Könyvajánlók

Ismeretterjesztő könyvek gyerekeknek

Összeállította: Dudás Judit.


Mindent az emberi testről – Izgalmasan és látványosan

“Az autóhoz, a mosógéphez, a számítógépes játékokhoz mindig kapunk használati útmutatót – a testünkhöz azonban nem. A megoldás ez a kézikönyv, amely mindent tartalmaz, amit a testről tudni kell. Honnan tudjuk, hogy éhesek vagyunk? Miért szorul össze a gyomrunk, ha idegeskedünk? Mi az oka az emésztési problémáknak, miért alakul ki rövidlátás és allergia? Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk a testünkben zajló rejtélyes, összetett folyamatokról”

Fordította: dr. Molnár Csaba. Budapest: Bookline Kiadó, 2021. (Eredeti kiadás: Dorling Kindersley sorozat) Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mindent az emberi agyról – Izgalmasan és látványosan

“A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató az emberi agyról. Valóban különbözik egymástól a férfiak és a nők agya? Mitől olyan lázadók a tinédzserek? A jövőben tényleg mindannyiunk agya összekapcsolódik majd a felhőben?
E könyv a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva mutatja meg, hogyan különböztessük meg a motoros agykérgünket a tükörneuronjainktól. Ismerkedjünk meg a kommunikáció, a személyiség és az érzelmek jellemzőivel, és tárjuk fel az emlékezet titkait! Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk agyunk lenyűgözően összetett működéséről.”

Szerkesztette: szerk. Ruth O’Rourke-Jones és munkatársai; illusztrálta: Mark Clifton, Phil Gamble, Gus Scott; fordította: dr. Molnár Csaba. Budapest: Bookline Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Utazás a koponyán belül

“Gyere el az Agyhotelbe, a világ legokosabb szállására! Itt megtalálhatod a legizgalmasabb agytitkokat! És a legtutibb tippeket, amelyekkel csúcsformában tarthatod az agyadat. Még ma indulj útnak az agyadban, és fedezd fel, hogy miben vagy jó. Ismerd meg az agyműködésedet a Kobakban. Melyik terület gondoskodik arról, hogy megjegyezd a dolgokat? Briliáns agyad melyik része figyelmeztet a veszélyre? Mennyire vagy okos az érzelmeiddel? Teszteld a tehetségedet. Derítsd ki a Stein család titkát! Kukkants be az Agyhotelbe, és csekkolj be még ma! Egészséges agy? Edzd, védd, pihentesd és etesd az agyadat!”

Írta: Marja Baseler, Annemarie van den Brink; illusztrálta: Tjarko van der Pol; fordította: Rádai Andrea. Budapest: Scolar Kiadó, 2021.

Katalógusunkban


Az ökológia nagykönyve

“Miért fontos megőriznünk a biológiai sokszínűséget? Hova vezethet a fajok tömeges kipusztulása? Miért élünk úgy a Földön, mintha lenne egy másik élhető bolygó, ahová szükség esetén bármikor tovább állhatnánk? Történelmünk során a tudósok többféle módon rendszerezték az élő-világot, vizsgálták a növények, állatok és környezetük ok-okozati kapcsolatait, hogy megértsék azok természetét és működését. Az eredmény döbbenetes: “A Föld fellélegezne, ha nem élne rajta ember.” A Föld élettelen és élő rendszere a természetéből adódóan mindig megteremti a maga egyensúlyát. Nem a bolygónk van veszélyben, hanem mi magunk: az emberi lét. Habár a környezet- és természetvédők sokat tesznek a Föld természeti kincseinek és épségének megőrzéséért, ez még mindig túl kevés. A természetre nem, mint kizsákmányolható dologra, hanem mint létfeltételünkre kell tekintenünk. Az ökológia nagykönyve meggyőző, jól áttekinthető ábrákkal, időrendi táblákkal és csodálatos képekkel illusztrálva bizonyítja, miért kell mielőbb gyakorlatias válaszokat adnunk földi életünk megóvására, és mit tehetünk személyesen mindezért. “

Írta: Helen Fewster; szerkesztette: Szőllős Péter; fordította: Szalai Virág. Budapest: HVG Könyvek, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mindent a technológiáról – Izgalmasan és látványosan

“Gondoltál már arra, honnan tudja az okostelefonod, merre van felfele? Hogy az önvezető autók miért nem karamboloznak? És arra, hogy hogyan működik a virtuális valóság? Bámulatos felfedezések és innovációk korát éljük, és bár a technológia napról napra egyre nagyobb hatással van az életünkre, működését mégsem értjük mindannyian. Az érdekes információkkal teletűzdelt ábrákon keresztül feltárul előttünk a gépek, eszközök, szerkezetek belső működése, hogy végre mindent megtudjunk a technológiáról.”

Szerkesztette:  Claire Gell, Kate Taylor; illusztrálta: Edwood Burn és munkatársai; fordította: Molnár Csaba. Budapest: Bookline Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Programozás gyerekeknek – Scratch játékok

“Szereted a számítógépes játékokat? Akkor miért ne készítenél sajátot? Ez a könyv minden segítséget megad, hogy izgalmas versenyzős, bolondos platform- és varázslatos ügyességi játékokat hozz létre. Fejleszd a kódolási készségeidet, tanuld meg remixelni és testre szabni a saját játékaidat! Oszd meg az interneten a játékaidat, hívd ki a barátaidat, családtagjaidat egy versenyre, és próbáljátok megdönteni egymás rekordjait!”

Írta: John Woodcock; előszó: Carol Vorderman; fordította: Gonda László. Budapest: HVG Könyvek, 2017. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Programozás gyerekeknek – A bináris kódtól a játékkészítésig lépésről lépésre

Halácsy Péter ajánlása: “Érdekelnek a számítógépes játékok és animációk? Szeretnél megtanulni programozni? Saját játékokat készíteni élvezetes, hasznos és meglepően egyszerű kreatív tevékenység. A programozás tudománya egyesíti a művészetet, a történetmesélést és fejleszti a logikus gondolkodást. Ismerd meg a kezdő programozók leghasznosabb programnyelveit! A könyvben található színes grafikák, egyszerű magyarázatok és érdekes projektek segítségével könnyedén megtanulhatod a Scratch és a Python alapjait. Hiszem, hogy a programozás a 21. század írástudása. Aki érti a gépek nyelvét, tud algoritmikusan gondolkozni, az hatékonyabb, boldogabb és egészségesebb lesz. Ráadásul a programozás szórakoztató, izgalmas és kreatív alkotás.”

Írta: Carol Vorderman; fordította: Csitári Gyula. Budapest: HVG Könyvek 2016. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben

“Érdekes mondanivalód van, amit másokkal is megosztanál? Blogolnál vagy vlogolnál, de azt sem tudod, hogy kezdj hozzá? Ez a könyv segít elindulni. Miután kitaláltad, hogy miről szeretnél beszélni, tudj meg mindent a webes biztonságról, fürkészd ki a blogok és vlogok kulisszatitkait! Csak 10 fejezet választ el attól, hogy te is szuperprofi légy! A könyv tanácsait követve belőled is menő blogger vagy vlogger lehet!”

Írta: Shane Birley; illusztrálta: Joanna Kerr; fordította: Márialigeti Sára. Budapest: Babilon Kiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban