Kulturális ajánló

Online koncertek, podcastok, internetrádiók

Írta: Szilassi Andrea


A koronavírus járvány első hullámában többszáz színház és koncertterem nyitotta meg virtuálisan kapuit a digitális térben, és tette ingyen elérhetővé előadásait. A második-harmadik hullám idejére – a fennmaradás érdekében – a művészvilág már alkalmazkodott a kialakult helyzethez. A színvonalas műsorok többségéért fizetni kell, de azért vannak előnyei is az ilyen stream-elt programoknak, mert például megszakítható és később folytatható az előadás, vagy akár többször is lejátszható.

Papageno

Ezen a honlapon található egy rendszeresen frissülő lista közelgő koncertekről és színházi produkciókról magyar és külföldi operaházak, szimfonikus zenekarok, koncerttermek kínálatából – elérési linkekkel. Azt is megjelölve, hogy fizetős vagy ingyenes előadásról van szó. Egy másik zeneforrás innen a  Papageno Capriccio rádió, amely a SoundCloud portálon keresztül hallgatható, és klasszikus zenét sugároz ingyen.

MÜPA

A Művészetek Palotája szintén “járvány üzemmódra” váltott –  online sugározza honlapjáról és a YouTube-ról élő koncertjeit, amelyeket közönség nélkül rendeznek meg. Az aktuális produkciókról eseménynaptáruk alapján tájékozódhatunk. Az egykori MÜPA Rádió helyett most podcast műsort készítenek, amelyek a Spotify és az Apple Podcast szolgáltatókon keresztül érhetők el.

MTVA archívum

Az MTVA 2020. március 28-án megnyitotta egyebek mellett klasszikus zenei koncertfelvételeit, azóta is elérhetőek. MTVA Archívum A nyilvánosságra került műsorok a MÜPÁ-ban, a Zeneakadémián és a Mátyás templomban lettek felvéve. A műsorok számítógépen és okostelefonon, tableten egyaránt meghallgathatók. A következő komolyzenei együttesek műsorai váltak elérhetővé. Ugyanitt népszerű tévéműsorok, filmsorozatok és hangoskönyvek is elérhetők reklámmentesen.

  • Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (Budapest Symphony Orchestra)
  • Concerto Budapest nagyzenekar
  • Purcell Kórus és Orfeo Zenekar
  • MÁV Szimfonikus Zenekarának

Internetrádiók  a műfajok sokféleségével

Aki fő tevékenysége mellett csupán a háttérből szeretne zenét hallgatni, és fizetni nem akar a szolgáltatásért, az az internetrádiók széles műfajú választékából biztosan talál magának megfelelő adót. Számos internetrádió portál létezik, ebből egy kifejezetten magyar adókat kínáló a MyOnlineRadio.hu vagy a www.onlineradiok.com. Számítógépen, okostelefonon, tableten keresztül egyaránt hallgatható, de árusítanak erre a célra egy internetet fogni képes készüléket is.

Spotify

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt a svéd székhelyű, nemzetközi zeneszolgáltatót. Számítógépen böngészőn keresztül, vagy okostelefonon, tableten egyaránt élvezhetjük műsorát. A Spotifynak ingyenes és prémium verziója is választható. Lényeges még, hogy magyar nyelvű felület is rendelkezésre áll a hazai felhasználóknak.  Többmillió zeneszám és podcast műsor érhető el innen. Mindez kitűnő hangminőségben szolgáltatva, és nemcsak kortárs előadóktól! Gyermek- és fiatalkorunk kedvenceit éppúgy megtalálhatjuk itt, mint a legfrissebb, aktuális sikerszámokat. Keresője kiváló, és a kedvenc előadókhoz hasonló albumokat, előadókat is ajánl, tehát bővíti az általunk ismert előadói kört. Választott zenéink alapján különféle lejátszási listákat kínál számunkra, és vannak például különféle hangulatokhoz válogatások, továbbá mindenféle zenei stílushoz lejátszási listák. Fontos előnye tehát a Spotify Premium előfizetésnek, hogy nem szükséges otthon halmozni a CD-ket, és mégis értesülünk a legfrissebb megjelenésű albumokról, élvezhetjük kedvenc, vagy akár korábban ismeretlen együttesek zeneszámait. Az ingyenes verzió reklámokkal és a válogatás korlátozásával jár együtt. A prémium verzió pedig havonta 5 eurós díj megfizetését igényli.