Bűnügyi regények,  KÖNYVAJÁNLÓK

Legfrissebb bűnügyi regényeinkből

A debütáns

“Volt valamikor a Szovjetunióban egy szupertitkos város, melynek kutatóintézetében fantasztikus vegyészek dolgoztak. Állatok sokaságát s gyakran embereket (“próbababákat”) is feláldozva fejlesztették ki azokat a mérgeket, amelyekről most, évtizedekkel később gyakran hallunk a hírekben. Kalityin professzor is ebben a városban dolgozott egészen a Szovjetunió felbomlásáig – majd emigrált, és magával vitt egy kis flakonnal nagy alkotásából, a Debütáns nevű méregből, amely már-már tökéletes, mert nem hagy semmilyen nyomot az áldozat szervezetében. Új külsőt, új identitást kapott, de tudja, hogy így is veszélyben forog az élete. Az orosz titkosszolgálat nem felejt, és akár hosszú évek múltán is bosszút állhat az árulón. S most érzi, majd már tudja is, hogy jönnek érte – s valószínűleg az általa kifejlesztett méreggel akarják majd megölni. Szergej Lebegyev regénye – amely thrilleres fikcióba oltva nemcsak a fő orosz méreglaboratórium történetét meséli el, hanem a benne dolgozó emberek gondolatait, indítékait (ha úgy tetszik, a lelküket) is igyekszik átvilágítani – hátborzongató véletlen egybeeséssel épp akkor jelenik meg a világ számos országában, amikor a Putyin-rendszer számára legveszélyesebb orosz ellenzéki politikust próbálták méreggel meggyilkolni.”

Írta: Szergej Lebegyev; fordította: Soproni András. Budapest: Helikon Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A baba (Freyja & Huldar esetei)

“Dísa és tizenegy éves lánya egy ismerősükkel horgászni indulnak annak hajóján, ám hal helyett csak egy törött játék baba akad bele a hálóba. Miután éveket töltött az óceánban, a baba rettenetes látványt nyújt, és Dísa először vissza akarja dobni, de aztán enged a lánya könyörgésének, és megtartják. Ám ez a kis kedvesség végzetes események sorozatát indítja el. Évekkel később Huldar nyomozót olyan helyen találjuk, ahová a legkevésbé sem kívánkozott: a hullámzó tengeren kutat emberi maradványok után egy hajóval. A talált csontok azonosítása azonban a vártnál is nehezebb, és Huldarnak a pszichológus Freyja tapasztalatára is szüksége lesz. Miközben a holttest körüli rejtély egyre nő, Huldar egy drogfüggő hajléktalan meggyilkolásának ügyébe is belebonyolódik, Freyja pedig egy állítólagos gyermekmolesztálás után vizsgálódik egy nevelőotthonban. Hamar kiderül, hogy az eseteket egyetlen eltűnt és kiszolgáltatott tanú köti össze: a kislány, aki annak idején annyira akarta azt a babát.”

Írta: Yrsa Sigurđardóttir; fordította: Torma Péter. Budapest: Animus Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A férjem anyja

“Lucy mindent megtesz, hogy jó viszonyt alakítson ki férje édesanyjával, de Diana mindig hűvösen viselkedik vele. Akárhogy igyekszik, az anyósának soha semmi nem elég jó. Persze, hiszen a kedves mamáról példát lehet venni: a közösség oszlopos tagja, aki az Ausztráliába menekült nők beilleszkedését segíti, ügyes-bajos dolgaikat intézi, mindemellett pedig boldog házasságban él férjével. Egy nap Dianát holtan találják; feltehetőleg öngyilkos lett, amit a méreggel teli fiola és a búcsúlevél is alátámaszt. Csakhogy a boncolás egészen mást mutat… A legnépszerűbb ausztrál írók közé tartozó Sally Hepworth regénye mesterien ragadja meg egy család drámáját és az emberi kapcsolatok fájdalmas bonyolultságát.”

Írta: Sally Hepworth; fordította: Lukács Andrea. Pécs: Alexandra Könyvesház, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A ház

“Jack és Syd egy éve költöztek a házba Londonból. Látszólag ez álmaik otthona: elképesztően tágas, tökéletes elhelyezkedésű, és a tulajdonos is barátságos volt, nekik, a fiatal párnak akarta eladni. Úgyhogy amikor borzadállyal fedeznek fel valamit a padláson, Jack és Syd úgy döntenek, nem vesznek tudomást a dologról. Ami hiba. Mert valakit közvetlenül a hátsó ajtajuk előtt gyilkolnak meg. És már a rendőrség is figyeli őket. … Simon Lelic Betty Trask-díjas szerző, ez a negyedik thrillere. Korábbi műveit (Rupture, The Child Who) számos díjra jelölték (CWA Arany- és Ezüsttőr, Galaxy, John Creasy). Lelic Brightonban él feleségével és három gyerekével. Fekete öves karatés, mindennap edz.”

Írta: Simon Lelic; ford. Uram Tamás. Budapest: Next21 Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A titokzatos látogató – Jack Reacher-krimi

“Az amerikai hadseregből leszerelt nők titokzatos körülmények között gyilkosságok áldozatai lesznek. Az FBI pszichopata gyilkosra gyanakszik, mert mindegyik áldozat korábban feljelentést tett szexuális zaklatás miatt. Külsérelmi nyom nincs rajtuk, ezért komoly fejtörést okoz megállapítani haláluk okát. Az FBI erre a nyomozásra a legalkalmasabb személy segítségét akarja igénybe venni. De egy Jack Reachert nem könnyű ismét csőbe húzni. Csellel ráveszik ugyan, hogy segítsen, azonban egy idő múlva úgy tűnik, még ő is arra kényszerül, hogy feladja a nyomozást. A véletlenen múlik, hogy Reacher végül is hihetetlen logikával lépésről lépésre megfejti a gyilkosságok motívumát. Az izgalmas rejtvény kibogozásának szinte észrevétlenül maga az olvasó is részesévé válik.”

Írta: Lee Child; fordította: Gieler Gyöngyi. Budapest: General Press Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kivégzés – Robert Hunter-krimi

“Robert Hunter és Carlos Garcia hajnalban érkeznek a tetthelyre. A helyszínelőszalagok mögött egy fehér templom húzódik meg a lámpák fényében. Képeslapra való látvány így, karácsony előtt. Ami azonban az épületben várja a két nyomozót, cseppet sem az: mindenhol vér, összefröcskölt padló, vérben ázó oltár és egy holttest reverendában, kutyafejjel a nyakán. Ki és miért változtatta mészárszékké a katolikus templomot? Mit jelent a holttest mellkasára festett szám? Nem ő lenne az első áldozat, netán újabbak következnek? A Hunter-Garcia-páros egy brutális sorozatgyilkos nyomába ered, vállt vállnak vetve, sokszor feletteseik parancsa ellenében haladnak előre megállíthatatlanul, hátha valakit még megmenthetnek a rémálomtól. A gyilkos ugyanis nem mást akar, mint valóra váltani az áldozatai rémálmát – mert ismeri a múltjukat, a titkaikat, a legnagyobb félelmüket, és tudja, hogyan fokozza még tovább a rettegést. A végsőkig”

Írta: Chris Carter; fordította: Őri Péter. Budapest: General Press Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az utolsó huszonhét – Fedőneve: Die Katze

A Fedőneve “Die Katze” című történet az Egyesült Királyságban veszi kezdetét, főszereplője, Caroline Hall informatikus, aki a szakmájában jelentős eredményeket tudhat magáénak. Az asszony férjével és gyerekeivel átlagos életet él, egy ilyen, különösebbnek nem ígérkező hétköznapon a munkahelyén meglátogatja egy férfi, aki szelíd erőszakot alkalmazva “elrabolja” a nőt. Caroline azonnal telefonál a férjének és kéri, hogy szerezzen ügyvédet, mert úgy tűnik, hogy a GCHO ügynöke nem hagy más lehetőséget, a nőnek követnie kell a férfit, aki arról biztosítja, hogy az elkövetkező huszonhét napban ő lesz a segítője, barátja. Caroline nem érti, miről lehet szó, amikor az ügynök elmagyarázza neki, hogy informatikai tudása miatt került a kiválasztottak közé, mert az elkövetkező huszonhét napban az asszonynak fel kell készülni a világ feltételezett összeomlására, mert a huszonnyolcadik napon egy “ismeretlen karakterisztikájú” esemény végzetes hatással lehet az emberi civilizáció jövőjére. … Ezt a feltételezést a NATO jelentésére alapozzák az elhárítás emberei, mert a szervezet az európai szövetségesek számára világossá tette, hogy egy jelentős anyagi forrásokkal rendelkező, feltehetően ellenérdekelt állam vagy államszövetség egy vagy több csapást akar mérni a nyugati államokra, ezt a hírt pedig Oroszország és Kína is megerősítették. … A trilógia első kötetének végén még 14 nap és 1 perc van hátra a kataklizma bekövetkezéséig.”.

Írta: Alexander B. Hackman. Cserszegtomaj: Mogul Kiadó, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Egy bűntény árnyékában

“Mit tehet valaki, ha gyilkosság történt a családjában, ráadásul a gyilkos a saját nagybátyja, aki megölte apját, annak háztartási alkalmazottait, majd a feleségét, végül önmagával is végzett? Hogyan lehet élni a bűn árnyékában? Helena Henschen nem követte a rokonai által választott utat, ő nem akart elhallgatásba zárkózva élni, mintha mi sem történt volna. Regénye félig tényfeltáró mű, a korabeli dokumentumok, fényképek és családi beszélgetések alapján egyéni nézőpontból ugyan, de megkísérli rekonstruálni az eseményeket, a 20. századi Svédország leghírhedtebb bűnügyének hátterét. Apró részletekből épül fel nagybátyja, Fredrik von Sydow és felesége, Sofie története, egy fokozatosan széthulló, elidegenített és hazugságokkal teli családi élet. Ám az írónő számára ugyanilyen fontos rögzíteni magának a szembenézés vállalásának lelki következményeit is, és megértenie kapcsolatát az emlékek súlya alatt zárkózottá vált édesanyjával, a gyilkos húgával. Az igazság kimondása rendkívül nehéz – a regényben megidézett rokonok egy része álnéven szerepel -, de nincs más lehetőségünk, ha tiszta emberi viszonyokat, emberhez méltó életet akarunk teremteni.”

Írta: Helena Henschen; fordította: Harrach Ágnes. Budapest: Typotex Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


 

%d bloggers like this: