Könyvajánlók

Gyerekeknek ajánljuk

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin.


Szürke

“Szürke köveket gyűjt a tengerparton, és büszkén mutatja kincseit a többi gyereknek. De Piros és Kék unalmasnak tartja, és tudomást sem vesz róla, Sárga pedig nevetve kikapja kezéből, és elszalad. Bárcsak én is olyan lennék, mint ők! – gondolja szomorúan Szürke. Szerencsére Zöld, Lila, Barna és Narancs segítenek megtalálni az elvett kincseit, és a keresés közben nemcsak a köveket, hanem a barátságot is megtalálják.”

Írta és rajzolta: Nina Nordal Ronne; fordította: Piróth Attila. Budapest: Csimota Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Világvége alsó – Mai népmesék kortárs íróktól

“Ebben a mesekönyvben, amelyben kortárs írók írtak mai népmeséket, minden a feje tetejére áll. Mátyás király a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül, kard, palást, korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Aki nem ismeri az eredeti népmeséket, jólesően megmerítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja: izgalom, kihívás és rengeteg nevetés. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet.”

Szerkesztette: Kertész Edina; illusztrálta: Máray Mariann. Budapest: NHK Naphegy Kiadó, 2017. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Robin hód kalandjai – Robin, a szerencse fia

“Robin, a kis hód mindig töri a fejét valamin: el-elbóklászik a hódvár környékén, ismerkedik a természettel és a vidék állatlakóival, s felfedezőútjain számos kalandban lesz része. Turczi István ismert és népszerű költő-író gyermekregényének lapjain vicces és kedves élethelyzetek sora bontakozik ki, melyekre az óvodás gyerekek önnön életükből is ráismerhetnek: versenyzés, megmérettetés, tanulás, a barátkozás, a barátság és a család fontossága.”

Írta: Turczi István; illusztrálta: Horváth Ildikó. Budapest: Scolar Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A kalandor

“Bálnák, cápák, világvége sziget, viharok, grönlandi és Déli-sark expedíciók, Atlanti-óceán átkelések… Rakonczay Gábor gyerekkori tervei a nagy kalandokról, melyek mára megvalósultak.Amikor kissrác voltam, megkérdezték mi leszek, ha nagy leszek? Kalandor – válaszoltam én. – Olyan szakma nincs…. – Már miért ne lenne?! – mondtam én. Ebben a csodamesében, elképesztően izgalmas és inspiráló történeteket olvashatunk a Föld legkülönbözőbb részein véghezvitt expedíciókról.”

Írta: Peter Jones, Rakonczay Gábor; illusztrálta: Igor Lazin. Budapest: magánkiadás, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A csavargó kisautó és más történetek

“Balázs Ágnes a Móra Könyvkiadó házi szerzője. Legismertebb karaktere a Pöttyös-sorozatban felbukkant Lufi, a cserfes kamaszlány, akinek nyolc köteten át izgulhatjuk végig hajmeresztő kalandjait, de az írónő kiválóan ismeri az óvodás és kisiskolás korosztály problémáit is, amelyről számos meséje, meseregénye tanúskodik. A csavargó kisautó a Mesék örökmozgóknak 5. kötete! A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Keltsd életre a rosszcsont medvebocsok, a félénk helikopter vagy a csavargó kisautó történetét!”

Írta: Balázs Ágnes; illusztrálta: Horváth Ildikó. Budapest: Móra Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kisfóka és a többiek – Játékötletekkel

“Kertész Erzsi ezúttal a legkisebbeknek mesél – kisállatokról, akik pontosan olyanok, mint a gyerekek. A 25 rövid, vicces mese mindegyikéhez játékötletet is írt a szerző, így az olvasók valóban játszótársként csatlakozhatnak Kisfókához és a többiekhez! “Kertész Erzsi mesekönyvének szereplői pont olyanok, mint az igazi gyerekek: Kisfóka cuki, Kisszarvas csibész, Kisviharfelhő szeretne az apukájára hasonlítani, Kisbálna lusta, Kispelikán szereti néha bosszantani a mamáját… A népszerű író-pszichológus minden történet végén játékos feladatot is ad kis olvasóinak, akik így még könnyebben tudnak a mesebeli gyerekhősökkel azonosulni. Miközben jót mulatunk Kisfókáék kalandjain és együtt játszunk, észrevétlenül tanulunk is egymás elfogadásáról, megértéséről és a szeretetről.
Szívből ajánlom ezt a mesekönyvet minden szülőnek és cuki, csibész, kíváncsi, lusta, szemtelen, ábrándozó, akaratos, félős vagy bátor gyereknek.” (Berg Judit)”

Írta: Kertész Erzsi; illusztrálta: Baracsi Gabriella. Budapest: Cerkabella Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Sókamakka

“Ez a mese egy különleges állatkáról szól, aki hosszú egyedüllét után eldönti, hogy útnak indul, és addig meg sem áll, míg meg nem találja élete párját. A keresésben természetesen segítségére lesznek az erdei állatok.”

Írta: Szebeni Hajnalka; illusztrálta: Zimmer Dóri. Hédervár: Underground Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Eleven mesék – A dzsungel könyve

“Az Eleven mesék lapozgatása az előugró elemeik révén igazi élményt nyújt a gyerekeknek, hiszen a pop-up oldalaknak köszönhetően a mese képei szó szerint megelevenednek lapozgatás közben.”

Írta: Rudyard Kipling; Illusztrálta: Javier Inaraja. Budapest: Napraforgó Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban