KÖNYVAJÁNLÓK,  Újdonságok

Gyermekeknek szünidőre

Összeállította: Tadjerné Sipos Katalin


Földindulás

Neked is fontos a Földünk? Szerinted is tennünk kell azért, hogy megóvjuk a bolygónkat? Akkor ezt a regényt imádni fogod! A négyrészes sorozat első részében Polli, a szeplős vadóc, Manyi, a rakottszoknyás manga imádó, Döme, a deszkás és Benedek, az elegáns úr, megalapítják az ÖkoBandát. Igazi városi gyerekek ők, akik szívükön viselik a környezet védelmét. Elhatározzák, hogy közelebb akarnak kerülni a természethez, ezért két hétig egy kis családi gazdaságban segítenek. Megtanulnak kertészkedni, ültetni, állatokat etetni, lelassulni, harmóniában élni és énekelni a tábortűznél. “Pont olyan, mintha velünk történne” – a fergeteges sikerű Szandra könyvek szerzője, Balázsy Panna, ilyen és hasonló visszajelzéseket kapott lelkes olvasóitól. A 12 Szandra kötet után új, környezetvédelmi sorozattal jelentkezik, és a tőle megszokott kedves mesélő hangon beszél nagyon fontos témákról. A kalandokat Kőszeghy Csilla remek illusztrációi színesítik. Az első részben egy csomag ajándék virágmag található!!

Írta: Balázsy Panna; illusztrálta: Kőszeghy Csilla. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Naplóm a halásztanyán

“Bodó Iván afféle modern Matula bácsi. Ismeri a Balatont, a tópartot, a vízi és vízparti csodákat. Barátságokat köt a mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Az évszaknak megfelelően szalmakalapjával vagy kesztyűjével int nekik, néhányukat otthonába fogadja. Így válik feladatává gondoskodni Leveli Líviáról, a kis békalányról is, akit egy hideg őszi estén talál a tornácán… Könyvében több mint két év eseményei követik az évszakokat, bepillantást nyújtva a természet örök körforgásába. Olvasás során kedvet kaphat szülő és kisgyermek a barangoláshoz és a természet figyelmes szemléléséhez. A már olvasni tudó iskolások, a kamaszok, de a szülők és nagyszülők is mosolyogva lapozgathatják a kötetet, a még térden ülő apróságoknak olvasgatva belőle, csodálva a színes illusztrációkat. A tópartokon, vizek tükrén tevékenykedő berki ember naplója ez a könyv, amelyben találkozásairól, rácsodálkozásairól ír. Lapjain barátságokat köt őt meglátogató vagy útját keresztező, mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Az évszaknak megfelelően szalmakalapjával vagy kesztyűjével int nekik, megszólítja őket – rendszerint valami vidám apropóból -, néhányukat otthonába is fogadja. Így válik feladatává gondoskodni Leveli Líviáról, a kis békalányról is, akit egy hideg őszi estén talál a tornácán.”

Írta: Bodó Iván; illusztrálta: Deák Panka. Budapest: Scolar Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


3-5-8 perces mesék a dzsungelből

“Esti – vagy bármilyen más napszakra időzített – meseolvasáshoz ideális lehet ez a szép képeskönyv, amely hosszuk szerint csoportosítva 3, 5 és 8 perces történeteket tartalmaz. Ezek közös vonása ez alkalommal az, hogy mindegyik a dzsungelben játszódik, szereplői az emberek mellett a dzsungel lakói. Így a gyerekek csupa egzotikus lényről hallgathatnak meg meséket, majmok, madarak, hüllők, békák, lepkék, bogarak, pókok, csodás ragadozók lépnek színre, de mindig úgy, hogy a kerettörténetet egy-egy emberszereplős sztori adja, amelyek visszatérő témája a természetvédelem***, az állatok és növények ismerete, szeretete és tisztelete. “

Írta: Julia Breitenöder; illusztrálta: Jutta Berend; fordította: Győri Hanna. Budapest: Pagony Könyvkiadó, 2022. Forrás: Kello.hu

Katalógusunkban


Skandar és az unikornistolvaj

“Skandar Smith egész életében unikornislovassá szeretett volna válni. Azon kevés szerencsések közé tartozni, akik kikelthetnek egy unikornist. Holtig tartó köteléket kialakítani vele, majd együtt szárnyalni a dicsőségért. Hőssé válni. Ám amikor álma végre valóra válna, váratlan veszély támad. Egy elvetemült, mindenre elszánt ellenség ellopja a Sziget legnagyobb hatalmú unikornisát, és a kétségbeesett küzdelembe belebonyolódó Skandar olyan titokra lel, amely egész világát elpusztíthatja… Szokatlan hősök, pusztító mágia, ádáz égi csaták és vérszomjas unikornisok; ettől a bámulatos fantasysorozattól szárnyalni fog a szíved!”

Írta: A. F. Steadman; fordította: Korek Balázs. Pécs: Alexandra Könyvesház, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Árkus, a csikó

Milyen hatalmas a puszta! Mennyi állat és növény lakja! Árkus, a kíváncsi vadlócsikó már alig várja, hogy legjobb barátjával, Varázzsal felfedezőútra induljon. Vajon ki halászik a patakparton, és ki énekel a nádasban? A kis kalandorokra sok veszély leselkedik, de ha felnőnek, nagy jövő vár rájuk. Ökomese a Hortobágyról es a kipusztulástól megmentett vadlovakról.

Írta: Molnár T. Eszter, Török Zoltán ; illusztrálta: Horváth Anna. Budakeszi: Prae Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Optikai csalódások – fény és árnyék

“A legjobb tanulás a tapasztalatszerzés, mert ez mélyen bevésődő élmény és tudás. Melyik gyereket ne érdekelnék az optikai illúziók vagy a fénytörési jelenségek? És mennyivel könnyebb megérteni ezeket, ha kipróbáljuk. Ebben a könyvben egyszerű és könnyen kivitelezhető kísérletek várnak. Professzor egyszerű tudományos magyarázatokat ad, Bob Robot pedig gyakorlati útmutatóval segít. Szerezz játszva tudományos ismereteket! “

Írta: Mattia Crivellini; illusztrálta: Rossella Trionfetti; fordította: Buda Jakab. Budapest: Babilon Könyvkiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Sárkányos mesék

“Az ember fél a sárkánytól, a sárkány fél az embertől. Lehet-e ebből barátság? Megfeledkezhet-e a királylány arról, hogy a sárkány az sárkány? Mi lesz, ha a bányász kislánya felneveli a tojásból kikelt gyíkocskát? Kilencéves kortól ajánljuk ezeket a tanító, elgondolkoztató és szórakoztató történeteket, leginkább a szülő általi felolvasásra. A mesélés, mint minden közös élmény erős kapoccsá válik szülő és gyermek között még akkor is, amikor már a gyermek maga is jól tud olvasni. Ha együtt sírunk és együtt nevetünk­, akkor vagyunk igazán együtt.”

Írta és illusztrálta: Kurdi István. Budapest: Könyv Guru Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A vihar

“William Shakespeare egyik leghíresebb komédiájának sok humorral és fantáziával megírt állatmese változatát tartja kezében az olvasó. Proszpero ebben a történetben egy aranyhörcsög, aki Kukorica Királyság uralkodója, ahol kislányával él. Egy viharos napon megjelenik Alonzo, a viking hörcsög, aki délies neve ellenére állítólag északról jött, és megfosztja trónjától. Proszperót és Mirandát egy lélekvesztőre teszi, de a vízen tükröződő tejutat követve eljutnak egy különös szigetre, ahol két túlzottan illatos bűzborz él, és életük egy varázsütésre megváltozik..”

Írta: Acsai Roland; illusztrálta: Dani Orsi. Budapest: Holnap Kiadó, 2022. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban