Könyvajánlók

Gyermekkönyvtárunk újdonságaiból

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin


Ölelőskönyv – Mesélj nekem!

“Az érintés az egyik legősibb érzékelés, amely a születésünk után egyből működésbe lép. A pszichológusok egybehangzóan állítják, hogy a csecsemő testi és lelki fejlődésének elengedhetetlen és pótolhatatlan momentuma az ölelés, a bújás… Felnőttként hajlamosak vagyunk alábecsülni az ölelés fontosságát, pedig amilyen egyszerű, annyira hasznos gesztus és emocionális töltés annak is, aki ölel, és annak is, akit ölelnek. A gyerekek még ösztönösen tudják, jó odabújni. Hallgassunk rájuk! Ez a könyv az ölelés fontosságáról szól. Arról, hogy milyen jól esik egy ölelés, ha szomorúak vagyunk, vagy ha épp nagyon örülünk. A mai magyar irodalom hét remek írója és hét kiváló költője arra vállalkozott, hogy elmondják mesében, versben, hogy mi mindenre megoldás ez az egyetlen mozdulat: Böszörményi Gyula Egressy Zoltán Erdős Virág Finy Petra Gimesi Dóra Kádár Annamária Kertész Edina Kiss Ottó Lackfi János Mechler Anna Molnár Krisztina Rita Ruff Orsolya Tóth Krisztina Turi Tímea A varázslatos mesék, versek mellé Rippl Renáta és Takács Viktória álmodtak képeket”

Írta: Edinger Katalin ; illusztrálta: Rippl Renáta, Takács Viktória. Budapest: Manó Könyvek, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kis tündérkönyv

“Mit csinálnak egész nap a tündérek? Milyen ízű a boldogságbefőtt? Hogyan készül a tündérkonyhában az örömpuding? Hol van a felhőbüfé? Hogy kerülnek a vigasztündérek a zsebkendőbe? Mi az a viharszoknya? Mekkora egy tündérház? Szoktak-e biciklizni a tündérek, és mit tanulnak a kis boszorkányok a boszorkányiskolában? A Kis Tündérkönyv minden ilyen és ehhez hasonló kérdésre választ ad, és ennél talán sokkal többre is.”

Írta: Hétvári Andrea ; Kracher Kati. Budapest: Napkút Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Alma Magdi – mesék a barátságról

Alma Magdi csodálkozik: barátja, Süni olyan furcsán viselkedik mostanában! Hogyhogy újabban szereti a fánkot cukormázzal? Miért vásárol turistatérképet az erdei kiránduláshoz, holott ismeri az erdőt, mint a tenyerét? Molly, Magdi barátnője is tanácstalan. Pedig egyszerű a magyarázat…

Írta: Andreas H. Schmachtl ; fordította: Nádori Lídia. Budapest: Manó Könyvek, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Pitypang autózik

“Lili imádja a kisautókat! De amikor az igazi autóba kell beülni, és hosszú az utazás, akkor bizony sokszor nyűgösködik. Pedig útközben lehet énekelni, játszani… és milyen jó, hogy még az autóban is vele van Pitypang! Persze az utazásnál is jobb a megérkezés – egy szuper nap után pedig a visszafelé úton egész biztosan nem lesz semmi probléma…”

Írta és illusztrálta: Pásztohy Panka; Budapest: Pagony Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Világszépítés – Zorka és Berci kalandjai

“Egy ötéves kislány számára a világ csupa rejtély. Nem csoda, hogy Zorka tele van kérdésekkel: vajon mindenkinek vannak titkai? Egy gyógyító puszi a legjobb gyógyír? Mi az a világszépítés? És hogyan születik a kisbaba? A főszereplő öccsével, Bercivel együtt fedezni fel a világot, és minden egyes lépésüket szerető, segítő figyelemmel kísérik végig a szüleik. A rövid történetekből megismerhetjük egy család hétköznapjait, és többek között megtudhatjuk, hogyan küzd meg Zorka az ebéddel, mennyire jó móka párnacsatázni, és hogyan cseréli el titkait két ovis. A tökéletes esti mesének való, könnyed, kedves, humoros történetek kicsik és nagyok számára egyaránt megnyugvást hozhatnak a nap végén. Mikola Péter jól ismeri a gyerekek mindennapi világát, hiszen sok-sok éve tart zenés foglalkozásokat, melynek eredményeként számos albuma is megjelent már.”

Írta: Mikola Péter ; illusztrálta: Kőszeghy Csilla. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Segíthetek, méhecske? – Panka és az állatok

“Panka nagyon szereti az állatokat, amerre csak jár, mindenhol őket keresi. Micsoda szerencse, hogy nagypapa kertjében mindig találkozik valakivel! Nagypapa pedig pontosan tudja, mikor és hogyan lehet a legjobbat tenni a kertjébe tévedőkkel. Míg telik az év, Panka gyíkvárat épít, madarakat itat, pillangókat etet és sünlétrát készít. És ha a kertben épp nincs is semmi dolog, Panka és szülei akkor is megtalálják, hol van az állatoknak a legnagyobb szükségük segítségre! Panka ismét olyan lelkesen veti bele magát a világ felfedezésébe, ahogy a már megjelent Hová bújt a süni?-ben megismerhettük.”

Írta: Czernák Eszter ; illusztrálta: Monszport Vivien. Budapest: Pagony Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Tündérföldön

“A mesebeli kerek erdő legközepén létezik egy gyönyörű tisztás, a tündérek földje, s aki csak idetéved, varázslatos tündéri hatalom alá kerül. Ez az évszázados hely az örök béke otthona, ahol nyoma sincs civakodásnak. Már ez felkeltheti a kis mesehallgatók figyelmét Tóth Anita magánkiadásban megjelent könyvével kapcsolatban. A történet főszereplői a borítón is látható Mazsi és Csipiszke, akik bár tündér illemtan szerint nevelkednek, mégis sokszor huncutkodnak, rosszalkodnak az igazi tündérré válás hosszú, rögös útján. Ám nemcsak tündérkékről szól a mese, hanem az erdő állatairól is. KisBobóról, a legbátrabb katicáról – legalábbis ő azt hiszi magáról – és barátairól: Zümikéről, Szundi-Bundiról, a nyuszikról, a bölcs Bagolydoktorról, és a száját soha befogni nem tudó Csipcsiripről. Madár Eszter festőien oldott akvarell háttérre rajzolt színes figuráival tíz mese elevenedik meg, melyekben a kis mesehősök csodálatos és tanulságos kalandokba keverednek. “

Írta: Tóth Anita ; illusztrálta: Madár Eszter. Gödöllő: Magánkiadás, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Hókalakka

“Hogy ki is Hókalakka? Bizony, őt kevesen ismerik. Egy sűrű erdő közepén éldegél egy eldugott barlangban, ahol különleges elixíreket készít az erdei állatoknak, tündéreknek és manóknak. Egy zimankós, téli napon síléceket készít magának, és így indul útnak, hogy eljuttassa legfinomabb főzeteit az erdei népnek. Hogy útközben milyen kalandba keveredik Hókalakka, az kiderül a meséből.”

Írta: Szebeni Hajnalka; illusztrálta: Zimmer Dóri. Hédervár: Underground Kiadó, 2022. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban