Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Újdonságainkból

Összeállította: Dudás Judit


Egy jeti lakik a pincénkben

“A KÖNNYEN OLVASHATÓ REGÉNY könyvcsalád első kötete. Azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik már biztonsággal olvasnak – ezek a regények valódi irodalmat kínálnak, izgalmasak és szórakoztatók! Katiéknál valaki lopja a tejet éjszakánként. És ez a problémának csak a kezdete. Az Elkódorgott Nemlétező Lények Ügyosztálya vezetésével mentőakció indul: földön, föld alatt, vízen és levegőben… Mindenkinek, aki szereti a meghökkentő kalandokat és a jetiket!”

Írta: Dér Adrienn; illusztrálta: Maros Krisztina. Szentendre: Cerkabella Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Főkalóz kapitány – Kalandmesék

“A MESEPOGÁCSA könyvcsalád újabb kötete. Főkalóz kapitány csak egy kicsit félelmetes – inkább végtelenül vicces figura. És a hajójával esett kalandok is tele vannak meglepetésekkel: sárkányok, jedi lovagok, tündérek, egy beszélő focilabda és egy zoknibolond polip népesítik be a kötet kilenc meséjét. Mindenkinek, aki szeret nevetni!”

Írta: Veszpi Gyula; illusztrálta: Mándi-Kövesdi Dóra. Szentendre: Cerkabella Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Alma utca 22.

“Vadadi Adrienn könyve csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, akik együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek. Együtt nyomoznak Lajos kutya után, szelídítenek macskát és fagyiznak. Misi, aki a negyediken lakik, nagyon jó megfigyelő, ráadásul élénk a fantáziája: az ő szemüvegén keresztül látjuk a ház lakóit, a vagány Marosi testvéreket, a kicsi, aranyos Pirost, a megközelíthetetlen Kamillát, a veszekedős Csúnya nénit és a barkácsolós Elek bácsit.”

Írta: Vadadi Adrienn; illusztrálta: Mészely Ilka. Budapest: Pozsonyi Pagony Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban 


Tatu és Patu élete és munkássága

“A szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak szóló legrangosabb finnországi elismerést, a Rudolf Koivu-díjat. A Tatu és Patu sorozatot számtalan nyelvre lefordították. Hároméves kortól ajánlott, felső korhatár nélkül! Itt az ideje, hogy fellebbentsük a fátylat! Hogyan lett Tatuból és Patuból feltaláló és kutató? Hol is van valójában a titokzatos Furavár? Ebből az ünnepi kötetből nemcsak a furavári fivérek gyerekkorát és bolondos ifjúkorát, hanem felnőttkoruk kihívásait és szédítő eredményeit is megismerheted.”

Írta és illusztrálta: Aino Havukainen és Sami Toivonen; fordította: Bába Laura. Szentendre: Cerkabella Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Taposs bele, Ine!

“Szőke, göndör loknijai lebegnek, amikor lép, egy-két foga éppen hiányzik, a lépte könnyű, a szíve erős, és úgy hívják: Ine. Akivel pedig legjobban szeret együtt lenni, az Hasse, a kisöccse. A világhírű norvég író, Tore Renberg (1972, Stavanger) és szerzőtársa és egyben a kötet illusztrátora, Oyvind Torseter (1972, Oslo) ezúttal gyermekeknek…”

Írta: Tore Renberg, illusztrálta: Øyvind Torseter. Budapest: L’Harmattan Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Sportszelfi – Avagy a sportolás művészete [antológia]

“Milyen a patakparti kondipark? Na és a túrógombóc-pingpong? Hogyan adogat Dalma? Paripa-e a szobabicikli? Petőfisen csúsznak a téren a jégen a srácok? Mi a jó a kosarazásban? Milyen érzés a fenyőerdők illatával lefelé siklani egy hegyoldalon? Titkos ereje van-e a túlpartnak? Mire emlékszik egy futócipő? A kötetben szereplő, három korosztálynak, 7-9, 10-12 éves és 13 évnél idősebb gyerekeknek szóló kortárs versekben, kisprózákban a legkülönfélébb sportágakkal találkozhat az olvasó – de mindegyik írás középpontjában ugyanaz a semmihez sem fogható érzés áll: a mozgás öröme.”

Szerkesztette: Eszéki Erzsébet, Kiss Judit Ágnes. Írták: Acsai Roland, Grecsó Krisztián, Lackfi János ….; illusztrálta: Ritter Ottó. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


500 jármű Magyarországon

“Ebből a könyvből végre megtudhatod, mióta közlekedünk villamossal, mikor építettek tengeralattjárót Budapesten, miért nem lehet trolival utazni Budán, ki volt Csonka János, melyik magyar tudóshoz kötődik a holdautó tervezése és még sok minden mást is. Biztosan sok kérdésed van neked is, hiszen a közlekedés világa rendkívül izgalmas és szerteágazó. Szerencsére itt most egyszerre lesz szó vonatokról, régi autókról, hajókról, katonai járművekről, repülőkről, sőt még a fejünk felett az űrben lebegő eszközökről is. Körülbelül 500 guruló, mozgó, repülő, úszó eszközt ismerhetsz meg számtalan hozzájuk kapcsolódó történettel, érdekességgel, melyek révén megtudhatod, milyen eszközökkel, mióta és hogyan közlekedünk Magyarországon.”

Írta: Zsigmond Gábor; fotókkal illusztrálva. Budapest: Holnap Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az evolúció – A földi élet kialakulása

“Mi lehet a közös egy pálmafában és egy pelikánban? Miben hasonlít egy kisgyerek és egy százlábú? Mi a kapcsolat az ősállatok és a ma élő állatok között? Első pillantásra az élőlények annyira különböznek egymástól, hogy szinte el sem hinnénk, hogy bármi közös is lenne bennük. Csakhogy… Ha jól figyelünk, észrevehetjük a hasonlóságokat is: a virágokban, a szőrben, a tollakban, a pikkelyekben… Véletlen lenne? Egészen biztos, hogy nem. Az evolúció már évmilliók óta tart, és lehetővé tette, hogy régen és most is élőlények óriási változatosságban élhessenek együtt a bolygónkon. Tarts velünk az evolúció kalandjának felfedezésében, ismerd meg jobban a földi élet kialakulásának állomásait!”

Írta: Eliseo García; illusztrálta: Moni Perez; fordította: Bakos Katinka. Budapest: Napraforgó Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban