Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Tini lányoknak ajánljuk

Összeállította: Dudás Judit.


Szuper jó fej – Mai lányok kreatív kézikönyve

“Egy könyv telis-teli ötletekkel és feladatokkal, hogy kreatív, önálló és magabiztos lánnyá válj: kreatív szabadidős programok, női példaképek portréi, szépségápolási tippek, játékötletek és receptek, izgalmas kihívások, tanácsok: hogyan lehetsz top csaj a barátnőid és a családod körében.”

Írta: Aurore Meyer; illusztrálta: Myrtille Tournefeuille és Amandine; fordította: Király Katalin. Budapest: Geopen Kiadó, 2020. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Anya, hagyjál már! – Az élet legfontosabb kérdései kamasz lányoknak

“A tinédzserek számtalan váratlan és sokszor ijesztő dologgal szembesülnek a kamaszkor kezdetén. Stressz. Hormonok. Suli. Közösségi oldalak. Érzelmek… Rengeteg új érzés, új helyzet, új probléma. Szerencsére ebben a könyvben mindennel foglalkozunk: a jó, a rossz és a ciki dolgokkal is. A lányok szakértői útmutatást kapnak ahhoz, hogyan igazodjanak el az őket érő testi-lelki változások között, és a szerző nem fél szóba hozni olyan témákat sem, amelyek gyakran tabunak számítanak, holott nagyon is fontos róluk beszélni. Dr. Sharie Coombes gyermek-, kamasz- és családterapeuta, aki szívesen veti be az ideggyógyászat módszereit is annak érdekében, hogy segítsen az embereknek önmaguk jobb megismerésében. Sokat dolgozott fiatalokkal és családokkal brit iskolákban és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál. A brit Vöröskereszt pszichológuscsapatának tagja. Ő írta ezt a könyvet.”

Írta: Sharie Coombes; illusztrálta: Lindsey Sagar. Budapest: Álomgyár Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kislányból nagylány

“Neked írták, rólad szól… Hogy tudd, ne csak érezd, hogy valami fontos történik veled. Kiderül, mi ez az őrült változás: mi zajlik benned: a testedben és a lelkedben. Hogyan legyél ápolt. Hogyan legyél szép és csinos. Milyen a tökéletes, hozzád illő smink. Hogyan legyél fitt és egészséges. És a legfontosabb: megtudod, hogyan érezd magad jól a bőrödben. Jó felcseperedést, kislány! Üdvözlünk a nők világában, nagylány!”

Írta: Viloleta Babić; illusztrálta: Ana Grigorjev; fordította: Fischer Mónika. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2016. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tini lányok könyve

“Pattanásos bőr, szőrösödő láb, szélesedő test… A kamaszkor csupa változás, testileg és a gondolkodásban egyaránt. Ez pedig sok kétségre adhat okot. Könyvünk nagyon egyszerű nyelvezettel igyekszik útikalauzként szolgálni a legfontosabb kérdések megoldásához. Mert… vajon egészen világos, mire gondolnak az emberek, amikor a kamaszkort emlegetik?”

Írta: Núria Roca; ill. Meritxell Ribes; fordította: Kutasy Mercedes. Budapest: Officina Nova Kiadó, 2007. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Csajológia – A tested, a fiúk és a szex

“Nagy változások zajlanak benned, tini lettél. Sok mindent kell tudnod ahhoz, hogy ezekben a sokszor zűrzavaros években sikerrel eligazodj. Ebben segít a Csajológia első kötete, mert könnyed, csevegő stílusban, de nyíltan éppen azokról a kérdésekről olvashatsz itt, melyek téged mostanában a legjobban érdekelnek.
Például:
– nemi szerveid felépítéséről
– tested változásairól
– a menstruációról
– a fiúk iránti zavaros érzéseidről
– a szexről
– a barátságról
– a szüleiddel való, talán viharos viszonyodról,
és még sok minden másról. Így arról is, hogy nem szabad bedőlnöd annak, ami a bulvármédiából záporozik rád a szexről, hogy meg kell tanulnod, okosan dönteni „nehéz” helyzetekben, és az se árt, ha van egy felnőtt vagy barát melletted, akiben igazán megbízol. Ha tini vagy, ez a könyv neked szól!”

Írta: Melisa Holmes, Trish Hutchison; fordította: Endreffy Júlia. Budapest: Park Kiadó, 2010. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


Az én testem – Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai

“Az én testem azoknak a 9-14 éves lányoknak szól, akik még nem kamaszodnak, de már kíváncsiak arra, hogy mi minden történik majd bennük, velük már látnak, éreznek változásokat és szeretnének több információt arról, hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testükben, lelkükben már nagylányok, van saját élményük arról, amiről a könyv szól, de maradtak bennük kérdések a női test működésével kapcsolatban Hanna, Luca és Dorka – három kíváncsi tinilány – kérdései nyomán kiderül, hogy Mi is az a pubertás? Mit kezdjünk a szőrökkel? Mitől nőnek meg a cicik? Milyen szép a “virágod”? Lehet-e tudni pontosan, hogy mikor fog megjönni és mit kell csinálni, ha épp váratlanul kezd el valaki menstruálni? Mit kell tudnod a betétekről, tamponokról? Ünnepelni is lehet a Holdnapokat? Hogyan maradj barátságban a testeddel a változások közepette is? Hoppál Bori női testtudat oktató több, mint egy évtizede tart előadásokat és tanfolyamokat a “A női test csodái”-ról: menstruációról, várandósságról, szülésről, változókorról, női szerveinkről és szexualitásunkról. Vajda Melinda letisztult szemléltető ábrái segítenek az test anatómiájának megértésében, hangulatos rajzai, karakterei szerethetővé teszik a könyvet. “

Írta: Hoppál Bori; illusztrálta: Vajda Melinda. Budapest: Corvina Kiadó, 2014. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Nőj fel! – Csak lányoknak

“Pubertástól a párkapcsolatokig, közösségi médiától az iskoláig – ez a hasznos útmutató tinédzser lányoknak szól, akiknek rengeteg kérdésük van. Felnőni olykor fájdalmas és zavarba ejtő lehet. Ez a könnyed, mégis érzékeny könyv gyakorlati tanácsokkal és hasznos tudnivalókkal szolgál ahhoz, hogy a felnőtté válás kevésbé legyen ijesztő. Olyan fontos témákat dolgoz fel, mint a személyes higiénia, a bántalmazás különböző formái, a párkapcsolatok, a biztonságos online jelenlét. Az esettanulmányok, olvasói levelek a való életből vett kérdéseket vetik fel. Ez a humoros képekkel illusztrált könyv, aminek a szerzője korábban online tini magazint szerkesztett, hasznos segítség lehet minden lánynak, aki a pubertáskorba lépett.”

Írta: Lizzie Cox; illusztrálta: Damien Weighill; fordította: Németh Dorottya. Budapest: Ventus Libro Kiadó, 2017.

Katalógusunkban


Kamaszdolgok lányoknak

“Túlélési tippek tiniknek. A Kamaszdolgok két kötete a serdülés embert próbáló időszakára készíti fel a gyermekeket. Őszintén és egyszerűen ír azokról a tényekről, amelyek biztosan bekövetkeznek a kamaszkor során, szót ejt azokról a jelenségekről, melyek esetleg megtörténhetnek, és eloszlat néhány legendát, félreértést is, csökkentve a gyerekek szorongását. Ezekben a kötetekben mindkét nem korának megfelelő választ talál az őt érdeklő kérdésekre, legyen szó a borostáról, a pattanásokról vagy az idegesítő szülőkről. Igazi túlélőkalauz tiniknek”

Írta: C. A. Plaisted; illusztrálta: Chris Dickason; fordította: Pataki Andrea. Budapest: Napraforgó Kiadó, 2013. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


 

%d bloggers like this: