KÖNYVAJÁNLÓK,  Újdonságok

Újdonságainkból ajánljuk

Bakancslista: Európai fesztiválok

“Az ismert utazási újságíró, blogger legújabb kötete Európa legnépszerűbb és legmeghökkentőbb fesztiváljain kalauzolja végig az érdeklődőket. Gyakorlatilag az összes európai országból hoz példákat, Portugáliától Azerbajdzsánig, Izlandtól Máltáig, a tematikai választék pedig a zenei fesztiváloktól a történelmi vagy gasztrorendezvényeken át a vallási programokig terjed. A kötet hónapok szerint és azokon belül is alapvetően időrendben tartalmazza a fesztiválokat: azok legfontosabb adatait, az események leírását és történetét.*** A scheveningeni hagyományos újévi csobbanástól a bleigiesseni december 31-i ólomöntésig tejed a programválaszték. A kettő között olyan további rendezvényeket találunk, mint az Up Helly Aa-i vikingfesztivál, Szent Balázs ünnepe Dubrovnikban, a számi nemzeti hét és rénszarvasverseny, a velencei karnevál, a nemzetközi palacsintanap Olney-ban, a homokfesztivál a portugáliai Lagoában, a firenzei szekérrobbantás, a Hebden Bridge-i burleszkfesztivál, a király napja Hollandiában, a csiprovci szőnyeg fesztivál, a filozófiafesztivál Hay-on-Wye-on, a csíksomlyói búcsú, a londoni meztelen biciklisek fesztiválja, a Dickens Fesztivál, a Glasbonbury Fesztivál, a Majdnem Meghaltak Fesztiválja As Nevesben, a pamplonai bikafuttatás, a Bayreuthi Ünnepi Játékok, a nápolyi pizzafesztivál, a Merce Barcelonában, az Oktoberfest, a fatimai nagy zarándoklat, a veterán autók versenye Londontól Brightonig, a krakkói betlehemépítő verseny vagy a karácsonyi sziklaugrás Ibizán. A kiadvány több magyarországi fesztivált is bemutat, a mohácsi busójárástól a Zsidó Művészeti Napokon, a Soproni Ünnepi Heteken, a Veszprémfeszten, a Művészetek Völgyén, a Gyulai Végvári Napokon, a Sziget Fesztiválon és a Kurultájon át a hortobágyi Szent Dömötör-napi felhajtási ünnepig és darufesztiválig. A szöveget színes fotók kísérik. A kötet végén mutatók segítik a keresést. Széles körben ajánlható beszerzésre. “

Szerző: Balogh Boglárka. Budapest: Scolar Kiadó, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


A Tátra kalandkönyve

“A népszerű Kerékpárral Budapest környékén hajtogatós kerékpáros térkép sorozat új kiadványa a Vértes területét ábrázolja 1:40 000-es léptékben, 15 túraajánlattal, többnyelvű jelmagyarázattal, várostérképekkel, hátoldalán rövid túraleírásokkal, szintdiagramokkal, látnivalók felsorolásával és hasznos tudnivalókkal. A Vértes és peremvidéke kiválóan alkalmas kerékpártúrázásra. Az ajánlott útvonalakon szebbnél-szebb tájakon barangolva, csodálatos természeti látnivalók (völgyek, barlangok, kilátók), védett műemlékek (a majki remeteség kolostoregyüttese), kastélyok, várromok, pincesorok, a különleges “lebegő falu” a Bodoki-tavon, érdekes múzeumok (pl. a bányászati múzeum Gánton és Oroszlányban, valamint az Alcsúti Arborétum felkeresése színesítheti a túrázást. A Vértest összefüggő erdő borítja, ahol a túra során emelkedők és lejtők váltják egymást, de sokszor a völgyekben és a peremvidéken vezetnek az útvonalak, ahol lankásabb terepen kerekezhetünk, főként erdei aszfaltutakon, helyenként murvás vagy földutakon. A Vértest átszeli az ötvenes években épült aszfaltos Terv út, amin kiválóan lehet kerékpározni. Az ajánlott túrák Oroszlányból, Szárligetről, Környéről, Bicskéről, Tatabányáról és Majkpusztáról indulnak. A térkép a turistautakat is ábrázolja, tehát gyalogtúrázáshoz is jól használható.”

Szerző: Balogh Tamás. Budapest: Babor Kiadó, 2020. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Kéktúra II. – Visegrádtól az Írott-kőig

“Az Országos Kéktúra útvonalát részletesen bemutató turistakalauz II. kötetének legfrissebb, nyomvonal változásokkal aktualizált új kiadása. A Kéktúra II. része végigvezet a Pilis, Visegrádi-hegység, Budai-hegység, Gerecse, Vértes, Bakony, Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység, Kemeneshát, Vasi-Soproni-Völgység és végül a Kőszegi-hegység területén. A kiadvány ezt az útvonalat mutatja be aprólékos útleírással, a látnivalók megjelenítésével, több száz fotóval, táj- és településismertetőkkel valamint turisztikai információkkal.”

Első rész: Kéktúra I. Hollóházától Nagymarosig

Szerzők: Berki Zoltán, Kovács Attila Gyula, Baross Gábor. Budapest: Cartographia Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Ásásmentes biokert

“A könyv segítségével megtanulhatják, hogyan lehet egész évben friss zöldséget termeszteni és fogyasztani. Igen, mind a négy évszakban. Módszereinkkel sikerülni fog, kevesebb erőfeszítéssel nagyszerű eredményeket érhetnek el. Élvezzék a saját termesztésű élelem elkészítését, tárolását és tartósítását, az ételek ízét és frissességét, egészséges és változatos étrendet még a tavaszi szűkös hónapokban is. Ötleteket adunk az esetleges felesleg értékesítéséhez is.
Megmutatjuk, hogyan lehet meglévő anyagokból hasznos kerti eszközöket készíteni. Recepteket adunk ételek, tisztító- és testápoló szerek, kinti és benti kártevők elleni szerek készítésére saját termesztésű és gyűjtögetett nyersanyagokból. Segítünk olyan új utakat találni, melyekkel csökkenthetik a hulladékot és a költségeket, és önellátóbbak lehetnek, még kis helyen is. Megmutatjuk, hogyan lehet a kert egy zárt rendszer, és saját fejlődésük által hogyan lehetnek egyre inkább részesei a kertnek és hasznára a közösségüknek. Fedezzék fel az örömet, a boldogságot, a “képes vagyok rá” érzését és a kapcsolatot környezetükkel azáltal, hogy együtt dolgoznak a természettel, és hagyják, hogy az vezesse önöket. Kreatívan, örömmel.”

Szerző: Charles Dowding, Stephanie Hafferty; fordította: Vojczek Judit. Budapest: Ventus Commerce Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A csütörtöki nyomozóklub

“Egy kenti faluban található luxus nyugdíjas otthonban játszódik a brit televíziós személyiség debütáló regénye. A címben is szereplő Csütörtöki nyomozóklubot a Cooper Chase névre hallgató otthon négy lakója hozta létre. Elizabeth, a volt titkosügynök, Joyce, a nyugalmazott ápolónő, Ibrahim, az egykori pszichiáter és Ron, a volt szakszervezeti vezető mind közel járnak már a nyolcvanhoz, ám rendkívül kíváncsi természetűek. Hetente egyszer, csütörtökön a kirakósszobában összegyűlnek, a művészettörténet-szakkör és a francia társalgás közötti szabad két órában, hogy megoldatlan gyilkossági ügyekről beszélgessenek. A … négyfős klub persze puszta szórakozás a számukra, logikai képességeik tesztelésére szolgál. Aztán minden megváltozik, mikor a faluban történik kegyetlen gyilkosság, melynek áldozata egy helyi ingatlanfejlesztő. A nyomozóklub lelkes amatőr tagjai pedig lelkesen vetik bele magukat ennek az ügynek a kinyomozásába is. “

Szerző: Richard Osman; fordította: Orosz Anna. Budapest: Agávé Könyvek, 2021. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


A nagy pénzrablás – A professzor naplója

“Sergio Marquina, vagy ismertebb nevén “a Professzor”, Spanyolország legnagyobb rablásának vezetője gyerek- és kamaszkora nagy részét a San Sebastiáni San Juan de Dios kórházban töltötte. Ott kötött barátságot Jero Lamarcával. Jero legnehezebb napjain a már akkor is kivételes intelligenciával bíró Sergio fejtörőket talált ki számára, hogy elterelje a figyelmét a betegségről. Amikor Sergio tekintete homályosult el, Jero terelte vissza: megtanította papírmadarakat hajtogatni. Kis idő eltelt már az Állami Pénzverde kirablása óta. Jero éppen a kevéske holmiját szedegeti össze a motorjavító műhelyében, melyet bezárni kényszerül, amikor csomagot kap. Egy aláírás nélküli levél, egy füzet, egy lakattal lezárt kis doboz, egy fénykép, egy Dali maszk és egy piros papírmadár van benne. Jeronak kétsége sem lehet. Valahol odakint Sergio elrejtette számára a zsákmány egy részét, hogy új életet kezdhessen. Csak követnie kell nyomokat, hogy megtalálja.”

Szerző: Ivan Tapia, Montse Linde; fordította: Balla Katalin. Budapest: Művelt Nép Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Keserédes

“A Latimer nővérek – két ikerpár – olyan közel állnak egymáshoz, amennyire csak testvérek állhatnak. Ám mind a négy ragyogó fiatal nőnek megvan a maga saját álma: Edda orvos akar lenni, Grace férjhez akar menni, Rika soha nem akar férjhez menni, Kitty pedig arra vágyik, hogy az emberek ne a szépsége alapján ítéljék meg. Bár Új-Dél-Wales-szerte híresek szépségükről, szellemességükről és ambíciójukról, az 1920-as évek elején az élet csak igen korlátozott lehetőségeket kínál nekik, ezért úgy döntenek, hogy belevágnak az új típusú ápolónőképzésbe, amely addig elérhetetlen utakat nyit meg a nők előtt. A kórház spártai életében, a kemény munkában elmerülve mind a négy lánynak döntenie kell szerelemről, karrierről és arról, hogy mi is a legfontosabb nekik. Az eredmény olykor boldogság, olykor szívet tépő fájdalom – maga a keserédes élet.”

Szerző: Colleen McCullough; fordította: Megyeri Andrea. Budapest: Európa Könyvkiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Dombvárosi rejtekjáratok

“Olli Suominen sorra veszíti el az esernyőit. De mintha saját magát is elveszítette volna valahol, miközben, úgy tűnik, mindene megvan: a Domb tövében él családjával, egy ifjúsági könyvkiadó igazgatójaként a munkája érdekes, sőt egy új hobbija is van, amióta szórakozottságában teljesen véletlenül belépett egy filmklubba. Ám amikor kiadója számára új szerzőt keres, kamaszkori szerelme, Kerttu jelentkezik be nála a Facebookon, és ezzel minden megváltozik. Ahogy sorsa egyre inkább összefonódik Kerttuéval, Olli makulátlan és kiszámítható élete kicsúszik az irányítása alól: elfojtott emlékek törnek a felszínre gyerekkori nyarakról és kalandozásokról a rejtekjáratokban, az álom és az ébrenlét összemosódik, a sötét reménytelenséget felváltja az elsöprő szenvedély, és Olli esélyt kap arra, hogy megtalálja régi önmagát.”

Szerző: Pasi Ilmari Jääskeläinen; fordította: Bába Laura. Budapest: Typotext Kiadó, 2020. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban