Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Halloween és halottak napja

A könyveket válogatta: Dudás Judit.


Halloween

“A könyvben olyan dekorációs ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek tükrözik ennek az időszaknak a hangulatát. Készítsük el a díszeket, akár az otthon található maradék alapanyagokat (üvegfesték, szalvéta, színes kartonpapír, zseníliadrót) is felhasználhatjuk. A kész díszek kellékei lehetnek egy halloween partinak, vagy őszi hangulatot varázsolhatnak otthonunkba, illetve egyedi ajándékok lehetnek. Ajánljuk a kötetet óvodáknak és iskoláknak is, mert a kész díszekkel, töklámpásokkal évszaknak megfelelően díszíthető az osztályterem.” (a Szerzők ajánlása)

Írta: Angelika Massenkeil, Pammi Panesar ; fordította: Gulázsi Aurélia. Budapest: Cser Kiadó, 2008. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Csak egy nap

“A róka és a vaddisznó egy reggel újszülött kérésszel találkozik. Mint tudjuk, a tiszavirág életű állatkának csak órái vannak hátra egy napig tartó életéből. A két jó barát szomorúan gondol arra, milyen rövid időt tölthet el a földön (pontosabban a folyóban) a tündéri kis rovar, ezért nem árulják el neki, hogy mi fog történni vele. Így szeretnék boldoggá tenni, és ezért elkezdődik a füllentések sorozata. A düsseldorfi Martin Baltscheit meséjének nagy tanulsága, hogy nehéz eldönteni, vajon ki akar a másik kedvében járni? A róka és a vaddisznó vajon jól teszi, hogy hazugságokkal próbálja vidámmá varázsolni a kérész napját? “

Írta: Martin Baltscheit; fordította: Nádori Lídia; illusztrálta: Wiebke Rauers. Budapest: Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2018. Forrás: www.kello.hu

Katalógusunkban


Halál könyv

“Pernilla Stalfelt a gyerekek által sokszor feltett kérdésekre nem szentimentális válaszokat ad. Elmeséli, hogy egyszer minden élőlény meghal, még a legeslegnagyobbak is. A halál egészen váratlanul is érkezhet. Egyik nap még él a nagyapa, de másnap talán már nem találkozhatsz vele. Minden nagyon üres és szomorú ilyenkor. Keresi a lehetséges válaszokat arra, mi történik azután, hogy meghalunk. A választ senki nem tudja, csak aki már meghalt. Sokan úgy hiszik, hogy a lelkünk halálunk után Istenhez jut. Ki tudja, talán virág lesz belőlünk… Néhányan úgy hiszik, hogy csillagok leszünk az égbolton. Elmondja, mi történik egy temetésen, hogyan viselkednek az emberek, hogyan gyászolnak. Bemutatja, hogy Mexikóban például az emberek nem szomorkodni járnak ki a temetőbe, hanem, hogy ott vidáman piknikezzenek”

Írta és illusztrálta: Pernilla Stalfelt; fordította: Polonyi Benigna. Budaörs: Vivandra Könyvkiadó, 2006. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Meghalok én is? – A halál és a gyermek

“A megrázó kötet a szerző évtizedeken át folytatott pszichológusi munkájának tapasztalatait fogja egybe. A halált az éppen csak kezdődő élet szemszögéből ragadja meg, ráébresztve az olvasót a halállal szembesülő gyermek félelmeire, küzdelmére, bölcsességére. Polcz Alaine évtizedeken át dolgozott haldokló gyermekek mellett, megismerte azokat a reakciókat, melyek a halált sohasem elfogadható tényként vagy éppen az élet természetes lezárásaként kezelik. Interjúkat idéz, amelyekben gyermekek szembesülnek a maguk vagy hozzátartozóik halálával. A személyes tragédiákat olyan érzékenységgel fogalmazza meg, hogy az ezekből leszűrhető általános tapasztalat fontos segítséget nyújthat a megértésben, az elfogadásban.”

Írta: Polcz Alaine. Budapest: Jelenkor Kiadó, 2007. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Élet és halál

” A kavics nem hal meg, mivel nem változik. Nem hal meg, mivel nem él. Minden, ami változik, ami növekszik, ami mozog – meghal. Viccesen hangzik, de azért halunk meg, mert élünk. A „Filó-faló” segít a gyerekeknek elgondolkodni a kérdéseiken. Egy egész sorozatra való érthető, izgalmas és különleges könyv – gondolatébresztőnek.”

Írta: Brigitte Labbé, Michel Puech; illusztrálta: Jacques Azam; fordította: Somorjai Gabi. Forrás: www.moly.hu

Katalógusunkban


 

A Pál utcai fiúk

“A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás – minden, egészen a halálig. S az író mindezt gyerekésznek, gyerekszívnek szólóan szőtte regénybe. A gyerekvilág tükrében láttatja a világot. Boka, Nemecsek, Áts Feri és a többiek története átélhető csaknem bárhol, s az ezredfordulón semmivel sem kevésbé, mint születésekor, a XX. század kezdetén. Talán ez a magyarázata a regény példátlan hazai és világsikerének. Közel két tucat nyelven jelent meg, s ajánlott olvasmány nemcsak a magyar iskolákban, hanem távoli földrészeken is”

Írta: Molnár Ferenc; illusztrálta: Kovács Péter. Budapest: Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2006. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Hová tűnt a cseresznyefa, nagyapa? – Életről és elmúlásról gyerekeknek

“Nagypapa születésnapjára minden évben rózsaszín virágba borult a cseresznyefa, de idén a fa nem volt sehol! Csak egy tömzsi tuskó árválkodott a helyén. Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? kérdezte Veronika csodálkozva. A fa meghalt, mert már nagyon-nagyon öreg volt. Ki kellett vágni felelte nagypapa. Nagypapa és kis unokája a kertben sétálgatva gondolkodnak életről, halálról, mennyországról. A könyv szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak kíván segíteni abban, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról általában vagy egy családtag, ismerős haláláról.”

Írta: Jan Godfrey; illusztrálta: Estelle Corke; fordította: Gulyás Melinda. Budapest: Harmat Kiadói Alapítvány, 2014. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


Elmúlás

“Elveszteni valakit megmagyarázhatatlanul nehéz. Hogyan lehet vigaszt nyújtani a kisgyereknek, akiben düh, szívszorító fájdalom, hiányérzet és megválaszolatlan kérdések sokasága kavarog? Bartos Erika, a Pro Familiis-díjjal kitüntetett meseíró új könyve az elmúlásról szól.”

Írta és illusztrálta: Bartos Erika. Budapest: Móra Könyvkiadó, 2018. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban


 

Halloween – A mindenszentek könyve

“Az egyház minden fontosabb ünnepe a régi napszertartásokon alapul. “Hányszor öntötte az egyház a kereszténység új borát a pogányság régi tömlőibe”: a Yule-tide, a pogány karácsony, a nap északra fordulását ünnepelte, a régi nyárközépi ünnep pedig még mindig él Írországban és a kontinensen is Szent Iván napjaként, amikor is tüzeket gyújtanak, amiket körbetáncolnak keletről nyugatra a nap látszólagos mozgását követve. A nyár végi pogány mindenszentek a szomorúság ideje volt, a nap dicsőségének hanyatlása, ugyanakkor aratási ünnepség is, mellyel köszönetet mondtak a napnak a gabona és a gyümölcsök megérleléséért hasonlóan a betakarítást követő kukoricafosztáshoz, vagy a ma is élő hálaadáshoz, mikor téli készletünk eltevésével dicsőítjük a minket bőséggel megajándékozó istent. Pomona, a gyümölcsök római istennője szolgáltatja számunkra az aratási oldalát a mindenszenteknek. A kelta “nyárvége” napja az az időszak volt, amikor szellemek, főként gonoszak járták a vidéket. Az istenek, akiket Krisztus trónfosztott, csatlakoztak a rosszakaró csoporthoz. Az egyháznak az év azonos idejére november 1-re eső mindenszentek és mindenlelkek napja hozzájárult a halottak visszatérésének gondolatához, a teuton május előesti boszorkánygyülekezete pedig vénségei és az őket kísérő állatok segítségével ünnepelte október 31. éjszakáját.”

Írta: Ruth Edna Kelly; fordította: Tamás Csaba. Miskolc: Hermit Könyvkiadó, 2006. Forrás: www.libri.hu

Katalógusunkban