Helytörténeti cikkek

Közbiztonság és bűnüldözés Komáromban a két világháború között

Cikk a MNL Komáromi Fióklevéltára honlapjáról. Írta: Szabó Csaba Gábor.


Egy korábbi hónap dokumentumában Kovács Péter kollégánk már foglalkozott a komáromi rendőrkapitányság létrejöttével és történetével: link  Most Kozma Sándor komáromi rendőr főtörzsőrmester jelentéseiből [1] emeltünk ki érdekes eseteket a két világháború közötti Komárom mindennapjaiból. A bejegyzések 1929 és 1936 között íródtak. Kozma Sándor a város területén teljesített járőrszolgálatai során észlelt kihágásokat, baleseteket, szabálysértéseket jelentette felettesének. A szolgálatok során észlelt leggyakoribb problémák között apróbb lopások, közúti szabálytalanságok, balesetek, garázdaság fordultak elő.  A jelentésekből mai szemmel egy nyugodt kisváros és egy meglehetősen szigorú járőr képe körvonalazódik.  Ha a korabeli újságcikkeket is megnézzük, akkor már egy árnyaltabb kép tárul az olvasó elé.

A Duna jobb partján fekvő Komáromi rendőrkapitányságot 1929-ben adták át. [2] A városban közvetlenül a második világháború előtt már több mint hétezer ember élt, a rendőrkapitányságon 42 fő dolgozott különböző beosztásban.[3] A továbbiakban kronológiai sorrendben szemezgetünk Kozma járőr jelentéseiből illetve az országos sajtóban megjelent korabeli bűnügyi hírekből és a rendőrséggel kapcsolatos újságcikkekből. Értékes része a dokumentumnak az a lista melyben a városi világi- illetve egyházi méltóságok vannak feltüntetve. További részletek

Néhány korabeli sajtóhír a témában:

A cikk a Prágai Magyar Hírlap 1937. augusztus 17-i számában jelent meg.

 

Uj Nemzedék, 1933. január 18-i szám

 

A cikk az Esti Kurír 1935. június 1-i számában jelent meg.

 


Hivatkozások

[1] HU MNL KEMLKF V.105 Komárom Thjf. Sz. Kir. (1945-től megyei) Város Mérnöki Hivatalának iratai 1900-1950. 12. doboz.

[2] HU MNL KEMLKF V.105 Komárom Thjf. Sz. Kir. (1945-től megyei) Város Mérnöki Hivatalának iratai 1900-1950. 12. doboz 793/1929.

[3] Esztergom-Komárom vármegye általános címtára (1936)