Kulturális ajánló

Színházi előadások online

Írta: Szilassi Andrea


A koronavírus járvány második és harmadik hullámának idejére a művészvilág részben alkalmazkodott a kialakult helyzethez, a korlátozásokhoz. Közönség nélkül, kamerák előtt játsszák darabjaikat, amelyeket online elérhetővé tesznek a jegyvásárlók számára. Összefogtak a színházak, és létrejöttek olyan weboldalak, ahol több teátrum darabjai is elérhetők. A produkciókról az eseménynaptár alapján tájékozódhatunk. A közvetítések ultra HD minőségben zajlanak (4K), amelyek számítógépen, okostévén és más okoseszközön keresztül követhetők a jegyvásárlók számára.

Vannak olyan előadások, amelyek csak egy adott időpontban érhetők el, például a Színház TV darabjai, de bármikor lejátszható műveket is kínál például az eSzínház. A zömmel fizetős előadások mellett akad néhány ingyenes is. Az eSzínház weboldaláról koncertek is elérhetők.

Megyénk egyetlen kőszínháza, a tatabányai Jászai Mari Színház havonta 4 előadást kínál felvételről honlapjukon keresztül, mindig hétvégéken. Ez egy válogatás korábban nagy sikerrel játszott és videóra rögzített előadásaikból. A megtekintésért előzetesen regisztrálni kell. A fizetés az InterTicket rendszerén keresztül, online történik. Három nap áll rendelkezésre, hogy a megadott időponttól megnézzük, végig nézzük a kiválasztott színdarabot.

A www.szinhaz.online honlap színdarabok mellett film, opera, tánc, báb és cirkusz műfajokban kínál megnézhető produkciókat. Emellett interjúkat és kulisszatitkokat is találunk a honlapon.

Fontos lenne, hogy támogassuk ezeket a produkciókat!

A jegyvásárlással hozzájárulunk ahhoz, hogy fennmaradjanak, együtt maradjanak a színi társulatok. Számunkra pedig így is élményt nyújtanak, ugyanakkor utazás nélkül, kényelmesen, otthonunkból megtekinthetjük a kiválasztott művet. Az online színdarabok előnye, hogy nem fordulhat elő az, hogy minden jegy elkelt, ezért lemaradunk az előadásról.

Az interneten közvetített előadásokat jóval több néző láthatja egyidejűleg. Minden darabhoz készül tartalomismertető és videó előzetes, amely megkönnyíti a választásunkat, döntésünket.