Ismeretterjesztő irodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Felfedezésekről gyerekeknek

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin


Magyar felfedezők és világjárók

“Tudjátok-e, ki volt közülük, aki puszta kézzel birkózott le egy vad oroszlánt? Tudjátok-e, ki az, aki rabszolgaságból szabadulva felfedezte a Nílus egyik forrástavát? És ki volt az, aki 25 éves korában már 25 nyelven beszélt? Ki előzte meg Cook kapitányt a Csendes-óceán északi részének felfedezésében? Tudjátok-e, ki volt, aki fűtés nélkül vészelte át a nyolc hónapos, kemény telet a Himalájában? És kinek lett a felesége egy afrikai hercegnő? Ha nem tudjátok a válaszokat, olvassátok el ezt a könyvet, amelyből minderre és még sok más izgalmas kérdésre fény derül!” (részlet a könyvből)

Írta: Nyerges Magda. Budapest: Széphalom Könyvműhely, 2008.

Katalógusunkban


Az univerzum felfedezése

“Ha tudni szeretnéd, hogy milyen a Marson a tavasz, milyen a csillagok felépítése, a világűr kiterjedése, ebben a könyvben közérthető magyarázatok, lélegzetelállító képek – többek között a Hubble űrteleszkóppal készített felvételek – és rengeteg izgalmas, gyakorlati kísérlet segítségével ismerkedhetsz a csillagászattal és a világegyetem fizikájával.”

Írta: Robin Kerrod és Giles Sparrow; fordította: Legindi Zoltán. Budapest: Magyar Könyvklub, 2005. Forrás: Bookline.hu

Katalógusunkban


A világ 100 híres felfedezője

“Ez a könyv olyan nagyszerű felfedezők teljesítményeinek krónikája, akik figyelemre méltó utazásokat tettek földön, vízen és levegőben; az Északi-sarktól a Déli-sarkig, az Orinoco folyótól a Nílusig, a Himalájától az Andokig. Az expedícióikon használt járművek sora a korai viking hajótól a Holdon landoló űrhajóig terjed. A felfedezők, akiknek ez a könyv állít emléket, kiterjesztették az emberi megismerés és utazás határait, és mindent kockára tettek azért, hogy nekivághassanak az ismeretlennek.”

Írta: Michael Pollard; fordította: Horváth Beátrix. Pécs: Alexandra Kiadó, 2004. Forrás: Moly.hu

Katalógusunkban


A felfedezők nagykönyve – Kiterjesztett valóság

“Vessünk egy pillantást a világtérképre, és keressük meg a földgömb két félteke közt húzódó vízszintes vonalat! Figyeljük meg a kontinensek alakját, az óceánok nagyságát, az országok közötti óriási távolságokat, képzeljük el a kulturális sokszínűséget! E könyvet forgatva bámulatos helyekre látogathatunk a felfedezők társaságában, akiknek merész tetteiről ezelőtt még csak álmodni sem mert az emberiség: törékeny repülőben a levegőbe emelkedni, vagy éppen lemerülni a legmélyebb óceánok mélyére… Képzeletben idézzük fel a csodás, igaz, ám olykor hihetetlennek tűnő történeteket! Kövessük nyomon ezeknek az elismerésre méltó újítóknak az emberfeletti vívmányait, tudjunk meg többet titokzatos országokról, amelyekről azt hittük, hogy csak a mesében léteznek… pedig valóságosak! Mary Kingsley, Ibn Battúta, James Cook, Vörös Erik, Francis Drake, Jacques Cousteau, Kolumbusz Kristóf, Amelia Earhart, Alexander Humboldt, Jacques Cartier, Dian Fossey és Marco Polo személyesen fogják elmesélni lenyűgöző felfedezéseik és vívmányaik történetét. Nekivágsz felfedezni velük a világot? Oszd meg barátaiddal a LINE matricákat! Fedezd fel a kiterjesztett valóságban rejlő képeket! Töltsd le A felfedezők nagykönyvéhez tartozó Kiterjesztett-valóság alkalmazást!”

Szerkesztette: Carmen Domingo; írta: Parramón Paidotribo; illusztrálta: César Samaniego; fordította: Kőszeghy Anna. Designe Media Publishing, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Felfedezők – Kolombusztól Armstrongig

“A „Felfedezők” azokról az emberekről szól, akik veszélyes utazásokat tettek az ismeretlenbe. Az ókor utazóinak izgalmas kalandjai után a középkori felfedezők figyelemre méltó eredményeivel ismertet meg a könyv, majd a XV. és a XVI. század merész felfedezőútjai következnek, amelyek gyökeresen megváltoztatták az emberek világról alkotott képét. A legnagyobb felfedezők életének és pályájának részletes bemutatása mellett megismerkedhetünk a kevésbé híres utazók eredményeivel is. Napjainkhoz közeledve drámai beszámolókat olvashatunk a sarkkutatók vakmerő vállalkozásairól, a hegymászókról és az űrhajósokról. A földrajzi helyek alapján könnyen áttekinthető szakaszokra osztott kötet tele van térképekkel, táblázatokkal és színes illusztrációkkal, amelyek felidézik a távoli helyek varázsát és a felfedezések izgalmát.”

Írta: Felicity Everett és Struan Reid; fordította: Bori Erzsébet. Budapest: Elektra Kiadó, 2000. Forrás: Moly.hu

Katalógusunkban


Marie Curie és a rádium

„Hét tonna uránércből lesz egyetlen gramm rádium.” Szinte hihetetlen, ugye? Erre nem is gondolunk, amikor radioaktivitásról, sugárzásról, atomról beszélünk, amely nem csak pusztít, hanem hőt, fényt, energiát is ad… és nem gondolunk arra a zseniális asszonyra, Marie Curie-re sem, aki nélkül minderről sokkal kevesebbet tudnánk, aki emberfeletti erőfeszítéssel elsőként állította elő az új elemet, a rádiumot. Két Nobel-díj volt a jutalma. És hét tonna uránércből az az egyetlen gramm rádium.”

Írta: Steve Parker; fordította: Nemes Anna. Budapest: Magvető Kiadó, 1993. Forrás: Moly.hu

Katalógusunkban


A felfedezések története

“Az emberiség az ősidők óta járja a világot új lakóhelyek, csodálatos kincsek, különös látnivalók és új fajok reményében, vagy egyszerűen csak azért, hogy megszerezze az elsőknek járó dicsőséget, amit egy nagy hegy megmászása jelent. A könyv rendíthetetlen felfedezők hihetetlen kalandjait meséli el, akik bejárták a jeges sarkokat, tűzforró sivatagokon keltek át, krokodiloktól hemzsegő folyókra merészkedtek, és a történelemben először körbehajózták a világot.” (részlet a könyvből)

Írta: Anna Claybourne; illusztrálta: Ian McNee; fordította: Mészáros Orsolya. Kisújszállás: Szalay Könyvkiadó, 2010.

Katalógusunkban


Találmányok és felfedezések – Kézikönyv kicsiknek és nagyoknak

“Ez a képes technikatörténet leírja az emberiség fejlődését jelző legfontosabb találmányokat és felfedezéseket a kőkorszaktól az űrkorszakig. Az olvasó megtalálhatja benne, mit mikor fedeztek vagy találtak fel, mik voltak a kérdéses felfedezés, vagy találmány fejlődésének legfontosabb állomásai, és hol tartunk ma. A könyv tartalmát témák szerint csoportosítottuk.” (Részlet a könyvből)

Írta: Struan Reid; illusztrálta: Guy Smith és munkatársai; a kiegészítéseket és a magyar változatot készítette: Rédl Endre. Budapest: Novotrade Kiadó, 1988.

Katalógusunkban