Könyvajánlók

A gyermekkönyvtár újdonságaiból

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin


Furda borz kis nagy szerelme

“Furda borz, a Gyertyánoserdő széltében hosszában, de leginkább mélytében ismert építőmestere váratlanul szerelembe esik. Választottja, Szerén, a szép menyétlány kegyéért azonban meg kell küzdenie Büdönnel, a sármos görénnyel. Útjuk egy titokzatos barlangba vezet, ahol a bátor borz találékonyságának köszönhetően a veszedelmes cuppancsok és a vetélytársa fölé kerekedik, és ezzel elnyeri Szerén szívét.”

Írta: Petr Stančík; illusztrálta: Lucie Dvořáková; fordította: Hanzelik Gábor. Budapest: Csirimojó Kiadó, 2020. Forrás: Pagony.hu

Katalógusunkban


Loki, a csínytevő sorsa

“A kérdés, mely évszázadok óta mérgez minket: vajon képesek vagyunk megváltoztatni a sorsunkat? Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki elkerülhetetlenül gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. Amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik. Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.”

Írta: Mackenzi Lee; fordította: Horváth Vivien. Budapest: Kolibri Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Csak egy srác és a bitang hősök – Kid Normal 2.

“Nem minden hősnek van szuperereje. Nem hiszed? Pedig Murph Cooper az élőpélda. Bár nincs szuperképessége, mióta ő lett a Szuper Zérók vezetője, egy csomó rosszfi út elkaptak már. De hamarosan sokkal nehezebb lesz hősnek lenni… Egy messzi-messzi, szigorúan titkos börtönben a világ legrettegettebb szupergonosza megtöri harminc éve tartó némaságát. És hogy mik az első szavai? ”Hozzátok ide Murph Coopert!'”

Írta: Greg James, Chris Smith; illusztrálta: Erica Salcedo; fordította: E. Gábor Éva. Szeged: Maxim Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Törpeszarvas és a déli álmok

Karafiáth Orsolya ajánlása: “Gyerekkorom nagy példaképe Tom Sawyer, aki a kerítésfestés sanyarú feladatát úgy oldja meg, hogy irigykedést ébreszt maga iránt. Szinte versengenek a többiek, hogy kivegyék a kezéből a munkát. Nemes cselekedet ez? Aligha. Okos és szórakoztató? Bizony. Bántott vele valakit? Ugyan. Világszerte születnek agyafúrt alakok, akik a sarkából is kifordítják a megszokott világot, hogy szamárfület mutathassanak. Gondolkodásuk őrzi a gyermeki észjárás szabályokat nem ismerő, kereteket szétfeszítő frissességét. Zalka Csenge Virág ismét az egész világ mesekincséből válogatott, hogy saját egyedi, letisztult, mégis ezernyi ízt magában rejtő stílusában adja tovább nekünk a történeteket. Ananszi, a pók például úgy pörgeti meg a királyt, hogy az kénytelen magába nézni. A törpeszarvas pedig képes úgy móresre tanítani egy gonosz krokodilt, hogy csaknem barátság lesz belőle. A rókatündérek (kicunék) úgy járnak túl az eszeden, hogy észre sem veszed! Nem tisztán jók, nem tisztán rosszak. Jó, ha van bennünk belőlük. Tanulhatunk tőlük.”

Írta: Zalka Csenge Virág ; illusztrálta: Bertóthy Ágnes. Budapest: Világszép Alapítvány, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tudj meg többet az unikornisokról

“Szerinted léteznek unikornisok? És valóban varázserejű a szarvuk? Hogyan élhetnek, hol játszhatnak ezek a csodás teremtmények? Ebben a könyvben a kihajtható ablakok segítségével igazi kaland a felfedezés!”

Írta: María Forero; illusztrálta: Eva María Gey; fordította: Rusznák György. Budapest: Napraforgó Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Ezt nem hiszem el! – Trutyitudomány – A nyáltól a szlájmig, a ragasztótól a pókselyemig

“Tudtad, hogy az ökörbéka akár 20 000 petét is lerak kocsonyaszerű tömegben, hogy a tengeriuborka pillanatok alatt újranöveszti elvesztett szerveit, és hogy a pókok által termelt selyemfonal erősebb minden természetes vagy mesterséges rostnál? Csigák nyálkaösvénye, nyújtható játékszlájm tapadós váladék az orrunkban vagy óriási zsírhegy – trutyi mindenfelé található. Lehet ragacsos, csúszós vagy darabos, de mindenképpen érdekes anyag. Fedezd fel elképesztő változatait, és a mögöttük rejlő tudományos magyarázatokat!”

Fordította: Merkl Ottó; szerkesztette: Türk Rita. Budapest: HVG Könyvek, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Méhek és darazsak – Aranyló méz és hegyes fullánkok

A népszerű Mi MICSODA sorozatunk újabb kötettel bővül. A méhcsaládban több ezer méh él és dolgozik egyetlen jól működő szervezetként. A fáradhatatlan kis munkásoknak sokkal többet köszönhetünk, mint a finom, édes méz – bár az sem utolsó. Ismerd meg a méhek építészetét és a poszméhek családi életét! -Tudtad, hogy egy kilogramm méz előállításához a méheknek akár ötmillió virágot meg kell látogatniuk? -Nem minden darázs a fagyidra vadászik. Vannak növényevők, trükkös élősködők és szorgos kártevőpusztítók is.

Írta: Alexandra Rigos; fordította: Márialigeti Sára. Budapest: Babilon Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Hogyan lett Alajosnak háza? Wie schaffte sich Alois ein Gehause?

“Alajosnak, a meztelencsigának nagy bánata van. Nem akar többé csiga lenni! Elege van, hogy nyálkás, csupasz, ráadásul lassú, és még háza sincsen. Szegény csiga, mindebbe belegondolva, egy napon sírva fakad bánatában. Amikor ezt az erdő lakói meglátják, elkezdődik hősünk kalandos útkeresése. A kétnyelvű történetből megtudhatjuk, Alajos milyen kalandokon megy keresztül, mire végre elfogadja önmagát és megtalálja a boldogságot.”

Írta: Vezekényi Fanni; fordította: Ruda Gábor. Pilisvörösvár : Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület – Esztergom: Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2021. Forrás: borító.

Katalógusunkban