Kulturális ajánló

Street Art online kiállítások

Írta: Szilassi Andrea


Graffiti, gerillaművészet, mural, stencil art – az utcaművészet megannyi megnyilvánulása.  A huszadik század 90-es éveiben született, jellegzetesen a városokban. Az első időszakban titokban, nevet nem felvállalva készítették, mivel büntetéstől kellett tartani, ugyanis rongálásnak tekintették. Később már megrendelésre is készültek. Gyakran régi, lepusztult épületeket, kerítésfalakat, közlekedési eszközöket, buszmegállókat dekoráltak ki, amelyek ezután turistacsalogató látványossággá váltak. Máskor új épületek kaptak különleges arculatot festett óriásposzterek által. A látvány olykor tisztán művészi impresszió hatását mutatja, máskor politikai üzeneteket hordoz, de hírességek arca is gyakran visszaköszön a falakról.

Gyakori, hogy a Street Art művészei nem valódi nevükön, hanem beceneveken szerepelnek. Néhány a híresebb művészek közül: Banksy, Tyler, Ahmyo, Artez, Doboi, Vhils, Kurt Wenner, Julian Beever, David Walker, Nikolaj Arndt, Christopher Perez, Marina Zumi, stb.

Rendszeresen rendeznek Street Art fesztiválokat, ahol egyszerre több művész alkotásai is megcsodálhatók. Berlinben önálló múzeum is alakult az utcaművészetnek szentelve. A Google Art & Culture webhelyen számos online kiállítást találunk ebben a műfajban (is). Minden egyes kiállításhoz, témához, irányzathoz ismertetők, ajánló szövegek is készültek a képgyűjtemény mellett. A tájékoztatók eredetileg angol nyelvűek, de a Google fordítója rendelkezésre áll a webhelyen belül. Érdemes felkeresni a honlapot, vagy letöltetni az azonos nevű applikációt! Nagyszerű Street Art kiállításokat tekinthetünk meg itt. Az alábbi fotógaléria egy kedvcsináló a kiállítások elé.