalkozásokra, terápiára szoruló gyermekek száma, összetettebbek a beszédhibák, gyakoribbak a több szakmai szempontot, hosszabb ideig tartó terápiát igénylő beszédzavarok. Sok esetben jó lenne fiatalabb életkorban kezdeni a foglalkozásokat, hogy az írás- olvasástanulás kezdetére “iskola-kész” legyen a gyerek.”

Szerző: Huba Judit. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Verserdő – Logopédiai gyakorlatok

“Kifejezetten logopédiai gyakorlatok segédanyagául szánja ezeket a verseket a szerzőjük, Pálfi-Varga Krisztina, aki maga is gyakorló logopédus, pedagógus, s így tudatosan alkotta meg úgy az anyagot, hogy az alkalmas legyen artikulációs zavarokat korrigáló, és hangtanítási sorrend betartására ajánlott gyakorlatokhoz. A kedves – ám célirányosan megírt – kis költemények a gyakorlandó hang szerinti sorrendben (de nem ábécérendben!) olvashatóak a műben, ezzel a versikével kezdve: »Peti az állatokat nézi. / Pajtájában pihen a póni. / Mellette ugat a puli. / Panni, a pulyka peckesen lép, / Ha lehetne, páva lenne, egy szép.«”

Szerző: Pálfi-Varga Krisztina. Budapest: Eötvös József Könyvkiadó, 2019. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban