Kézműveskedés,  KÖNYVAJÁNLÓK

Kézműves ötletek könyvtárunkból

Kutya, macska, varrótű

“Aki szereti a kutyákat és a macskákat, imádni fogja ezeket a csodaszép tárgyakat is, amelyek a varrótű segítségével kelnek életre. A szívderítően bájos motívumok több technika – hímzés, foltvarrás, letűzés, klasszikus patchwork blokkok – ötvözetéből születtek. A 17 mesés alkotás között találunk egyszerű faliképet, párnákat és takarókat, de praktikus táskákat, tűpárnákat és varrókészletet is.”

Írta: Lynette Anderson ; ford. Mohácsi Anikó. Budapest: Aréna Kiadó, 2010. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Művészi kavicsfestés

“Készítsünk egyszerű kavicsokból különleges, színpompás műalkotásokat! Ez a gyönyörű képekkel illusztrált kézikönyv kreatív ötletekkel, inspiráló tippekkel, lépésről lépésre vezeti végig olvasóit a kavicsfestés izgalmas folyamatán. Segítségével megtervezhetjük kedvenc mintánkat, kiválaszthatjuk és előkészíthetjük a megfelelő kavicsokat, és azt is megtanulhatjuk, hogy a művészi kavicsfestéshez milyen eszközökre és anyagokra van szükségünk. Az állatokat és mandalákat ábrázoló minták elkészítését három tehetséges művész mutatja be. A mintákra és technikákra vonatkozóan számos ötletet adnak, így kreativitásunknak csak a képzeletünk szabhat határt. Bátran engedjük el a fantáziánkat, és készítsünk gyönyörű kavics-műalkotásokat!”

Írta: F. Sehnaz Bac, Marisa Redondo, Margaret Vance; fordította: Cooper Eszter. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 2018.  Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Kerámiakönyv – kezdőknek és haladóknak

“A könyv szerzője azt járja körül, mi teszi praktikussá, ill. kellemessé a mindennapi életben használatos kerámiatárgyakat. Mindegyik edénytípusra három fajta készítési technikát mutat be: korongozás, felrakás és lapból építés. A könyv egyrészt olyan alkotóknak szól, akik kis műhelyükben alapvető felszereltséggel, eszközökkel és szakismerettel rendelkeznek, másrészt a felrakott és a lapból épített változatokat akár otthon is el lehet készíteni, és műhelyben kiégettetni. Ötletadónak is remek, bárki, akár szállodák, vendéglátó cégek szép formájú, praktikus, újszerű kerámiaedényeket választhatnak ki és gyártathatnak le a könyvből.”

Írta: Jacqui Atkin ; fényképezte: Phil Wilkins, Simon Pask ; illusztrálta: Kuo Kang Chen; fordította: Víg Aliz. Budapest: Cser Könyvkiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A fafaragás alapjai – 25 könnyen elkészíthető ajándéktárgy

“A kézműves tevékenységek iránt világszerte egyre nagyobb az érdeklődés, s a fafaragás is egyre népszerűbb, hiszen tökéletes kikapcsolódást nyújt, egyszerű és könnyen tanulható. Könyvünk tökéletes társ ennek a kis költségigényű, szép és régi mesterségnek a felfedezéséhez. A színes fotók és a munkafolyamatok lépésről lépésre történő leírása végigkíséri a kezdőket a faragás valamennyi fázisán, a faragókések kiválasztásától kezdve a legcélszerűbb felületkezelési technikákig, a csiszolópapírral történő polírozástól az olajos kezelésen át a pácolásig. Megismerhetjük a fafaragás alapjait és trükkjeit, hogy a nyers munkadarabokból hibátlan mesterművek születhessenek.
A fa a legtökéletesebb alapanyag az egyedi ajándék- és emléktárgyak saját kezű készítéséhez: a kötetben bemutatott 25 tárgy elkészítési útmutatóját követve saját kézzel faraghatunk sótartót, könyvtámaszt, írószertartót vagy éppen merőkanalat. Ismerkedjünk meg a faragás ősi mesterségével 25 csodaszép, egyedi tervezésű tárgy elkészítésén keresztül.”

Írta: Josh Nava; fotók: Josh Nava, Vic Phillips és Simon Pask; fordította: Getto Katalin. Budapest: Libri Könyvkiadó, 2018. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


1000 egyedi ékszer

“A kézműves ékszereket egyediségük különbözteti meg hétköznapi társaiktól: egy régi gyöngy, egy talált tárgy, egy szívünkhöz közel álló kép, egy kedvenc pulcsi vagy éppen egy régi textil darabjainak felhasználása. A kézműves ékszerek olykor egészen különleges technikával készülnek, nemritkán a izgalmas színek, alapanyagok vagy kontrasztok használata teszi őket páratlanná. A tömegtermékekkel ellentétben az egyedi, saját kezűleg készített ékszer nem más, mint viselhető műalkotás. Jelen kötetben a világ minden tájáról gyűjtöttük össze különböző művészek egyedi ékszereit. A kreatív részletek vagy a mutatós megjelenés miatt kiválasztott alkotások különböző technikák – kollázs, drótozás, lámpagyöngy, szövés – és különböző alapanyagok – papír, textil, drót, gyöngy, gyurma, festék – felhasználásával készültek, stílusuk pedig a klasszikustól a provokatívig terjed. Némelyik az egyszerűség, némelyik épp az eltérő színek és anyagok kifinomult összhangja miatt varázslatos. És bár az egyes fejezetekben szereplő alkotók általában hasonló alapanyagokkal dolgoztak, az ékszerek mégis csodálatosan sokszínűek. Fedezd fel a könyvet, és hagyd, hogy a művészek kreativitása megihlesse következő alkotásaidat! Lehet, hogy épp egy szokatlan színkombináció kelti fel az érdeklődésedet, vagy talán kedvet kapsz egy új technika kipróbálásához. Az ötlettár, melyet a kezedben tartasz, megismertet az ékszerkészítés alapjaival is, hogy könnyebben kezdhess bele az alkotásba. Fejleszd képességeidet az új ötletek segítségével, és hozz létre a személyiségedet kifejező ékszereket! Jó szórakozást!”

Írta: Sandra Salamony ; fordította: Nyuli Kinga. Budapest: Scolar Kiadó, 2011. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Az üvegfestés titkai

“22 eredeti és ötletes tárgy készítése lépésről lépésre. A tárgyakkal otthonunkat díszíthetjük, vagy ajándékba adhatjuk azokat a legkülönfélébb alkalmakra. Fedezzük fel a kreatív festéshez használatos eszközök és anyagok inspiráló, izgalmas birodalmát – lenyűgöző hatásokat érhetünk el velük. Az ötletek között tartóedények, asztali üvegneműk, lámpák és egyéb ajándékok, sőt még üdvözlőkártyák is szerepelnek. Illusztrált, lépésről lépésre ábrázolt munkamenetek és pontos utasítások, valamint gyönyörű színes fotók biztosítják a kifogástalan eredményeket.”

Írta: Moira Neal; fotó: Tony Neal és Amanda Heywood; fordította: Abody Rita. Budapest: Aréna Kiadó, 2004. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Hétvégi kézművesség a természet kincseivel

“Vegyük a természet kincseit és alkossunk egyedi kézműves tárgyakat anyagok, színek és illatok felhasználásával. A több mint 25 inspiráló tárgy között találunk órát nyári virágokkal, illatos fűszergömböt, tengerparti emléktáblát, dekoratív diófát és erdei dobozt, melyek könnyen elkészíthetők egy hétvége alatt és otthonunkba varázsolják a természetet. Olvashatunk az alapanyagok beszerzéséről, tárolásáról és előkészítéséről, attól függően, hogy otthon találtuk, a természetből gyűjtöttük vagy a boltban vásároltuk őket. A kiadvány arra csábítja az olvasót, kutasson-keressen a kertben, ismerje meg környezetének minden apró részletét a nyaralása során, az erdei séta alatt, hátha talál majd olyan apróságokat, amiből dekoratív tárgyakat készíthet.”

Írta: Dorothy Wood; fordította: Zombori Andrea. Budapest: Sanoma Kiadó, 2006. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Gobelin

“A gobelin szó eredetileg szövött faliszőnyeget jelentett. Technikája a legrégebbiek egyike, az első gobelinszövetek a 13. században készültek. Ma a gobelin újra hódít, s bár alkalmazkodott az új követelményekhez, megtartotta régi formáját. A gobelin egyben szenvedély is, de jó értelemben, hiszen jó alkotni, küzdeni, szenvedni vele, és a mű elkészültével ráébredni, hogy megérte. Jó belőle “nem kigyógyulni” és kizárni a külvilág rohanását a képzelet-varrás-alkotás örömének idejére. Kézműves sorozatunk új tagja hiánypótló mű, megismerteti az olvasót a gobelin alapjaival, s a fokozatosan nehezedő mintákon keresztül bemutatja a különböző technikákat, anyagokat, öltésfajtákat.

Írta és illusztrálta: Horváthné Harkai Marianna; fotók: Tóth Ilona. Szeged: Lazi Könyvkiadó, 2005. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban