Könyvajánlók

Mackós történetek

Összeállította: Dudás Judit.


A néphagyomány szerint minden évben, február 2-án kibújik a mackó a barlangjából, és megjósolja nekünk, meddig tart még a tél. Medveváró gyerekek számára állítottuk össze az alábbi könyvkínálatot.

A medve és a kardja

“Volt egyszer egy harcias medve, és annak egy kardja, amivel miszlikbe aprított mindent, még az erdő fáit is! Csuda nagy legénynek érezte magát! Ám egy nap a gát vize kiáradt, és elmosta a várat, ahol a medve lakott. A medve persze éktelen haragra gerjedt, és elindult, hogy megleckéztesse a felelőst. De kit is? A vaddisznót? A rókát? A madarakat? Vagy lehet, hogy végül neki kell megtanulnia, hogy a természettel nem lehet packázni? Tanulságos mese arról, hogy tetteinknek milyen következményei lehetnek a környezetunkre, és hogy ezért a felelősöket nem biztos, hogy másokban kell keresnünk.”

Írta: Davide Cali; illusztrálta: Gianluca Folí; fordította: Piróth Attila. Budapest: Csimota Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kicsimackó

“Vadadi Adrienn kicsike meséi a legkisebbek hétköznapjait barangolják be a mackócsalád tavaszi ébredésétől téli elalvásáig, Egri Mónika gyönyörű rajzaival kísérve. Kicsimackónak nagyon jó sora van! Nincs más dolga, csak – ami minden kisgyereknek – felfedezni a világot. Tésztát gyúr, kuckót épít, elutazik a nagymamához, eljátssza, hogy a kedvenc játékai nagy viharba kerülnek, elhatározza, hogy ha nagy lesz, vattacukorárus lesz. Persze időnként eszébe jut egy-két olyan ötlet, ami mackómamának nem tetszik: például amikor ki akar bújni az autóúton a mackóülésből vagy nincs kedve reggel felöltözni. Ilyenkor a mamája hagyja, hogy Kicsimackó magától jöjjön rá egy-egy helyzet békés megoldására, és azzal segíti, hogy teljes szívével figyel rá.”

Írta: Vadadi Adrienn; illusztrálta: Egri Mónika. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mesék Vackorról

“Bundája loncsos, lompos és bozontos sötétbarna színű, orra piszén pisze, és kedvenc foglalatossága a fára mászás. Ugye ismerős a személyleírás Vackorról, akinek kalandjairól szóló sorokat nemzedékek fújják? Vackor most újra él a lapokon. Fára mászik, csavarog, világot lát, és iskolába megy. A kötetet Reich Károly rajzai díszítik. A mesekönyv három verses mesét tartalmaz: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról; Vackor világot lát; Vackor az első bében.”

Írta: Kormos István; illusztrálta: Reich Károly. Budapest: Osiris Kiadó, 2006. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Borisz megmenti az előadást

“Borisz és kis osztálytársai izgatottan készülnek az évzáró ünnepségre. Amikor a meghívott vendégek, a Tómelléki ovi kiscsoportosai elakadnak a sárban útközben, úgy tűnik, meghiúsul a várva várt esemény. Borisz azonban gyorsaságával, ügyességével, rátermettségével kiszabadítja a sárból a csöppségeket, és ezzel megmenti az előadást.”

Írta: Carrie Weston; illusztrálta: Tim Warnes; fordította: Tót H. Ágas. Budapest: Tündér Könyvkiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mackó-születésnap (Barnabás meséi sorozat)

“Micsoda vidám délutánra készül a mackóház! Ma van Barnabás születésnapja. A mindig vidám medvebocs eddigi élete legizgalmasabb napja elé néz. Szülei és barátai csodálatos meglepetést készítenek kis kedvencünknek. Málnaszörp és torta, sok játék és a mesésen feldíszített medveodú teszi feledhetetlenné az ünnepet és ezáltal a könyvet.”

Írta és fényképezte: Telegdi Ágnes. Budapest: Ring-Color Kiadó, 2008. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Jó éjt, maci! – Varázslámpás könyv

“Ez a varázslámpás könyv segít álomba ringatni a legkisebbeket. Maci aludni készül, de előbb mindenkinek, aki a szívének kedves, Jó éjszakát szeretne kívánni. Csúsztasd a varázslámpát a lapok közé, és keresd meg a maci barátait az éjszaka sötétjében! A “Varázslámpával” trükkösen láthatóvá válnak az állatok a sötétben.”

Írta: Joshua George; fordította: Fenyvesi Orsolya. Budapest: Babilon Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Akkor is szeretnél?

“Kismackót nyugtalanítja valami. Vajon mennyire szereti őt az édesanyja? Akkor is szereti, ha Kismackó rosszalkodik? Akkor is, ha valami nagy baj lesz? Igen. Az anyai szeretet mindennél erősebb, és Kismackó megtanulja, hogy ez nem fog megváltozni soha. Megható történet az anyai szeretetről és a gyermeki kíváncsiságról Szabó T. Anna és Dragomán Pali (anya és fia) közös fordításában”

Írta: Catherine Leblanc ; illusztrálta: Eve Tharlet; fordította: Szabó T. Anna, Dragomán Pali. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Mackók könyve – Kalandozások a Föld körül

“Bemutatkoznak a medvék! Tudj meg mindent a nyolc különböző medvefajról – mit szeretnek, hol élnek és még sok minden mást. Melyik a legnagyobb és melyik a legkisebb? Melyik a mézfaló szörnyeteg és melyiknek van csúszásgátló a talpán? A mókásan tálalt tények és Katie Viggers bájos illusztrációi betekintést nyújtanak a kis olvasóknak a medvék világába.”

Írta és illusztrálta: Katie Viggers; fordította: Sziklai István. Budapest: Geopen Könyvkiadó, 2019. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban