Gyermekirodalom,  KÖNYVAJÁNLÓK

Újdonságainkból

Összeállította: Dudás Judit.


Varázsló a sufnimban – Merdyn, a bősz zsiványságainak históriája

“Rose, a teljesen átlagos tinilány véletlenül botlik ugyan Merdynbe, a sötét középkorból ideidőutazó boszorkánymesterbe, de rögtön tudja, hogy éppen őrá van szüksége. Egy bájitalért cserébe, amivel gatyába rázhatja szétesett családját, vállalja, hogy elkalauzolja Merdynt ebben a badar és kusza mai világban. (Például megtanítja neki, hogy a fürdőszobában álló, letakart csésze NEM mosdókagyló, hanem VÉCÉ, és nem jó ötlet arcot mosni benne.) Nincs is más dolga, mint beköltöztetni őt a sufniba anélkül, hogy az anyukája észrevenné, megtalálni Merdyn varázsbotját, és rájönni, hogyan küldheti vissza a sötét középkorba. Mindezt még azelőtt, hogy a morc boszorkánymester tűzgolyókkal kezdene dobálózni mérgében. Sima ügy!”

Írta: Simon Farnaby; illusztrálta: Claire Powell; fordította: Bottka Sándor Mátyás. Budapest: Teknős Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Valami folyik az ágy alatt

“Kázmér, a kis bajkeverő és képzeletében megelevenedő játéktigrise, Huba kalandjait sokan ismerik. Napilapok, magazinok utolsó lapjain gyakran találkozunk a két örök kíváncsiskodóval, most pedig itt vannak nagy adagban, kötetbe rendezve. Végre hosszan elmerülhetünk Kázmér történeteiben, és csendben együtt érezhetünk a szülőkkel, hiszen Kázmér igazi férfiember módjára állandó küzdelemben áll, hol az alattomosan támadó űrlények, hol maga a szerelem ellen. De melyikünk nem emlékszik a tökfőzelékkel vívott ádáz csatákra? És ki hitte el valaha is, hogy nincsenek szörnyek az ágy alatt? Na ugye! Szóval Kázmért mindannyian ismerjük egy kicsit. Kalandra fel!”

Írta: Bill Watterson; fordította: Nikowitz Nóra. Újhartyán: Vad Virágok Könyvműhely, 2007. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Minimini

“Minimini, az icipici mese boldogan élt, ám egy nap azt mondták neki, nagyra kell nőnie, vagy szomorúnak kell lennie ahhoz, hogy jó mese lehessen. Minimini kalandja minden oldalon új fordulatot vesz, és a legnagyobb meglepetés a legvégére marad! Ezzel a nagyon kedves történettel már a legkisebbeknek is megtaníthatjuk, hogy ne féljenek önmaguk lenni!”

Írta: Ricardo Adolfo, illusztrálta: Yara Kono; fordította: Piróth Attila. Budapest: Csimota Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Rémísztő rovarok rohama

“Cin City nyugalmát óriási rovarraj zavarja meg. Az éhes ízeltlábúak felfalnak és elpusztítanak mindent, ami csak az útjukba kerül. De szerencsére itt vannak a szuperegerek, és bevetik különleges képességeiket! Csakis rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a várost az égi veszedelemtől. Szupererősek, szuperbátrak, szuperviccesek… ők a szuperegerek! Ha Cin City lakóit veszély fenyegeti, Geronimo szuperegérré változik. Bátorsága hatalmasabbra nő egy egész tömb trappistánál, akarata erősebb lesz a pálpusztainál, szuperképességei pedig kiszámíthatatlanabbak egy doboz napon érlelt camembert-nél. Ebben a könyvsorozatban extraegeres kalandjairól olvashattok. Geronimo Stilton Rágcsália legolvasottabb napilapja, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője.  Szabadidejében 18. századi, antik sajthéjdarabkákat gyűjt, de legszívesebben nagy sikerű történetek írásával foglalatoskodik. Könyveit 51 nyelvre fordították le, és több mint 175 millió példányban adták el világszerte.”

Írta: Geronimo Stilton; illusztrálta: Luca Usai, Valeria Cairoli, Francesca Sirianni. Budapest: Kolibri Kiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


A lovaglás nagykönyve – Minden, amit a lótartásról és a lovak viselkedéséről tudni érdemes

“A lovaglás nem csupán egy sport, annál sokkal több! Aki lovagol, tudja, milyen fontos, hogy négylábú barátja jól érezze magát a bőrében, mert csak úgy lesz mindkettejük számára élmény minden együtt töltött pillanat. Ebből a csodálatos albumból mindent megtudhatunk, ami fontos lehet az örömteli lovagláshoz. Bemutatásra kerülnek a különböző lófajták, megtudjuk, hogyan érthetjük meg a lovak jelzéseit, hogyan kell őket helyesen ápolni, gondozni. Nyomon követhetjük, hogyan lesz valakiből jó lovas, mire kell figyelni a felszerszámozásnál, majd később, a nyeregben ülve. A könnyen érthető és sok hasznos információt tartalmazó könyv olvasását rengeteg szemet gyönyörködtető, színes fotó teszi igazán élményszerűvé. Ajánljuk mindazoknak, akik lovagolnak és azoknak is, akik még nem, de érdekli őket a lovak csodálatos világa.”

Írta: Ute Ochsenbauer; fordította: Miklódy Dóra, Kállai Nóra. Budapest: Manó Könyvkiadó, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban


Rómer Flóris, a mesék megmentője

“A pozsonyi születésű Rómer Flóris Ferenc (1815–1889) bencés szerzetesről és polihisztorról szóló kötet Szalay Ferenc tollából, Lukács Zsolt illusztrációival a Pozsonyi mesék sorozatban jelent meg hagyományosan szép kivitelben. „Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket”

Írta: Szalay Zoltán; illusztrálta: Lukács Zsolt, Rácz Noémi. Pozsony: Pozsoni Kifli Polgári Társulás, 2019. Forrás: Pozsonyikifli.sk

Katalógusunkban


Fadrusz

„Csak akarni kell, és az ember elér oda, ahova álmaiban vágyott” – szól a Fadrusz-szállóige, amely örökre bevésődött a legújabb pozsonyi mese 12 éves főhősének, Takács Daninak a kobakjába. Megszívlelendő jótanács, az biztos, és talán nem véletlen, hogy a szerző, Forgács Péter, aki ötvenévesen indult el az írói pályán, éppen ezt az idézetet emelte ki, mint meséje egyik fő tanulságát. Novelláival azóta díjat díjra halmoz, és a napokban, a Fadrusz című mesekönyvvel csaknem egy időben megjelent első önálló novelláskötete is. A világhírű, pozsonyi születésű szobrászt, Fadrusz Jánost talán nem kell bemutatni az olvasóközönségnek, a kolozsvári Mátyás-szoborról, és a szerencsétlenebb sorsú, pozsonyi Mária Terézia-emlékműről – ha máshonnan nem, a hírekből –valószínűleg már mindenki hallott. A szerző rendelkezésére állt szép számú forrás a művész életéről és munkásságáról, ezekből néhány idézetet igen ötletesen bele is csempészett a mesekönyvbe, mindvégig ügyelve azonban arra, hogy a „Fadrusz-dosszié” ne váljon száraz, tankönyv ízű adathalmazzá. Ez utóbbit két kiskamasz, a már említett Takács Dani és barátja, Karim készíti lelkesen a nyári szünidő utolsó hetében. Mire becsengetnek, kalandos nyomozásuknak köszönhetően igazi kis Fadrusz-szakértőkké válnak, hogy aztán a Kincskeresők diákkonferencián nyűgözzék le a zsűrit a dossziéból készült prezentációjukkal.”

Írta: Forgács Péter. Pozsony: Pozsoni Kifli Polgári Társulás, 2018. Forrás: Pozsonyikifli.sk

Katalógusunkban


A tenger állatai – Első könyvem angol szavakkal

“Delfin, polip, csikóhal… Milyen állatokkal találkozhatsz a tengerben? Lapozgasd a könyvet, és megtudhatod!”

Szerző: Láng Anna. Budapest: Joshua Könyvek, 2021. Forrás: Libri.hu

Katalógusunkban