KÖNYVAJÁNLÓK,  Újdonságok

Nyári olvasmányok

A Churchill lányok

“Nagy-Britannia legjelentősebb politikusának lányai akkor is igényt tarthatnának az olvasó figyelmére, ha nem lennének önmagukban is rendkívüli személyiségek. Diana, a politikusfeleség, Sarah, a híres filmszínésznő és Mary, az aktív közszereplő nagyon különböztek egymástól, és az életük is másként alakult, de mindvégig erős testvéri szeretet kötötte őket össze. Mint a legbelső körbe tartozók, kulcsszerepet játszottak apjuk és az ország sorsában. A könyv nemcsak az ő hol boldog, hol nyomorúságos életükbe nyújt betekintést, maga Churchill és a korabeli Nagy-Britannia is ott van minden oldalon – olyan közelségben, ahogyan még sohasem láttuk.”

Írta: Rachel Trethewey ; fordította: Mesterházi Mónika. Budapest: Corvina Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Úriház – Ragyogó idők

“1939. A Dranitz család gondtalanul él mecklenburgi birtokán egészen addig, amíg ki nem tör a második világháború, amely miatt hamarosan menekülniük kell. A gyönyörű fiatal bárókisasszony, Franziska von Dranitz beleszeret a jóvágású Walter Iversenbe, ám fogalma sincs az őrnagy titkáról és háborús szerepvállalásáról. 1990. Az idősödő Franziska visszatér Nyugat-Németországból szülőhelyére, hogy a megmaradt romokból újjáépítse egykori impozáns otthonát, az úriházat, és kiderítse az igazságot húga, Elfriede rejtélyes haláláról. Az elegáns bárónő a keleti határon túl egy olyan világba csöppen, ahol csupán megvetett arisztokrata lehet. Rég nem látott unokája, a temperamentumos Jenny egy mindent elsöprő szerelmet maga mögött hagyva felkeresi nagyanyját, hogy a segítségére legyen. De vajon mennyire nehéz szembenézni a múlttal, amikor nem tudjuk, hogy kiben bízhatunk? Franziska a birtokon rátalál egykori szolgálójára, Minére, aki valamit régóta rejteget előle. A kastély falai számtalan titkot őriznek… Anne Jacobs lebilincselő új trilógiájának első része egy arisztokrata család drámája és egy minden veszélyt bátran vállaló bárónő megható története.”

Írta: Anne Jacobs ; fordította: Péntek Eszter. Budapest: Central Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Napsugárlány – Egy rendkívüli élet

“A Férjem védelmében és a Vészhelyzet című sorozatokban nyújtott kiváló alakításáról ismert színésznő, Julianna Margulies biztos kézzel jegyzi le élete és munkája történetét ebben a mélyen felkavaró memoárban. Művét a Good Housekeeping az év egyik legjobb könyvének nevezte: “A felnőtté válásról szóló, végtelenül személyes beszámoló egy fiatal nőről, aki zűrzavaros és vándorélettel járó gyermekkora közepette próbál értelemre lelni az őt körülvevő világban.” – Katie Couric Julianna pirospozsgás, eleven kislányként kapta a családjában a “Napsugárlány” becenevet. Nagyon kicsi volt még, amikor elváltak a szülei, így aztán gyermekkorában rengeteget kellett utazgatnia különc anyja és távol lévő apja miatt, s meglehetősen bohém neveltetésben részesült. Élt Párizsban, Angliában, New Yorkban és New Hampshire-ben is, és mindenhol nagy felfordulás, bizonytalanság vette körül. Ekkoriban eszmélt rá, hogy nincs más hátra, neki kell rendet teremtenie a rendetlenségben, segítenie másokon, és végül fiatal nőként megtalálnia a maga útját a világban, hogy elismert színésznő válhasson belőle. Ez persze nem ment könnyen: nehéz döntéseket kellett meghoznia, bonyolult kapcsolatokkal és megsemmisítő visszautasításokkal kellett szembenéznie; ugyanakkor szép számmal akadtak olyan pillanatok is, amikor sors, hit és tehetség összeadódott: Julianna felejthetetlen sikereket könyvelhetett el a pályáján és a magánéletében egyaránt. Ezek a pillanatok változtatták végül nyugalommá a korábbi káoszt. A Napsugárlány című könyv kendőzetlenül őszinte és magával ragadó önéletrajz egy olyan nő tollából, aki a kavarodásban sem hátrál meg, és ezzel erőt ad embertársainak, inspirálja olvasóit.”

Írta: Julianna Margulies ; fordította: Szűr-Szabó Katalin. Budapest: Partvonal Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A falka

“A veszett kutya című könyve folytatásának szánta regényét a volt rendőrből íróvá “avanzsált” Bihary Péter. Mindkét történetében a rendszerváltás utáni időszakot mutatja be, amikor a bűnözők gátlástalanul “halásztak a zavarosban”. A 90-es évek rendőrségi munkáját, mindennapjait hitelesen mutatja be és ebben nagy szerepe van annak a rendőri szlengnek is, amely nem “széplelkűsködik”, hanem pontosan leképezi azoknak az embereknek a munkáját, stresszes hétköznapjait, akiknek köszönhető, hogy a rendszerváltás után “nem szabadult el a pokol”. A vadkapitalizmus első éveiben még nem volt kialakult “protokollja” az alvilági bandáknak, “az utcán farkastörvények uralkodtak”, a rendőröknek pedig ebben, a feje tetejére állított világban kellett helyt állni. A történet központi alakja most is, miként az előző könyvben, Doki, aki valós élményeit a fikcióval elegyítve mutatja be az alvilági élet fenegyerekeit, bűnügyeit. A paletta igencsak színes, vannak a sorban piti kis tolvajok, akiknek a kézre kerítése viszonylag könnyen megy, de vannak nagyhalak, drogkereskedők és az árut a piacon terítő kisstílű dílerek, akik kiskorú örömlányokat futtatnak és titkos bűnbarlangokban, bestiális módon erőszakolják meg őket. Őket elkapni már erőpróbálóbb feladat, mert a rendőrök tisztában vannak avval, hogy egy bedrogozott támadó nem adja meg egykönnyen magát, mert nem fél semmitől és senkitől sem. Közben Doki éli eseménytelennek nem mondható magánéletét, nem veti meg a testi örömöket, olykor két nővel, Évával és Edinával egyszerre osztja meg az ágyát, de akkor azért megijed, amikor az orvos azzal szembesíti, hogy szarkómája van. Doki és csapata olcsó Ladákkal üldözik a szuperautókkal száguldozó bűnözőket, mindez hűen tükrözi a rendőrség rendszerváltozás utáni elégtelen technikai felszereltségét. “

Írta: Bihary Péter. Budapest: Álomgyár Kiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


A selyemutak meséi

“A selyemút sejtelmes helyein járva az ember határtalan utazást tesz a térben és az időben. Az út során életre kelnek a történetek, a mítoszok és a mesék. Keleten mindenkinek és mindennek 1001 meséje van. És természetesen mindegyik igaz. A selyemút mára a népek, kultúrák, vallások és emberek közötti összekötő kapocs szinonimája lett. Utazásom 2014-ben a következő országokat érintette: Kína, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Irán és Törökország. Erről szól a könyv első nagy fejezete. Majd Törökországba visszatérve (2019) megnéztem a selyemút másik, Dél-Törökországot és Irakot érintő vonalát. Végül Iránon (2011) át megérkeztem Azerbajdzsánba (2021). Nem csak egy selyemút van, hanem több is. És lehet, hogy a selyemútnak is 1001 meséje van?”

Írta: Galgóczi István. Budapest: Napkút Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A víg kedélyű reakciós

“Egy elfeledett, évtizedekig a padláson porosodott írást tart kezében az olvasó, palackpostát ha úgy tetszik, melyet emberöltővel ezelőtt vetettek a hullámok közé, nem is bízva abban, hogy egyszer kihalássza valaki. A szerző későn érkezett fiának címezte olvasmányos emlékezéseit, pontos számadásait, jó tanácsait. Megalkuvás nélkül, mindig bizakodva, mindig derűvel, csak azért is. A díszlet patinás, de a szereplők, a helyzetek, a problémák ismerősek, az alapértékek nem változnak attól, hogy eldübörög mellettük a történelem. Sajnos ma újra fegyverek ropognak Európában, ismét százezrek menekülnek, húzódnak a pincébe éjszakára. Ilyenkor – bár ne így lenne – az ehhez hasonló könyvek új mélységeket tárnak fel, megérthetetlenné porosodott sorok gondolatai válnak egyszerre kristálytisztává. A robbanások fényében színek villannak a fekete-fehér fotókon, legelőbb mindig a vérvörös és a bakazöld. Aztán a kék, a sárga. A kisember pedig nem tehet mást, tanácsokkal látja el gyermekeit, ahogy Zsolnay Edwin tette.”

Írta: Zsolnay Edwin;  Zsolnay Miklós közreműködésével összeállította: Wildner Gábor. Budapest: Holnap Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára

“Jane Goodall világhírű természettudós több mint fél évszázada emeli fel szavát bolygónkért. A fiatal korában Gombe erdeiben csimpánzokkal együtt élve tett úttörő felfedezéseivel és a kilencvenedik életévéhez közeledve is fáradhatatlan környezetvédő munkájával Jane egy szebb, reménytelibb világ mellett elkötelezett nemzedék felnevelésében vállal tevékeny szerepet. A remény könyvében a természetnek szentelt életútján szerzett tapasztalatait osztja meg velünk, és beavat minket abba is, hogy miért rendületlen a természet világába és az emberiségbe vetett hite. A könyv társszerzőjével, Douglas Abrams-szel folytatott beszélgetései felelevenítik utazásai és aktivista tevékenysége megannyi epizódját, új megvilágításba helyezve korunk nagy krízisét, az éghajlatváltozást.
A világunknak sosem volt még ekkora szüksége a reményre. Korunk egyik legszeretettebb emberének a könyve megmutatja, hogy hatalmas problémáink ellenére is reményt meríthetünk az emberi természetből és magából a természetből.”

Írta: Jane Goodall és Douglas Abrams ; fordította: N. Kiss Zsuzsa. Budapest: Central Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


111 különleges hely – Firenze és Toscana

“A reneszánsz klasszikus városai, festői ciprusfasorok, ínycsiklandó tésztaételek és zamatos Chianti az asztalon – sokak számára ezt jelenti egy tökéletes nyaralás Toszkánában. Valóban, szinte mindenütt ilyen szép! De talán nem is sejtjük, hogy itt rejtőzik egy alpesi legelő ezerméteres magasságban a sziklák oldalában, vagy éppen Olaszország legnagyobb lápvidéke. És a már-már giccsesen fehér “karibi strandokat” ki ismeri? A könyv elvezet a természet, a művészet és a meghökkentő legendákkal teli történelem 111 helyszínére. Ilyen például a Gallicano nevű falu, ahol a hivatalos sajtgurító bajnokságot rendezik, vagy Vicopisano öt évszázadnyi börtöngraffitije. Ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet arra inspirál minket, hogy a népszerű útvonalaktól távol is felfedezzünk páratlan műalkotásokat: Firenze dombjain, a kis San Leonardo in Arcetri-templomban egy márvány szószékre bukkanhatunk, amelyről egykor Dante tartotta beszédeit, Settignanóban pedig zavartalanul megcsodálhatunk egy Madonnát Botticellitől, a Vénusz születésének alkotójától. Fedezzük hát fel együtt Toszkána rejtett kincseit és helyszíneit! “

Írta: Beate C. Kirchner ; fordította: Medgyesy-Töreky Flóra. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban